x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Iluminaţi pe inserat zonele interesante din grădină

Iluminaţi pe inserat zonele interesante din grădină

05 Iul 2007   •   00:00

E bine să ştiţi că inainte de toate iluminarea grădinii depinde de dimensiunile şi structura sa ca peisaj. De cele mai multe ori sunt iluminate aleile principale şi zona de odihnă, unde uneori este amplasat un chioşc. Dar sunt foarte multe variabile, lucruri aparent mici şi fără importanţă, dar care, dacă nu sunt luate in calcul, duc la o iluminare fie ineficientă ca şi consum de energie, fie ca identificare a unor zone de interes.


Ce anume iluminăm?


Privind dintr-un unghi utilitar, trebuie să iluminaţi acele zone de care aveţi nevoie seara sau pe care le doriţi protejate din punct de vedere al siguranţei proprietăţii dumneavoastră. E clar că nu se poate ilumina intreaga grădină. Din punct de vedere estetic e bine ca, privind instalaţia de iluminare pe inserat, să-ţi dai seama cum arată de fapt grădina ca amenajare. Adică să vă găndinţi care sunt elementele definitorii: o alee şerpuind? un copac deosebit? aveţi un lac asupra căruia vreţi să atrageţi atenţia? Orice aţi alege e bine să aveţi sprijinul unui specialist, atăt pentru selecţia zonelor, căt şi pentru alegerea şi amplasarea propriu-zisă a instalaţiei.


Ce fel de instalaţie?

Sunt multe tipuri de instalaţii pentru iluminarea grădinii. Unele relativ ieftine şi care se pot cumpăra şi de pe piaţa noastră. Altele costisitoare şi rare. Alegerea corectă se face in funcţie de bugetul alocat şi de necesităţile pe care le-aţi identificat deja impreună cu cineva in măsură să vă sfătuiască. Nu neglijaţi un lucru important: consumul de energie electrică.


Variante de iluminare


Cele mai simple variante de iluminare a grădinii sunt cele sub formă de felinare cu lampă cu halogen sau iluminarea dinspre casă. In cazul celei de-a doua variante nu este nevoie de o nouă instalaţie, ci de o adaptare a celei existente, insă există riscul unei suprasolicitări. De aceea e bine să nu improvizaţi. Din punct de vedere estetic şi in funcţie de instalaţia aleasă, iluminarea se poate face de sus in jos, de jos in sus (deosebită), laterală - dinspre casă spre grădină sau invers. Deosebite sunt instalaţiile de iluminare pentru lacuri şi cursuri de apă. Unele modele sunt făcute să plutească la nivelul apei, transformănd grădina intr-un adevărat basm. Există şi posibilitatea ca unele dale de pavaj să fie inlocuite cu spoturi.

×
Subiecte în articol: mereu verde