x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casele pe structură de lemn - construcții durabile și eficiente energetic

Casele pe structură de lemn - construcții durabile și eficiente energetic

12 Sep 2024   •   10:10
Casele pe structură de lemn - construcții durabile și eficiente energetic

În domeniul construcțiilor, casele pe structură de lemn sunt pe trend ascendent. Clădirile finalizate, implicarea proprietarilor în comunicare, evenimentele de profil din ultimii ani au schimbat percepția asupra acestor construcții, evidențiind avantajele lor. Astfel, cei interesați au aflat că pot avea locuințe durabile și eficiente energetic într-un timp mai scurt și cu șantiere mai curate. Că astfel de clădiri se comportă mai bine în cazul unui cutremur și sunt mai sănătoase pentru sănătatea fizică și mentală a locuitorilor.

Casele din lemn - durabile și rezistente

Poate cea mai mare spaimă a celor care nu au aflat încă de performanțele caselor pe structură de lemn este legată de durabilitate. Știu despre lemn că putrezește și arde și se gândesc că nu se pot construi case rezistente cu un astfel de material. Performanțele din ultima vreme din domeniul construcțiilor de lemn, materialele moderne obținute din lemn, tratamentele pentru creșterea rezistenței lui sunt remarcabile, astfel încât casele rezultate sunt solide, trainice, confortabile și sigure.

Cei care fac astfel de construcții case durabile, folosesc materiale și tehnologii de ultimă generație pentru ca ele să poată fi lăsate moștenire generațiilor următoare, fiind rezistente și sigure. Pentru structura de rezistență nu se folosește lemn simplu ci grinzi făcute din mai multe straturi de lemn, astfel încât sunt rezistente și stabile. Apa este ținută la distanță prin tratamente și placări, riscul putrezirii fiind total înlăturat.

Construite cu lemn, casele nu sunt doar durabile ci au și multe alte avantaje. La aceeași rezistență, lemnul este un material de 3-4 ori mai ușor decât materialele de construcție tradiționale. Rezultă o casă mai ușoară care are nevoie de o fundație mai simplă, deci mai ieftină și care se comportă mult mai bine în cazul unui cutremur deoarece forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei. Pereții sunt mai subțiri, deși au aceeași rezistență, rezultând o suprafață utilă mai mare. Cum lemnul este un material natural, regenerabil și recuperabil, domeniul construcțiilor de lemn este unul sustenabil, adaptat actualelor cerințe.

Proiectate bine, sunt foarte eficiente energetic

Un avantaj important al caselor pe structură de lemn este că sistemul de construcție permite obținerea unor case bine izolate termic. O parte din materialul izolator este montat în interiorul pereților, casa fiind izolată termic încă de la ridicare. De asemenea, lemnul este un material cald și un bun izolator termic, contribuind la obținerea unei atmosfere plăcute. La construcția pereților și planșeelor nu se folosesc materiale și tehnologii umede (ciment, beton, mortar), casa fiind caldă și primitoare chiar de la ridicarea ei.

Izolarea termică este un pas important în obținerea eficienței energetice a casei, dar nu este singurul. Eliminarea schimburilor necontrolate de aer cu exteriorul, recuperarea căldurii, sursele alternative de energie contribuie și ele la scăderea costurilor de întreținere. Casele eficiente energetic consumă sub 50 kWh/m² anual. Constructorii care fac proiecte case lemn eficiente energetic, iau în calcul toate aspectele pentru a ajunge la asemenea performanță

Case ce pot fi ridicate într-un timp scurt

Casele pe structură de lemn au avantajul timpului scurt de șantier și a cantității reduse de deșeuri. Se datorează lipsei procedeelor umede care au nevoie de timp pentru ca materialele să se întărească și să se usuce. De asemenea, lipsa cofrajelor și a resturilor întărite de material va face șantierul mai curat.

Timpul se scurtează și mai mult dacă constructorul deține facilități pentru a construi pereții și planșeele. În fabrică aceste elemente se construiesc cu precizie de milimetru cu ajutorul echipamentelor performante, pe șantier fiind doar montate pentru a obține case trainice.

Litarh este un constructor de case pe structură de lemn care deține astfel de facilități. În fabrica de la Valea Moldovei construiește mare parte din pereți și planșee caselor care sunt transportați apoi pe șantier. Casa este apoi ridicată în timp scurt cu ajutorul unor echipe profesioniste de dulgheri.

×