x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Biblioteci pentru orice spaţiu din locuinţă

Biblioteci pentru orice spaţiu din locuinţă

de Georgiana Teodorescu    |    11 Iul 2009   •   00:00
Biblioteci pentru orice spaţiu din locuinţă

Unităţi de depozitare pentru organizare perfectă. Plimbându-ne prin pavilioanele Târgului de Mobilă de la Milano de anul acesta, am găsit o firmă ale cărei exponate ne-au atras atenţia şi am ales să vă povestim acum de ce, într-un număr dedicat organizării spaţiilor de depozitare.



În ziua de astăzi se vorbeşte tot mai mult despre spaţiu deschis, cu puţin mobilier, cu accesorii punctuale, care să confere locuinţei senzaţia de libertate. Dar acest concept se potriveşte locuinţelor cu suprafeţe generoase, care acordă zone speciale de depozitare fiecărei funcţiuni în parte, pe când o locuinţă obişnuită trebuie să distribuie spaţiul cât mai optim, aşezarea lucrurilor la vedere fiind o opţiune pertinentă.

PROFIL INEDIT

Modelele de biblioteci atât de variate prezente în showroom-uri şi în cata­loage pe piaţă vă prezintă posibilitatea amplasării acestora în diferite locuri din casă, locuri previzibile cu care ne-am obişnuit. Iar dacă producătorii lor le includ în serii complete pentru camere de zi, prezentându-le ca pe elemente standard auxiliare zonelor centrale, am găsit o firmă care le-a transformat în obiect de activitate. Paschen, producător german care şi-a început afacerea în familie, ajuns astăzi la a 5-a generaţie, s-a dedicat în totalitate studierii acestei piese de mobilier esenţiale pentru mulţi dintre noi. Ei au păstrat esenţa bibliotecilor clasice şi modul de realizare tradiţional (prin îmbinarea a două tipuri sau chiar trei de lemn din esenţe diferite), dar le-au adaptat cu măiestrie cerinţelor contemporane de viaţă. Soluţiile propuse de ei sunt dintre cele mai ingenioase: pe peretele care susţine scara (spaţiu inutil şi pierdut în general din punct de vedere al unei amenajări), pe parapetul feres­trelor, pe spaţiul de deasupra uşilor şi ferestrelor până la tavan. În viziunea lor, în ceea ce priveşte amplasarea corpurilor, totul este permis. Pereţii, camerele, întregul spaţiu se îmbracă în spaţii de depozitare. Un model special propus aici este cel extensibil, precum canapele care devin paturi, dimensiunea lor variind în funcţie de încăperea în care sunt plasate. Deşi spaţiul de depozitare se dublează astfel, biblioteca îşi păstrează totuşi o siluetă normală, soluţie ideală pentru camere de dimensiuni mici.  Pentru zona de dinning, oferă varianta utilizării unor minibiblioteci pentru depozitarea veselei, seturilor de tacâmuri şi pahare, de­coraţiuni pentru diverse festivităţi şi sărbători, rame foto cu cei dragi şi suveniruri din vacanţe. Spaţiul expoziţional pe care îl asigură această bibliotecă se alternează astfel cu funcţia iniţială. Pentru mai multe detalii şi vizualizarea întregii colecţii Paschen, accesaţi: www.paschen.de, în curând şi în România.

Pentru colecţionarii împătimiţi, o unitate care se desfăşoară pe un întreg perete este o binecu­vân­tare. Astfel, îşi pot rândui colecţiile de cărţi, obiecte decorative, DVD-uri, trofee, viniluri, fotografii înrămate etc. Această unitate vă ajută la păstrarea în ordine alfabetică, cronologică, stilistică sau de dispoziţie personală a diferitelor obiecte. Pentru colecţionarii de vinuri şi obiecte preţioase, spaţiile de depozitare la vedere prezintă particularităţi, având nevoie  de temperaturi joase în cazul vinurilor şi sistem de protecţie în cazul bijuteriilor.

DELIMITARE VIZUALĂ

Spaţiul de depozitare poate fi utilizat şi cu funcţia de paravan despărţitor, iar prin flexibilitate, completarea sau demontarea în timp a etajerelor ajutând la delimitarea sau aerisirea vizuală a spaţiului. Dacă aveţi spaţii alăturate cu funcţiuni diferite ca stil, puteţi adapta părţi ale acestui mobilier comandându-l la furnizor cu două feţe sau aplicând picturi pe lemn şi accesorii din stilurile adoptate în fiecare cameră.

Mobilierul de de­po­zitare poate să fie deschis sau dispus în casete. De obicei, spaţiile la vedere sunt uti­lizate pentru depozitarea elementelor de de­cor, cărţi, albume foto, reviste de specialitate, pe când  sistemele audio-video ce deservesc în general zona zi se dispun în casete. Cele mai funcţionale sunt cele cu casete culisante, reglarea acestora fiind uşoară şi de efect.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta