ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Aflati de la constructorii din domeniu estimarile pentru la anuâ
In ultimii ani, numarul persoanelor care doresc sa-si construiasca
case din lemn a crescut considerabil, sustin producatorii si firmele din domeniu. Contrar opiniei romanilor,
casele din lemn s-au dovedit a fi foarte avantajoase pentru proprietari (se executa intr-un timp scurt, au un grad mare de izolare termica si fonica, sunt ecologice, au pretul de achizitionare mai mic, impozitul pentru acest gen de constructii este mai mic). Daca tot v-ati hotarat sa va achizitionati o
casa din lemn, haideti sa vedem care vor fi preturile si cele mai cerute modele de case care urmeaza a fi construite in 2006.
CASE CANADIENE TENCUITE
|
Casele canadiene se potrivesc foarte bine zonelor urbane, deoarece nu difera ca aspect de locuintele clasice |
Pana nu demult, ideea de a ridica o casa din lemn ca locuinta permanenta a fost straina romanilor. Acest gen de constructie era asociat cu casele de vacanta si cu casele de week-end, deoarece lemnul nu era considerat un material de constructii indeajuns de bun pentru a fi folosit la construirea unei locuinte permanente. Odata descoperite avantajele acestui gen de constructie, oamenii au inceput sa aiba incredere in casele din lemn sau pe structura din lemn. Mai mult, posibilitatea de a tencui fatadele unei case din lemn a facut ca si orasenii sa aleaga varianta economica a acestor tipuri de constructii. Odata finalizate, ele nu mai tradeaza la exterior materialul lemnos din care sunt realizate.
Tudor Abiculesei, manager la firma Tehno-Construct din Suceava, spune ca in acest domeniu tendintele legate de estetica sunt greu de stabilit, deoarece fiecare constructie este unicata, arhitectura fiind stabilita de client. Totusi are loc o reorientare spre constructiile mai mici, cu suprafete de aproximativ 100 de metri patrati, cu o arhitectura simpla si curata.
Preturile de executie sunt cuprinse, in general, intre 290 si 400 de euro pe metru patrat, in functie de tipul de structura. Se preconizeaza o usoara crestere din cauza costurilor din ce in ce mai ridicate ale muncitorilor calificati si totodata din cauza maririi preturilor la metru cub lemnos.
CASE MIXTE
|
Casele mixte sunt potrivite atat zonelor rurale, cat si celor urbane, ele incadrandu-se foarte bine in orice peisaj |
Acest tip de case este destinat in principal locuirii permanente si se incadreaza bine in mediul urban din localitatile situate la deal si munte. Desigur, ele pot fi folosite si ca locuinte de week-end sau de vacanta in mediul rural. Claudia Isache, manager la firma Bianca International, considera ca anul viitor vor avea succes proiectele standard cu urmatoarea distributie: living, bucatarie, baie si hol la parter, doua sau trei dormitoare si baie la etaj, in defavoarea proiectelor personalizate. Bianca International afirma ca pretul la cheie al caselor pe structura de lemn se ridica in acest moment la aproximativ 400 de euro pe metru patrat, fara a fi inclusa fundatia. Pretul acestora va fi influentat in anul urmator de evolutia costului materialelor de constructii, al transportului si, nu in ultimul rand, al inflatiei.
CASELE DIN BUSTENI
Denisa Stefanescu, director al firmei Ecomed International, anticipeaza ca cererea pentru casele din lemn masiv va creste si se va extinde dinspre segmentul locuintelor de vacanta si de week-end, spre segmentul constructiilor de turism.
Se prefigureaza ca in 2006 sa fie construite mai multe statiuni turistice, in special in zona Brasovului.
TENDINTE
Ca modele preferate balanta va inclina in favoarea caselor din busteni prelucrati manual. Acestea vor avea suprafete constituite cuprinse intre 100 si 200 de metri patrati, distribuite pe doua nivele sau doua nivele plus mansarda, cu terase si balcoane. Modelul de "chalet" elvetian cu dimensiuni mai restranse va fi preferat pentru zonele montane in care terenurile au un pret mai ridicat, iar suprafetele acestora sunt in consecinta mai reduse.
Spre deosebire de casele din panouri de lemn, casele din lemn masiv (busteni) inglobeaza un volum de lemn mult mai mare si au in consecinta un pret mai ridicat. Denisa Sfefanescu afirma ca pretul caselor din lemn masiv difera in functie de grosimea si modul de prelucrare al peretilor, de complexitatea proiectului de constructie care poate aduce dupa sine costuri de manopera sau prelucrare mai ridicate sau mai reduse.
Pe piata romaneasca se vand case din busteni cu preturi cuprinse intre 20.000 si 50.000 de mii de euro, preturi la care clientul trebuie sa adauge costurile necesare construirii fundatiei si cele necesare inchiderii casei "la cheie".
CASE LAMBRISATE
Acest tip de case se incadreaza cel mai bine in zonele rurale, de deal si de munte, la fel ca si casele din lemn masiv. Nu se potrivesc in mediul urban de la ses, nici chiar in zonele rezidentiale. Lambriurile, in schimb, in special cele din PVC, sunt din ce in ce mai preferate ca metoda de finisare a fatadelor.
In acest domeniu nu se pot contura anumite tendinte, deoarece clientii sunt cei care decid cum va arata viitoarea locuinta, iar deciziile lor sunt luate in functie de viziunea fiecaruia si nu in ultimul rand de banii de care dispun.
PRET
Pretul pe metru patrat pentru o casa din lemn construita in sistem american (lambrisata), cu fatade realizate din termosistem PVC, variaza intre 270 si 380 de euro pe metru patrat, in functie de gradul de finisaj dorit.
Se vor inregistra usoare cresteri in preturile finale deoarece va creste pretul materiilor prime.