V-aţi gîndit vreodată cum ar fi dacă aţi putea să reconstruiţi un colţ de natură care a existat în urmă cu milioane de ani? De la aceeastă idee a pornit şi designerul britanic Nick Williams-Ellis.
V-aţi gîndit vreodată cum ar fi dacă aţi putea să reconstruiţi un colţ de natură care a existat în urmă cu milioane de ani? De la aceeastă idee a pornit şi designerul britanic Nick Williams-Ellis. El a realizat în 2006 o grădină cu care a participat la concursul de design de la Chelsea Flower Show şi cu care a cîştigat medalia de argint. Pe lîngă faptul că a avut o idee originală, el a încercat să aducă în atenţia publicului necesitatea conservării unor zone sau specii de importanţă naturală.
Materialele
Materialele au fost aduse de la Grădina Subtropicală din Abbotsbury şi de la cariera Purbeck: ele dau grădinii un aspect surprinzător – te transportă în timp în urmă cu 150 de milioane de ani, pe vremea cînd dinozaurii populau planeta. Acesta este motivul pentru care grădina se numeşte chiar aşa: Grădina Jurassică de coastă.
Plantele
Pentru planul secund al grădinii s-a folosit vegetaţie subtropicală plantată în sol pietros, pentru a reconstitui măcar parţial ideea de mal stîncos. În prim-plan s-au plantat ferigi luxuriante şi palmieri, s-au amenajat alei şi loc de odihnă sub formă de spirală sau de melc fosilizat. Alte plante folosite în straturi au fost aduse tot de la Abbotsbury, unde există o grădină subtropicală. Accentul s-a pus pe plante în mod deosebit şi s-a realizat atent trecerea de la sălbăticia preistorică la plantele cultivate azi. S-au folosit hibrizi floriferi în straturi şi plante cu frunziş decorativ spectaculos. În grădină se regăseşte şi Ginkgo biloba – un copac care este considerat o adevărată fosilă vie. Plantarea s-a facut în aşa fel încît să se obţină un contrast vizibil între foliajele îndrăzneţe. Unele specii necesită protecţie peste iarnă dacă temperatura scade sub –4 grade C. În plan secund, Cordyline atrage atenţia prin faptul că are mai multe tulpini, lucru destul de rar la această plantă. În grădină se mai află Cyperus papyrus, Equisetum hyemale, Araucaria araucana, Aeonium arboreum şi Cycas revoluta – toate pline de farmec.
Cascada şi bazinul
Apa este un element important în această grădină. Din acest motiv s-a realizat o cascadă care să arate într-un mod cît mai natural şi care să-şi verse apele într-un bazin. Piatra folosită pentru realizarea bazinului provine cu adevărat din foste făgaşe acum secate. Canalizarea este totuşi una modernă, dar bine ascunsă sub toate celelalte elemente care s-au dorit atît de naturale.
Această grădină reprezintă prima participare a lui Nick Williams-Ellis la Chelsea Flower Show după ce şi-a început afacerea ca designer în urmă cu 13 ani în West Dorset. El se consideră foarte norocos să fie printre acei oameni care au exact acea profesie pe care şi-au dorit-o.