Luna mai este una dintre cele mai frumoase şi mai bogate în flori. Soarele încălzeşte uşor plantele, ploaia le ajută să crească, roua le trezeşte de dimineaţa în toată splendoarea lor. Este luna în care trandafirul se avîntă în vegetaţie, încît fiecare tufă arată ca o explozie de culoare, bujorii şi garofiţele te învăluie în parfumuri dulcege, iar ceapa decorativă le însoţeşte la fiecare pas. Haideţi să ne bucurăm cu toţii de frumuseţile din grădină.
Relaxaţi-vă în grădină, în preajma florilor, la finalul unei zile de muncă. Petreceţi sfîrşitul de săptămînă la aer, pentru că aşa vă puteţi încărca bateriile şi încînta retina
Luna mai este una dintre cele mai frumoase şi mai bogate în
flori. Soarele încălzeşte uşor plantele, ploaia le ajută să crească, roua le
trezeşte de dimineaţa în toată splendoarea lor. Este luna în care trandafirul
se avîntă în vegetaţie, încît fiecare tufă arată ca o explozie de culoare,
bujorii şi garofiţele te învăluie în parfumuri dulcege, iar ceapa decorativă le
însoţeşte la fiecare pas. Haideţi să ne bucurăm cu toţii de frumuseţile din grădină.
Trandafirii
Despre aceste vedete ale grădinilor am mai vorbit, însă nu poţi trece indiferent pe lîngă ele. Sînt unele varietăţi cu adevărat surprinzătoare ca abundenţă florală, ca intensitate a culorilor, ca viteză de creştere în sezon şi, de ce nu, ca rezistenţă la boli şi dăunători. An de an apar noi varietăţi, aşa încît chiar e păcat să aveţi grădini, dar să nu fi plantat măcar un singur trandafir. În plus, parfumul degajat este foarte plăcut. Tufele vă ajută să aveţi puncte focale în grădină, căţărătorii vă îmbracă pergolele, aşa încît să petreceţi la umbră cîteva momente de linişte şi relaxare. Se întîmplă uneori să mai apară şi dăunători sau boli, dar, dacă sînteţi prompţi cu tratamentele, situaţia se poate remedia rapid.
În această perioadă este posibil să apară puricii, care se adună ciorchine pe bobocii în formare şi pe frunzele tinere. Împotriva lor să folosiţi insecticide, dar să aveţi grijă la concentraţie. Dacă aceasta este prea slabă, dăunătorii dezvoltă rezistenţă. Dacă este prea tare, planta poate fi afectată. Mai pot să apară păianjenii roşii – deşi sînt rare cazurile cînd ei apar la trandafirii de grădină. Împotriva lor trebuie să acţionaţi rapid, pentru că pagubele pot fi iremediabile. Se recomandă Mitac, Nissorun etc. E important să ştiţi exact ce tip de trandafir aveţi, pentru că în funcţie de asta îi puteţi alege şi locul potrivit în grădină. Neapărat să aibă soare cîteva ore pe zi, altfel înflorirea va fi doar ocazională.
Garofiţele
Simpaticele garofiţe atrag prin parfumul lor intens, prin graţia florilor şi culorile plăcute. Ele se folosesc adesea pentru borduri, pentru că tufele nu ocupă un spaţiu mare, iar înălţimea nu depăşeşte de obicei 30 cm. Ele se pot planta în straturi obişnuite, dar şi în rocării, pentru că nu sînt foarte pretenţioase în privinţa lipsei apei şi nici în privinţa calităţii solului.
În general se folosesc varietăţi anuale, pentru că ele oferă posibilitatea unei transformări coloristice a grădinii de la un an la altul. Singurul risc în cazul lor este umiditatea excesivă. Dacă plouă foarte mult în zona dumneavoastră, încercaţi să improvizaţi nişte “canale” prin care apa să se scurgă de la baza garofiţelor.
Bujorii
Sînt plante care probabil se găsesc în mai toate grădinile tradiţionale. Trebuie să recunosc că varietăţile arbustive sînt cu adevărat spectaculoase. Ba chiar apar varietăţi în culori deosebite pe care ţi le doreşti de cum le vezi prin reviste sau cataloage. Ca şi în cazul trandafirilor, trebuie să le alegeţi cu atenţie locul de plantare, pentru că, dacă greşiţi, va trebui să aşteptaţi doi-trei ani pînă ca planta să înflorească. Nu-i place deloc să i se deranjeze sistemul radicular. Are nevoie de sol fertil şi măcar de cîteva ore de soare direct. Cu cît condiţiile de mediu sînt mai aproape de ideal, cu atît vă veţi bucura mai mult de flori enorme şi atractive.