x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Demolarea constructiilor costa

Demolarea constructiilor costa

de Catiusa Ivanov    |    30 Mar 2006   •   00:00
Demolarea constructiilor costa
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Nu intotdeauna este rentabil sa cumperi terenuri care au constructii demolabile, deoarece desfiintarea acestora te poate costa foarte mult

In diverse publicatii imobiliare, la rubrica de vanzari terenuri apar adesea anunturi cu terenuri pe care se afla constructii paraginite, nelocuibile. Sunt tentante pentru cumparatori, in special pentru pozitia buna a terenului pe care se poate ridica o constructie noua. Este posibil sa fie o afacere buna, dar ati luat in calcul banii necesari demolarii constructiei vechi de pe teren? Banii pe care ii dati pentru obtinerea autorizatiei de demolare este posibil sa depaseasca cu mult castigul pe care l-ati obtinut cumparand terenul respectiv. Nu mai vorbim de alergatura si timpul pe care le pierdeti pe la primarie.

Mai mult decat atat, Nica Alexandru, arhitect in cadrul Ministerului Constructiilor, afirma ca exista riscul sa nu puteti demola constructia existenta pe teren, daca aceasta este considerata monument istoric, demolarea ei fiind interzisa prin lege. In cazul in care se afla intr-o zona istorica, protejata de Ministerul Culturii si Cultelor, va fi foarte greu sa obtineti autorizatia de demolare, iar arhitectura viitoarei constructii va fi limitata de o multime de reguli ca sa se respecte linia arhitecturala a zonei si sa se incadreze in regimul de inaltime permis. Este bine ca, inainte de a face o asemenea investitie, sa va interesati la Ministerul Culturii daca imobilul construit pe respectivul teren este monument istoric sau se afla intr-o zona protejata. Altfel s-ar putea sa dati banii de pomana. Cititi si vedeti daca intr-adevar merita sa cumparati un teren cu o constructie demolabila si pentru ce lucrari de demolare aveti nevoie de autorizatie.

CAND NE TREBUIE AUTORIZATIE?


In primul rand, trebuie sa stiti ca orice lucrare de demolare totala sau partiala a unei cladiri se poate face doar pe baza de autorizatie. Conform articolului 8 din Legea nr. 50/1991, "desfiintarea constructiilor si amenajarilor se poate face pe baza autorizatiei de desfiintare obtinuta in prealabil, eliberata de primarii sau prefecturi, dupa caz". Trebuie sa fiti atenti, deoarece prin constructie nu se intelege doar cladire cu destinatia de locuinta, ci si dependinte, garaje, chioschiuri, cotete pentru animale domestice etc. Autorizatia trebuie obtinuta inainte de inceperea lucrarilor, nu dupa aceea, deoarece riscati sa fiti amendati.

SANCTIUNI


In cazul in care nu aveti autorizatie si ati demolat constructia sau ati inceput lucrarile de desfiintare inainte de obtinerea acesteia, potrivit articolului 24 din Legea 50/1991, veti fi sanctionati cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda de la 100 RON la 5.000 RON.

CAT TE COSTA?


Taxa pe care trebuie sa o platiti pentru eliberarea autorizatiei de desfiintare, conform art. 267 din Codul fiscal, reprezinta 0,1% din valoarea impozabila a constructiei, stabilita pentru determinarea impozitului pe cladiri. In cazul desfiintarii partiale a unei constructii se modifica astfel incat sa reflecte portiunea din constructie care urmeaza a fi demolata. La aceasta taxa se adauga taxele necesare eliberarii certificatului de urbanism, a avizelor conforme si a cheltuielilor necesare intocmirii Proiectului pentru Autorizatia de Demolare (PAD). De asemenea, trebuie sa incheiati un contract cu o societate care sa transporte molozul rezultat in urma demolarii (si aici va trebui sa platiti o suma frumusica, aproximativ 130 RON/tona).

Asa cum ati vazut, suma pe care trebuie sa o dati pentru lucrarile de demolare este destul de mare. Deci, ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara un teren aparent avantajos ca pret din cauza constructiei aflate pe el. S-ar putea sa nu merite.

CUI TE ADRESEZI?


Pentru obtinerea autorizatiei de demolare trebuie sa va adresati primariei pe raza careia se afla, imobilul ce va fi desfiintat. Trebuie sa depuneti o cerere la Directia de Urbanism a primariei locale prin care solicitati demolarea constructiei in cauza si obtinerea Certificatului de urbanism al terenului pe care se afla constructia pentru a sti despre ce avize aveti nevoie. Dupa aceea platiti un arhitect sa va faca un Plan pentru Autorizatia de Demolare (PAD). Acesta, impreuna cu avizele prevazute de CU si dovada proprietatii imobilului le depuneti la Directia de Urbanism din cadrul primariei locale.

Autorizatia de desfiintare va fi eliberata in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete.

ACTELE NECESARE OBTINERII AUTORIZATIEI DE DEMOLARE
  • 1. cerere tip si anexa la cerere;
  • 2. certificat de Urbanism;
  • 3. dovada titlului asupra terenului si constructiei;
  • 4. documentatia faza PAD (desfiintare);
  • 5. avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin CU;
  • 6. dovada achitarii taxelor legale;
  • 7. declaratie pe propria raspundere privind situatia juridica a imobilului;
  • 8. acordul scris in forma autentica a coproprietarilor din imobil, daca este cazul;
  • 9. fotografii ale fatadei lateral curte si spate, din care sa rezulte starea tehnica a constructiei
  • ×
    Subiecte în articol: demolare