x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Estetica mobilierului si a vaselor de gradina

Estetica mobilierului si a vaselor de gradina

de Cristina Zaharia    |    01 Feb 2007   •   00:00
Estetica mobilierului si a vaselor de gradina
MEREU VERDE
Bine grupate, vasele de gradina, ornamentele din lut si sculpturile pun in valoare plantele si gradinile modeste de tara. De asemenea, mobilierul pentru gradina, din diferite materiale, are un efect decorativ spectaculos si functional, oferind numeroase posibilitati de amenajare

Vasele pentru plante sunt foarte importante pentru decorarea gradinilor, dar si pentru plantele sensibile la frig, care pot fi adapostite in anotimpul rece in casa sau in sera. Puteti reconditiona ghivecele vechi din lut sau lemn revopsindu-le in culori calde sau reci, in functie de planta.

POZITIONAREA GHIVECELOR

Ca si sculptura figurativa, doua vase de dimensiuni mari pot fi folosite ca punct de focalizare la sfarsitul unei alei sau intrari. Daca aveti mai multe vase din acelasi material si aceeasi forma, le puteti alinia pentru a delimita o alee. Pentru plante, de preferat sunt ghivecele din lut, deoarece asigura o buna aerisire a radacinii, dar au si un aspect decorativ mult mai atractiv decat cele din plastic.

De asemenea, un efect deosebit il au si butoiasele mici de lemn, care pot fi vopsite daca nu au un aspect placut. Este de preferat sa le umpleti cu arbusti sau pomi pitici sau cu plante de talie mai mare, care rezista la schimbarile de temperatura.

IDEI DE EXPLOATAT

Putem folosi la maximum si ce avem la indemana, un trunchi de copac, care poate fi slefuit, o buturuga, o piatra mare uitata intr-un colt al gradinii, dar ideal este sa avem o masuta si cateva scaune unde putem sta cu cei dragi.

Mobilierul din piatra are aspect sculptural, boem si este ideal pentru gradinile de dimensiuni considerabile, pentru a fi pozitionat intre copaci si plante. Foarte important este faptul ca trebuie pus in bataia directa a soarelui pentru a se incalzi, deoarece piatra este un material rece. O bancuta din piatra, pozitionata langa un copac, este valorificata daca langa ea puneti vase de lut sau ceramica.

Mobilierul vechi din lemn poate fi reconditionat daca il smirgheluiti si apoi il lacuiti. Poate fi pus intre copacii din gradina, dar si langa casa. Se potriveste aproape in orice tip de gradina si poate fi revopsit usor.

MOBILIER VECHI, RECONDITIONAT

Puteti valorifica foarte frumos mobilierul vechi, vopsindu-l si pozitionandu-l sub un copac, in fata unor arbori inalti sau unor plante curgatoare. Scaunele si mesele imbunatatesc spatiile destul de mari din gradina. De obicei, efectul pe care ar trebui sa il aiba este diminuat de materialul din care sunt confectionate sau de marimea lor. Mobilierul din plastic este folosit adesea, dar materialul nu este cel mai potrivit pentru a va decora gradina.


Broscutele de gradina, de dimensiuni diferite, au un efect spectaculos daca le ascundeti printre arbori si flori sau pe un pavaj din piatra. Puteti pune pitici de gradina langa o bancuta sau in sera, printre plante. Instalati o sursa de lumina langa ei

Ghiveciul si vasul din piatra pot fi postate pe un piedestal tot din piatra, daca planta din interior este curgatoare sau agatatoare, si pot fi ascunse printre arbori.
De asemenea, obiectele decorative din lut sau ceramica au un aspect mult mai placut daca le amplasati langa flori, pe pavaje de piatra, langa o bancuta sau peste frunzele si florile uscate din gradina.
Pentru un efect estetic deosebit puteti asocia mai multe plante intr-un ghiveci, de nuante diferite

Ghivecele mari, cu deschidere larga si inguste la baza au un aspect decorativ placut si pot fi vopsite in diverse culori, de preferat culori deschise pentru ca lumina soarelui sa nu arda plantele.
Nu sunt ideale pentru plante, deoarece riscati sa udati prea mult planta, deoarece pamantul poate parea uscat la suprafata, la baza fiind ud.
De aceea, ghiveciul va avea intotdeauna la baza gauri de scurgere a apei si este de preferat sa fie din lemn sau lut, pentru ca cele din plastic retin cantitati mai mari de apa. Pot fi pozitionate langa o bancuta in gradina, la intrarea in curte sau in capatul unei alei. Mai multe vase de aceeasi dimensiune si forma pot fi aliniate pentru a delimita o alee.
Ghivecele din lut pot fi postate pe caramizi sau pe pavaje din piatra
×
Subiecte în articol: langă grădina plante piatra