x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

de Maria Coman    |    14 Sep 2020   •   13:30
Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de fapt constelațiile familiei reprezintă un grup multidimensional, capabil să schimbe dinamica suferinței și a nefericirii regăsite în familie, de-a lungul generațiilor. Creatorul acestei metode, Bert Hellinger, pe parcursul a 50 de ani de lucru cu familiile, a observat că, în mod inconștient, mulți dintre noi preiau tipare familiale destructive, precum anxietatea, depresia, furia, vinovăția, însingurarea, alcoolismul sau chiar boli mai severe, precum un simbol al apartenenței la propria familie.

 

Gândiți-vă doar cum dintr-un sentiment de dragoste față de părinți, copilul renunță la ceea ce își dorește, la propria identitate, focusându-se pe ameliorarea suferinței unui membru al familiei, pe vindecarea acestuia. Prin intermediul metodei constelațiilor rupem acest cerc vicios, aceste tipare, reușind să trăim vieți mai sănătoase, mai împlinite și fericite. Este suficient să avem la îndemână un cadru necesar conștientizării unei astfel de probleme ce domnește de generații. Deseori, simpla conștientizare ne aduce mai aproape de acceptare, iar apoi de vindecare”, spune psihoterapeutul Anca Maftei, specializat în constelații familiale. Ea ne oferă și câteva motive pentru care ar trebui să apelăm la această metodă de vindecare:

 

Te vei regăsi pe tine, așa cum ești tu

Omul este o ființă socială, care se dezvoltă prin relații, iar în interacțiune cu familia, copilului i se dezvoltă personalitatea și răspunsurile la mediu. Astfel, în relațiile și sistemele familiale disfuncționale, copilul învață să își neglijeze nevoile reale, blocându-și propria dezvoltare cu scopul de a supraviețui în sistem. Aceste procese sunt inconștiente și rămân astfel până la descoperirea acestora în mod conștient, cu acceptare și compasiune de sine. Foarte multe din părțile din noi sunt răspunsuri la aceste interacțiuni pe care le-am avut cu familia noastră. Iubindu-și părinții într-un mod pur, însă inconștient, copilul învață că acesta este el, cel real, iar în viața adultă va răspunde provocărilor vieții sub conducerea acestor părți din el, care poate cândva au fost rănite.

 

Dacă ești într-o relație de cuplu, aceasta se poate îmbunătăți

Relațiile de cuplu sunt următoarele cele mai intime relații, după cele cu părinții. Acestea sunt surse imense de dezvoltare, însă și revelatoare de conținuturi inconștiente și răspunsuri ascunse la întrebări semnificative pe care ni le punem despre noi înșine. Multe interpretări pe care le avem despre partener și relația dintre noi doi pot fi guvernate de aceste părți din noi, care, poate, la un moment dat ne-au protejat de durerea provocată de sistemul familial. Spre exemplu, dacă partenerul manifestă un comportament care nu are legătură cu noi, însă ne provoacă durere (nu este cazul relațiilor abuzive), atunci e posibil să răspundem într-un mod care nu ne ajută nici pe noi și nici relația, deoarece așa am învățat să facem față cândva la același comportament manifestat de un membru al familiei.

 

Faci pace cu trecutul

Mulți dintre noi ne putem simți urmăriți de trecut în anumite puncte din viața noastră. Poate că avem amintiri dureroase despre ai noștri, poate că simțim că viața a fost nedreaptă cu noi, poate ne simțim deseori triști, furioși, chiar dezgustați de propriile amintiri și încercăm să le îngropăm, însă le simțim prezența și știm că sunt acolo. Însă atunci când îți faci curajul de a merge din nou în trecut, de a învăța ce părți din tine sunt prezente și vor să îngroape acele amintiri, ele devin parte integrantă din tine, iar sentimentul de apăsare dispare odată ce îți îmbrățișezi trecutul și familia.

 

Relațiile de la locul de muncă se pot ameliora

Locul de muncă reprezintă ideea de responsabilitate și acțiune spre o anumită direcție, cu un scop specific, iar asta se învață tot în familie. Dacă mama sau tata te-au forțat să faci anumite lucruri, să te învețe să fii responsabil, însă pentru tine nu erau deloc plăcute și te-ai revoltat, atunci e posibil să reacționezi la fel și acum, iar locul de muncă să fie o corvoadă. Acea parte din tine a apărut atunci să te protejeze de neplăcerea acelei activități sau poate chiar de reacțiile mamei sau a tatălui. Împăcându-te cu aceștia, reacțiile tale la activitățile și colegii de la locul de muncă pot fi mai armonioase, deoarece primul reflex de revoltă este potolit, iar capacitatea de a răspunde rațional are spațiu să se întâmple.

 

Starea generală din viața de zi cu zi este una mai armonioasă

Da, părinții noștri, familia noastră, rămân și sunt oglinzi fidele ale multor părți din noi. Învățând să facem pace cu ei, facem pace cu noi, devenim întregi într-un mod conștient și putem lua decizii zilnice, cu impact mai mare sau mai mic asupra vieții noastre, din spațiul plenar al ființei noastre, nu doar din părți ale acesteia care cândva au fost răspunsuri la supărări, furii, comportamente dezadaptative ale familiei noastre.

Așadar, deși poate părea un proces complicat, poate chiar înfricoșător, să urmezi un proces de armonizare cu familia de proveniență, așa cum ai primit-o tu în sufletul tău, reprezintă una din cele mai bune decizii în ceea ce privește regăsirea de sine și iubirea interioară.

×