x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cale elegante pentru interioare, dar şi pentru grădini

Cale elegante pentru interioare, dar şi pentru grădini

de Cornelia Constantin    |    04 Iul 2009   •   00:00
Cale elegante pentru interioare, dar şi pentru grădini
Sursa foto: /FD Marketing

Cala este o plantă răspândită şi îndrăgită, chiar dacă la noi persistă percepţia că s-ar folosi numai pentru decoraţiuni florale la evenimente mai puţin fericite. Ame­ricanii însă vin să contrazică acest lucru, prin faptul că folosesc destul de mult calele în buchetele de mireasă.



Ar trebui să recunoaştem că aceste flori au o eleganţă deosebită şi sobrietate pe măsură. Pe piaţa românească încep să apară varietăţi multicolore şi hibrizi noi, chiar dacă preţurile nu sunt mici. Aşadar, cu un pic de efort, iubitorii acestei flori pot să-şi achiziţioneze ceea ce-şi doresc.

ÎNGRIJIREA CALELOR
Cala albă s-a cultivat la noi în sere, pentru flori tăiate. Aşadar, varietatea albă este şi cea mai răspândită. Este robustă, de mari dimensiuni (atât planta, cât şi tija florală) şi rezistă destul de bine la variaţiile factorilor de mediu. Nu acelaşi lucru se poate spune despre hibrizii importaţi. Fie că sunt achiziţionaţi sub formă de tuberculi, fie ca plantă gata înflorită, ei sunt mai sensibili şi deci necesită o îngrijire mai atentă.

Dacă vă hotărâţi să cumpăraţi tuberculi primăvara devreme trebuie să ştiţi că ei trebuie să fie tari şi să aibă mai mulţi muguri în stadiu inci­pient. Dacă ei sunt sănătoşi, treceţi la următorul pas: plantarea. Pentru aceasta aveţi nevoie de ghivece nu prea mari, cu găuri de scurgere, pământ cu drenaj bun şi tuberculul se aşază cu mugurii la suprafaţă. Practic, el este acoperit doar de un strat subţire de pământ.

Udarea se face mai rar şi cu cantităţi mici de apă la început. Pe măsură ce planta începe să crească o să vedeţi că şi necesarul de apă creşte. O plantă mare, înflorită, în sezonul cald se udă relativ abundent şi se pulverizează pe frunze pentru a evita brunificarea vârfurilor şi pierderea efectului decorativ. Dacă vedeţi că în timp apare o depunere albicioasă pe pământul de la suprafaţă e bine să ştiţi că e vorba despre calcarul din apă.

ÎN CASĂ DAR ŞI LA EXTERIOR
Cala este o minunată plantă de ghi­veci, dar nu numai. După ce a trecut pericolul îngheţului, primăvara, ea poate fi plantată şi în grădină. Se va răsfăţa la soare, va avea tije scurte, vigoare şi va face flori strălucitoare până târziu toamna. Când temperaturile încep să scadă şi frunzele pălesc e momentul să scoateţi tuberculii din pământ şi să-i puneţi la repaus.

×
Subiecte în articol: mereu verde