x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Digitalisul infloreşte de minune din iunie şi pănă in noiembrie

Digitalisul infloreşte de minune din iunie şi pănă in noiembrie

24 Noi 2007   •   00:00

Digitalisul, sau popular degeţelul, este un gen de plante cu aproximativ 20 de specii, care au flori tubulare, orientate in jos şi cu marginea petalelor uşor răsucită

Digitalisul, sau popular degeţelul, este un gen de plante cu aproximativ 20 de specii, care au flori tubulare, orientate in jos şi cu marginea petalelor uşor răsucită (ca un mănunchi de clopoţei). Culorile variază de la alb şi galben pănă la violet punctat cu diverse alte culori. Sunt originare din Europa, Africa de Nord şi Asia vestică.

Flori in al doilea an

Este o floare frumoasă in grădinile informale, rezistentă, care creşte pănă la 2,5 m inălţime. Cele mai răspăndite varietăţi sunt cele bienale, insă, din cauza rădăcinii fibroase din care cresc mereu alte plante, este posibil să aveţi in grădină digitalis mai multă vreme decăt v-aţi propus. Acesta este motivul pentru care in unele state este catalogată ca fiind plantă invazivă. In primul an planta işi dezvoltă rozeta bazală de frunze, dar abia in al doilea an apar şi tulpinile florale - cu aspect de săgeată. Inflorirea debutează la inceputul verii, are un maxim in iulie şi durează pănă toamna tărziu, dacă temperaturile nu scad excesiv. Dacă indepărtaţi florile trecute, planta dezvoltă noi ramificaţii şi este posibil să inflorească din nou.

Plantare superficială

Digitalisul este preferatul albinelor cu care se sincronizează de minune - tulpina inaltă şi plină de flori (fiecare durează 6-7 zile) se dezvoltă de minune in miezul verii. O singură plantă poate produce la maturitate un număr exorbitant de seminţe: pănă la 2 milioane. La noi in ţară se cultivă ca plantă ornamentală, dar in Marea Britanie, de exemplu, ea este furnizată industriei medicale.

Din cauză că seminţele sunt extrem de mici şi uşoare, ele se amestecă la insămănţare cu nisip fin.

Capacităţile sale medicale sunt cunoscute incă din antichitate. Consumul de digitalis prelucrat (mai exact de digoxină - substanţă conţinută de ţesuturile plantei) accelerează activitatea musculară, crescănd astfel presiunea săngelui. Din acest motiv este foarte important dozajul medicamentelor obţinute din această plantă. Nu lăsaţi copiii şi animalele de casă in preajma acestei plante. Pentru siguranţă, plantaţi-o intr-o zonă retrasă a grădinii

×
Subiecte în articol: mereu verde