x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Idei pentru mai multă ordine în camera de zi

Idei pentru mai multă ordine în camera de zi

11 Iul 2009   •   00:00
Idei pentru mai multă ordine în camera de zi

Trucuri pentru a organiza inteligent spaţiul. Ni se întâmplă tuturor ca odată ajunşi acasă după o zi agitată să ne enervăm când găsim camera de zi în dezordine. Şi primul lucru pe care-l facem este să ne trântim pe canapea sau să împingem mai încolo mormanul de obiecte ori haine aruncate.



În astfel de momente ne gândim ce frumos ar fi ca să avem o casă mo­dernă, cu mobilă frumoasă şi practică, în care totul să se păstreze impecabil, iar fiecare obiect să fie pus la locul său. E foarte interesant că atunci când ni se întâmplă ceva neplăcut întotdeauna ne gândim că soluţia poate fi rezolvată cu ceva nou, care trebuie cumpărat şi nu cu ceea ce avem deja. Iar în cazul în care dispunem de bani şi dorim să ne facem o mobilă nouă, în care să putem păstra haine şi obiectele într-un mod cât mai ordonat posibil, ajungem să comandăm sau să cumpărăm ceva total nepotrivit, care nu ne mai mulţumeşte.

PROPRIUL STIL CONTEAZĂ

Ce este de făcut? Prima şi prima dată este să ne gândim puţin la noi şi la viaţa noastră. Tot timpul repetăm asta în suplimentul nostru pentru că foarte mulţi oameni îşi fac casele fie sub îndrumarea rudelor, în competiţie cu vecinii sau după modele care de fapt nu-i reprezintă. Senzaţia de ordine este dată într-o cameră de simetria obiectelor mari, apoi urmează culorile, cu cât mai asortate cu atât mai calm şi uniform este interiorul, apoi de detalii absolut esenţiale, precum cablurile sau modul de iluminare interioară. De asemenea, contează modelele decorative prezente pe suprafaţa mobilei, pe cea a perdelelor, a covorului. Cu cât suprafeţele sunt mai simple, fără ornamente, cu atât senzaţia de ordine este mai mare şi viceversa.

FORMĂ ŞI FUNCŢIUNE
Fiecare vrea să aibă în casă o bi­bliotecă sau un loc pentru televizor în camera de zi. Majoritatea vor acum un model de mobilă cât mai aerisită, care să fie cât mai departe de vechile ansambluri de "sufragerie" cu vitrină şi bar şi loc de haine. Acum se fac câteva rafturi, care ajung să fie deco­rate cu vaze, lumânări. Dar astfel de rafturi nu se potrivesc oricum şi oriunde. Dacă aveţi o locuinţă mică, aveţi nevoie de spaţiu de depozitare. Atunci de ce aţi opta pentru doar câteva rafturi care să vă ocupe un perete întreg? Este necesar un ansamblu de mobilă care să includă şi dulapuri, nu numai rafturi. Trebuie să aveţi în vedere şi ce fel de dulapuri şi rafturi aveţi nevoie. Dacă vreţi să depozitaţi haine, există anumite standarde pentru dulapuri de haine (ca să vă încapă rochii sau haine lungi puse pe umeraşe înălţimea dulapului trebuie să fie de 160 cm, iar lăţimea de minimum 60 cm). Dacă aveţi multe cărţi, ce fel de cărţi aveţi? Albumele de artă, de arhitectură necesită rafturi înalte şi adânci, iar pentru cărţile de beletristică, romanele, sunt suficiente rafturi înguste şi mai scunde. Dacă vreţi să grupaţi mai multe aparate, cum ar fi televizorul, DVD playerul, combina muzicală în acelaşi loc, veţi avea neplăcerea prezenţei cablurilor, deci ar fi bine ca piesele de mobilă să fie suspendate pe un panou care prezintă decupaje pentru cabluri, dar care le maschează. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să vă gândiţi la praf, la întreţinere, deci ce culoare şi ce fel de material alegeţi pentru mobila care contează pentru imaginea camerei voastre de zi.

Varietatea de modele de mobi­lier există nu numai din considerente esteti­ce, ci mai ales din motive func­ţionale. Există proprietari şi camere care sunt foarte dife­rite între ele, aşa că e normal ca şi piesele de mobilier să fie variate pentru a face faţă celor mai neobişnuite cerinţe funcţio­nale, dar şi de stil interior.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv rafturi