x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să ai grijă de bujori după înflorire. Pregătirea tufei pentru anul viitor

Cum să ai grijă de bujori după înflorire. Pregătirea tufei pentru anul viitor

de Redacția Jurnalul    |    29 Mai 2023   •   21:45
Cum să ai grijă de bujori după înflorire. Pregătirea tufei pentru anul viitor
Sursa foto: Victor Stroe

Modul în care îți îngrijești bujorii după ce înfloresc, la sfârșitul primăverii și începutul verii, poate avea un impact important asupra felului cum vor înflori anul viitor și îi protejează de eventualele probleme de sănătate. 

Aceștia înfloresc de obicei în luna mai iar florile lor uriașe și colorate au o frumusețe magnifică și aroma dulce a primăverii.

Din păcate, tufele de bujor nu rămân în floare mult timp. Deși o singură înflorire poate dura între 7-10 zile, întregul ciclu de înflorire pentru un tufiș nu durează mai mult de 3-4 săptămâni. Însă după ce timpul lor a trecut va trebui să pregătești tufa pentru anul viitor. 

Astfel, când înflorirea ia sfârșit, este timpul să-ți ajuți tufa să se pregătească pentru anul viitor. Vestea bună este că această acțiune nu este dificilă.

Cum să ai grijă de bujori după ce înfloresc
Una dintre cele mai critice treburi pentru a-ți ajuta tufa de bujor să se refacă este tăierea florilor care se ofilesc. Acest lucru trebuie făcut înainte de a fertiliza tufișul.

Dacă florile ufilite rămân în tufiș, ele vor continua să atragă energie din plantă. La fel ca majoritatea plantelor perene și anuale, un tufiș de bujor va încerca să vindece florile. Dar, de îndată ce floarea ofilită este tăiată, acea energie este reorientată fie pentru menținerea sănătății plantelor, fie pentru stocarea energiei pentru viitoarele înfloriri.

Este indicat să tai toate florile ofilite de îndată ce încep să se ofilească. Acest lucru permite ca noua energie pe care o vei furniza cu îngrășământ să o ajute să crească și să o depoziteze pentru înflorirea de anul viitor. 

Fertilizarea bujorilor după ce înfloresc
Bujorii ard o cantitate uimitoare de energie producând florile lor superbe iar acea energie trebuie înlocuită imediat pentru a menține planta sănătoasă. Nu numai că va ajuta tufișul să-și mențină frunzișul verde lucios pentru restul verii, dar îl va ajuta și să înceapă să stocheze energie pentru iarnă și ciclul de înflorire al anului viitor.

De îndată ce bujorul își încheie ciclul de înflorire, este timpul pentru fertilizare. Și cel mai bun mod de a face acest lucru este cu o combinație de îngrășământ granular și compost.

Bujorii răspund cel mai bine la îngrășămintele granulare cu eliberare lentă care au mai mult (P) fosfor și (K) potasiu decât (N) azot. Au încă nevoie de azot pentru a dezvolta frunziș puternic, dar fosforul și potasiul ajută tufișul să înflorească mai bine.

Pe lângă aplicarea de îngrășământ granular, un strat de compost va da putere tufei. Compostul conține echilibrul perfect de nutrienți. Și acești nutrienți vor intra încet în sol pentru a reenergiza rădăcinile și tufișul.

Adaucă un  strat de compost de 0,40 -0,80 cm în jurul bazei plantei. Extinde stratul de la tulpina principală până la marginea liniei de picurare a plantei. 

Nu va trebui să fertilizezi toată vara și toamna. De fapt, adăugarea de fertilizatori mai târziu îi pune în pericol. Creșterea la sfârșitul sezonului este foarte susceptibilă la daunele din timpul iernii iar puterea adăugată la sfârșitul verii sau la începutul toamnei va forța creșterea nedorită.

De fapt, este indicat să fertilizezi doar ded două ori tufișul de bujori. Primul la sfârșitul iernii / începutul primăverii, înainte de apariția frunzelor. Și al doilea la sfârșitul ciclului de înflorire.  Ambele aplicații pot avea loc folosind aceeași combinație de îngrășământ granular/compost.

Îngrijirea din timpul toamnei
Odată ce sosește toamna, trebuie să te asiguri că pregătești tufa pentru iarnă. Frunzișul verde al plantei se va transforma în galben sau roșu purpuriu, în funcție de soi. Odată ce frunzele au început să cadă este timpul să ajustezi tufișul. Lăsarea frunzelor pe timpul iernii este una dintre cele mai mari greșeli. Frunzișul și tulpinile în descompunere sunt un loc propice pentru dăunători și boli. Și mai rău, pot sta la pândă până primăvara viitoare pentru a ataca planta încă o dată!

Poți folosi foarfece mari ori mașina de tuns gard viu ăentru a păstra tufa la o înălțime de 0,40-0,80 cm de sol. 

 

 

×
Subiecte în articol: bujori