x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Biblioteca, de la unealtă de evoluţie informaţională la element de design

Biblioteca, de la unealtă de evoluţie informaţională la element de design

de Georgiana Teodorescu    |    30 Ian 2010   •   00:00
Biblioteca, de la unealtă de evoluţie informaţională la element de design
Sursa foto: Koelnmesse/

De ce din nou biblioteca? Pentru că la început de an ne dorim să evoluăm, să fim mai buni, să dăruim şi să primim mai mult. Şi pentru toate aceste deziderate, cărţile sunt cel mai bun suport, atât la propriu, cât şi la figurat.

Şi dacă cititul romanelor, a cărţilor de poezie sau a nuvelelor educative nu se află pe lista activităţilor uzuale, turism, design, frumuseţe, urmărim cu toţii. De ce să nu ne informăm la zi despre subiecte care ne plac citind cărţile pe care librăriile de astăzi le oferă, în sute de variante?

IDEI DE DISPUNERE A RAFTURILOR
Deţinerea unui număr mare de cărţi ridică probleme în cadrul amenajării locuinţei. Lipsa spaţiului induce de multe ori dezordine. Ideal este ca toate cărţile să stea în acelaşi loc, să fie aşezate cu logică astfel încât să poată fi uşor găsite. Pentru asta, propunem abordarea unor soluţii ingenioase şi pline de curaj.

Astfel, pereţi la care nu v-aţi fi gândit niciodată pot primi funcţia de bibliotecă:

- pereţii cu goluri (tapetarea lor cu poliţe în jurul ferestrelor sau a uşilor);pereţii cu scară;
- pereţii destinaţi mobilării primare (canapele în zona de zi sau capul patului în dormitor).

Dispunerea poliţelor, în clasicele rame regulate sau în compartimentări organice contemporane, face ca un astfel de perete să fie nu doar funcţional, ci şi decorativ. Pentru că astfel de situaţii impun proiecte personalizate, aspectul general depinde de fiecare dintre noi. Materiale, culori, forme fanteziste, toate sunt la îndemâna noastră.

Efecte spectaculoase se pot obţine cu toate categoriile de buget. Fie că ne permitem să angajăm o firmă specializată care să preia toate detaliile, de la proiectare până la execuţie, fie că improvizăm cu resursele disponibile, un lucru un trebuie pierdut din vedere - aspectul bibliotecii poate deveni parte integrantă din conceptul de amenajare a casei.

 

Sfaturi şi recomandări
Lemn masiv, PAL, PFL sau placaj, metal sau sticlă, toate ne stau la dispoziţie. Rafturile pot fi suspendate, prinse direct în pereţi ranforsaţi, ancorate în tavan pe diferite sisteme de cabluri, sprijinite pe structuri de bază metalice sau integrate în mobila masivă, deschise sau cu uşi pentru a evita ca praful să se depună în timp pe cărţi.

Orice variantă alegeţi, trebuie să aveţi în vedere ca prinderile să fie perfect realizate, să nu rezulte colţuri ostentative care să provoace eventuale accidente şi să nu dezechilibraţi vizual încăperea prin aglomerarea excesivă a unui colţ sau a unei laturi.

Şi deşi efectele estetice spectaculoase se obţin atunci când toate spaţiile sunt umplute integral cu cărţi, compartimentările interioare ale bibliotecii pot alterna zonele deschise cu spaţii de depozitare închise cu uşi pline sau transparente, în funcţie de obiectele care se vor depozitate.

Pentru toate cele exprimate mai sus, aveţi ilustraţie inspiraţională de ultimă oră, respectiv modele de biblioteci, prezentate în cadrul renumitului târg IMM Cologne Köln.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta