x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Intram in luna decembrie cu gandul la vestitorii primaverii

Intram in luna decembrie cu gandul la vestitorii primaverii

de Cristina Zaharia    |    23 Noi 2006   •   00:00

MEREU VERDE
Poate surprind aceste articole ce se adreseaza mai cu seama gradinarilor amatori, adica acelora dintre cititorii nostri care sunt pasionati de natura si pentru care a sta intre flori si plante spectaculoase este o bucurie insemnata
MEREU VERDE

Poate surprind aceste articole ce se adreseaza mai cu seama gradinarilor amatori, adica acelora dintre cititorii nostri care sunt pasionati de natura si pentru care a sta intre flori si plante spectaculoase este o bucurie insemnata

Pentru a se debarasa de stresul acumulat in timpul zilei sau al saptamanii sau pentru a compensa activitatile prea sedentare, multi dintre cei care locuiesc in mediul rural, dar si destui oraseni, gasesc o reala placere in amenajarea unui colt verde.

Vom remarca faptul ca in ultimii ani sectoarele ce sustin activitatile peisajere au crescut simtitor si la noi. E adevarat ca anotimpul cel mai propice pentru gradinarit este primavara, dar si iarna are rosturile ei, chiar daca in general multitudinea de culori ale verii se reduce la doua dominante: verdele coniferelor si brunul crengilor uscate si al pamantului. Dar sa vedem ce poate face un gradinar impatimit la inceputul iernii, cu gandul la aparitia primilor ghiocei…

ARBORI SI ARBUSTI

Sfarsitul toamnei si inceputul iernii sunt perioadele cand se planteaza arborii si arbustii. Pentru arborii existenti este, de asemenea, cel mai bun timp de curatire si toaletare. Se scurteaza ramurile prea dezvoltate, se taie cele uscate, se verifica eventualele elemente de sprijin. Tot acum se refac bordurile din jurul trunchiurilor daca acestea sunt afectate, se consolideaza bancile din lemn sau din piatra, se curata locul de frunzele uscate.

Pentru speciile mai delicate (cum este smochinul, spre exemplu), se pot aplica in jurul trunchiului sisteme de protectie impotriva frigului.

BULBI SI TUBERCULUI

Pentru plantele cu bulbi, inceputul iernii presupune activitati speciale. Bulbii se culeg, se usuca si se stocheaza pana in primavara. Se taie tijele si se plaseaza tuberculii cu capul in jos, pentru o uscare rapida.

Aveti grija ca tuberculii pusi la uscat sa fie perfect sanatosi si abia dupa aceea asezati-i in laditele cu turba uscata, pe care le veti depozita intr-o incapere cu temperatura scazuta, dar feriti de ger.

PELUZELE SI BAZINELE

Peluzele cu iarba sau gazon se curata de frunzele cazute, iar acolo unde exista instalate trasee pentru udat artificial acestea se protejeaza si se pregatesc pentru iarna. Tunderea peluzelor se va face acum din ce in ce mai rar, pentru ca viteza de crestere va scadea simtitor.

Daca in gradina exista bazine cu apa, ele se golesc si se curata de impuritati. E bine ca pe durata anotimpului rece ele sa fie protejate prin acoperirea cu folii de plastic sau cu huse din material impermeabil. Daca sunt alimentate cu pompe de apa, acestea se demonteaza, se curata si li se aplica straturi de lubrifianti speciali. Daca in bazine sau in jurul lor au crescut plante de apa, trebuie inlaturate complet speciile ce mor in timpul iernii si tunse speciile rezistente la frig.

PLANTATORII DE LEGUME

Gradinarii care au si un colt unde au plantat legume au mult de lucru. Acum este vremea cand se recolteaza cartofii si morcovii si se trece la depozitarea lor. Usturoiul si ceapa se leaga in funii si se pun la uscat in locuri racoroase si unde exista o buna circulatie a aerului. Stocul de legume trebuie verificat din cand in cand pentru a se indeparta exemplarele degradate, putrezite sau care prezinta semnele unor boli specifice. Terenul pe care au fost plantate se curata de frunzele si de radacinile inutile si se lasa liber pana in primavara, cand se vor face lucrarile de sezon.

ATENTIE
Cea mai importanta activitate in gradina la inceputul iernii este aceea de curatare si de indepartate a frunzelor, radacinilor si crengilor uscate. Plantele bolnave se ard, iar tulpinile speciilor perene se tund si (daca este cazul) se protejeaza. Zonele in care urmeaza sa fie plantati noi arbori sau arbusti se pregatesc pentru aceasta operatie. Se mai tund si tulpinile plantelor cataratoare, pentru a fi corect dirijate atunci cand va veni vremea infrunzirii

Tot inceputul iernii este si vremea potrivita pentru pulverizarea substantelor care vor impiedica aparitia buruienilor sau vor preveni instalarea unor boli sau infiltrarea daunatorilor. Unele zone trebuie presarate cu granule ce vor face imposibila vizita nedorita a limacsilor. Daca aveti in gradina si mici sere, acordati-le toata atentia necesara, atat in ceea ce priveste elementele de constructie si acoperire, cat si la interior
×