x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Crăciunul, sărbătoare mai lungă de o noapte

Crăciunul, sărbătoare mai lungă de o noapte

de Adela Parvu    |    19 Dec 2009   •   00:00
Crăciunul, sărbătoare mai lungă de o noapte
Sursa foto: /www.feelhomeimprovement.com

Sărbătorile care celebrează naşterea Domnului nostru Iisus Hristos au, pentru întreaga lume creştină, o semnificaţie aparte. Privite în profunzime, ele trec dincolo de simpla bucurie a veştilor luminoase aduse de cei trei magi, însemnând în fapt bucuria mesianică a înălţării sufleteşti şi spiritul curat al creştinismului, al faptelor bune şi al puterii de a ierta.



Aceste percepte generoase au fost valorificate şi de creatorii de design, o industrie fabuloasă dezvoltându-se cu precădere în ultimele câteva decenii, atât în zona diversificării ofertei de cadouri şi surprize pentru cei dragi, cât şi în domeniul decoraţiunii interioare specifice.

TAPET DETAŞABIL

Poate nu am găsit cea mai bună traducere pentru acest tip de tapet cu motive specifice marii sărbători creştine. El nu este un tapet în sensul clasic al cuvântului, care se aplică uniform pe un întreg perete şi are termene de utilizare consistente. Este un produs amovibil, de diferite dimensiuni şi care poate fi aplicat şi înlocuit fără să afecteze suprafaţa-suport. Este mai mult decât un simplu abţibild şi impresionează mai cu seamă prin culoare, mesaj şi suprafaţă desfăşurată.

De reţinut faptul că poate rămâne instalat într-o anumită zonă a casei sau a apartamentului pentru o perioadă de timp mai îndelungată (eventual, pentru un an întreg) şi, asociat cu alte obiecte decorative de aceeaşi sorginte să păstreze căldura şi mesajul acestei sărbători în atenţia familiei.

EFECTE SPECIALE
Sărbătoarea Crăciunului este marcată la nivelul conştientului colectiv şi cu obiecte, semne, semnificaţii ce intră în categoria efectelor speciale, fără a respecta criterii de valoare materială ci, mai degrabă, operând cu valori spiritual-cognitive. Un întreg ritual festiv se derulează în jurul bradului împodobit pentru Crăciun, multe dintre obiectele utilizate fiind de natură efemeră, adică impunându-şi puterea de simbol numai pentru câteva zile pe an. Cu toate acestea, alegerea şi distribuirea lor într-un anumit colţ al casei se face cu atenţie, cu dragoste şi cu bun-simţ, în aşa fel încât bucuria nopţii magice să fie egal şi corect distribuită între membrii unei familii.

Simbolistica specifică nopţii de Crăciun poate căpăta şi variante supuse permanentizării prin obiecte sau suprafeţe care au o valoare artistică intrinsecă, ceea ce le conferă un rol decorativ de sine stătător. Flacăra unei lumânări stilizate, forma uşor de recunoscut a bradului împodobit, forma sofisticată şi perfectă a fulgului de nea (cu trimitere la puritate şi la luna lui Decembrie) pot deveni tot atâtea teme de meditaţie cu reflexe creştine. Vorbim, în acest caz, şi despre valori morale aproape unanim recunoscute, dincolo de orice conotaţie religioasă.

LOC DE APLICARE
Tapetele amovibile destinate Sărbătorilor de Crăciun se aplică fără a fi necesară o pregătire specială a suprafeţei-suport, fie că aceasta este un perete, un corp de mobilă sau o fereastră. La fel, dezlipirea tapetului nu necesită lucrări speciale şi nici nu efectează suprafaţa dată. Ideea simplă şi generoasă este aceea de a crea un fel de zonă magică în jurul căreia să se poată concentra întreaga simbolistică a sărbătorii natale. Acestă zonă poate fi conservată pentru o perioadă mai mare de timp, cu remanenţă asupra mesajului creştin conţinut de naşterea Domnului. Este o atitudine care poate avea un impact pozitiv mai ales asupra copiilor, dar şi asupra adulţilor şi a oamenilor de vârsta a treia.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv