NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Cerintele UE sunt diferit interpretate de reprezentantii producatorilor si importatorilor de tamplarie PVC
Conducerea Gealan Romania a hotarat saptamana trecuta infiintarea unui nou patronat PGFF (Patronatul Producatorilor si Montatorilor de Geamuri, Ferestre si Fatade), in urma declaratiilor domnului Marin Crutescu, presedintele PPTT (Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta), privind interzicerea profilelor de clasa B, pe teritoriul tarii noastre.
Acest demers a avut ca fundament interpretarea "eronata si partinitoare" a cerintelor standardului european SR EN 12 608-2004, a declarat domnul Aurel Vlaicu, directorul executiv al Gealan Romania.
Conform SR EN 12 608-2004 (confirmat si de ONM si INMH), tara noastra se incadreaza intr-un climat de tip sever (media temperaturilor maxime ale celei mai calduroase luni depaseste 22 grade Celsius). Peretii exteriori ai profilelor de clasa A au grosimea mai mare de 2,8 mm si profilele de clasa B au grosimea peretilor exteriori mai mare de 2,5 mm.
Domnul Marin Crutescu sustine, folosind drept argument SR EN 12 608-2004, ca pe teritoriul tarii noastre "este obligatorie utilizarea profilelor de clasa A", deoarece noi ne incadram intr-un climat de tip sever, iar profilele de clasa B, datorita faptului ca au peretii exteriori mai subtiri, sunt mult mai expuse dilatarii si deteriorarii decat cele de tip A care au peretii exteriori mai grosi.
Potrivit declaratiilor domnului Aurel Vlaicu, zona climatica are relevanta asupra materialului care intra in componenta profilului (atat profilele de clasa A, cat si profilele de clasa B sunt alcatuite din acelasi material), nu asupra grosimii profilelor.
Intr-un interviu acordat suplimentului nostru, presedintele PPTT si-a nuantat afirmatiile si ne-a declarat ca "daca este o lucrare mare, si o facem din PVC, trebuie sa punem numai profile din clasa A, deoarece cantitatea de caldura care este absorbita este mare, si atunci se dilata profilele. Daca este o lucrare mica, se pot utiliza profile din clasa B". De asemenea, Marin Crutescu ne-a mai declarat ca in curand se va cauta unirea celor doua patronate, deoarece "Statutul nostru cu al lor sunt aproape identice. Avem interese comune".
LEGE CU INTERPRETARI
Acest conflict a aparut in contextul in care nici o lege din Romania nu prevede clar ce criterii trebuie sa indeplineasca tamplaria de PVC pentru a putea fi utilizata pe teritoriul tarii noastre, nici normele pe care trebuie sa le respecte producatorii de tamplarie atunci cand isi comercializeaza produsele.
Citește pe Antena3.ro
PROFILUL
Pentru inceput trebuie sa aflam unde este facut profilul (Germania, Franta etc.), deoarece experienta pe care o are producatorul in domeniu poate fi relevanta pentru coordonata calitativa. Apoi trebuie sa cerem informatii despre clasa profilului (A sau B; profilele de clasa A sunt mai bune, dar sunt si mai scumpe) si numarul de camere. Cu cat are mai multe camere, cu atat este mai bun (numarul de camere poate fi de la trei la sase). Alt factor pe care trebuie sa-l verificam este armatura si grosimea ei, deoarece rezistenta ferestrei este determinata de grosimea armaturii si de materialul din care aceasta este facuta (preferabil otel zincat, nu galvanizat). Rezistenta ferestrei creste cu grosimea armaturii. Grosimea minima a unei armaturi trebuie sa fie de 1,5 mm. Daca armatura nu corespunde, fereastra se va curba in timp si peretii din jurul ferestrei se vor crapa.
FERONERIA
Feroneria este mai buna cu cat ofera mai multe cicluri inchidere-deschidere. O feronerie de calitate ofera aproximativ 15.000 de cicluri. De asemenea, trebuie luata in calcul distanta la care sunt plasate punctele de inchidere. Cu cat sunt mai multe puncte de inchidere, cu atat etansarea este mai buna. Cu toate ca nu ii dam mare importanta, sistemul de inchidere de siguranta este si el foarte important. Pentru a fi eficient, trebuie ca dispozitivul de inchidere sa aiba capul in forma de ciuperca.
GEAMUL
Geamul este compus din doua foi de sticla situate, de obicei, la o distanta de 16 mm, spatiul liber dintre ele fiind umplut cu un gaz inert (argon sau kripton). Cele mai bune geamuri sunt cele cu kripton, deoarece kriptonul izoleaza mai bine fonic si termic. Este bine de stiut ca, dupa aproximativ 5 ani, gazul inert din componenta geamului isi pierde proprietatile, deoarece nu beneficiaza de o etansare performanta, ceea ce duce si la o pierdere a eficientei geamului, in ansamblu.
|
Folosim sau nu
profile de clasa B?
"PPTT considera ca, pe teritoriul tarii noastre, este obligatorie utilizarea profilelor de clasa A. Alaturi de gabaritul optim al peretilor exteriori vizibili, profilele din aceasta grupa au o grosime minima de 1 mm a peretilor interiori, ceea ce contribuie la eliminarea problemelor aparute din cauza dilatarii. In prezent, pe piata autohtona se livreaza o diversitate de sisteme de profile la care peretii exteriori vizibili au un gabarit situat sub 2,8 mm, cu consecinte grave in ceea ce priveste rezistenta acestora la variatii mari de temperatura."
Marin Crutescu presedinte PPTT "Din punctul de vedere al performantelor ferestrelor, profilele din clasa B sunt comparabile cu cele din clasa A, cele din clasa B, beneficiind de o tehnologie mai moderna, sunt mai ieftine. Desigur, pentru producerea acestora este necesara o retehnologizare, iar investitia pentru realizarea sa nu este la indemana tuturor producatorilor, motiv pentru care se incearca impunerea clasei A." Aurel Vlaicu director executiv Gealan Romania "Consider ca a fost facuta o declaratie din pripa, fara sa fie consultati toti producatorii de profile. Grosimea peretilor nu are nici in clin nici in maneca cu clima. Grosimea peretilor da rezistenta mai mare, atat mecanica, cat si la impact, iar dilatarea profilelor pe zone climaterice este data de compozitia chimica din care este facut acel profil." Gheorghe Angelescu director vanzari VEKA Romania |