Mereu verde
Insule cu bulboase pe suprafete mari. In acest an, primavara a venit cu cateva luni mai devreme, dar nu e sigur ca va ramane. Va fi probabil gonita curand de zapada si inghet. Insa, din cauza acestor zile calduroase, surprinzator plasate la inceput de ianuarie, multe plante bulboase de primavara au intrat in vegetatie. Si pentru ca sunt de parere ca un gradinar trebuie sa se pregateasca din timp, iata ca ma grabesc sa va povestesc despre cateva plante dragi noua tuturor: lalele, zambile, muscari si fritillaria.
Dupa cum stiti, plantatiile cu bulboase se infiinteaza toamna. Dar daca n-ati facut-o, nu va suparati prea tare. Documentati-va, alegeti varietatile potrivite si in toamna ce vine apucati-va de treaba. Desi nu prea cred eu ca exista gradina, indiferent de marimea ei, care sa nu aiba macar cateva plante bulboase cu inflorire primavara...
Lalele. Daca aveti o gradina sau o zona a gradinii cu sol usor nisipos, pH 6-7 si expunere insorita dimineata, acolo e cel mai bine sa plantati lalele. Se adapteaza ele si la alte tipuri de sol, dar riscul aparitiei unor boli este destul de mare.
Nisipul prezent in sol ofera un drenaj optim si protejeaza bulbii de umiditatea excesiva care provoaca multe necazuri. Chiar daca plantele iubesc soarele, care le ajuta sa aiba flori in culori intense, e bine sa stiti ca daca temperatura urca mai mult de 20 grade, soarele direct devine o pacoste. Lalelele sunt tolerante in privinta temperaturilor scazute, dar pe cele foarte ridicate nu le suporta. Asadar, soarele puternic provoaca vestejirea prematura a frunzelor si induce bulbilor un repaus partial inainte ca ei sa fi apucat sa acumuleze suficiente minerale pentru sezonul urmator. Acesta este un motiv pentru care e bine sa studiati felul cum are loc expunerea la soare (in functie de punctele cardinale si de pozitionarea gradinii dumneavoastra).
Dupa ce florile s-au trecut si frunzele s-au vestejit de tot, scoateti bulbii, sortati-i pe varietati si pastrati-i in ladite pana in august. Cand apar mugurii floriferi, e bine sa scadeti temperatura spatiului care ii gazduieste pana la 9ÃC. In octombrie, inainte de primele geruri, puteti sa-i replantati conform schemei cromatice dorite. Dupa mai multi ani de vegetatie e bine sa faceti o rotatie a culturilor, pentru a le proteja de eventuale boli.
Citește pe Antena3.ro
©Natasha & Sergey Morozov |
SFAT
|
La plantare trebuie sa tineti cont si de perioada de maxima inflorire, de talia tijei florale, de conditiile speciale de care au nevoie unele varietati si daca pot convietui in acelasi spatiu. Nu ingramaditi bulbii, pentru ca exista riscul sa nu infloreasca. Dupa sase-sapte ani in care ati plantat bulbii in acelasi loc, este indicata rotirea culturilor. Daca va plac noutatile, gasiti in magazine si bulbi de lalele negre, portocaliu-maronii, roz delicat cu petale dantelate
|