x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinta inteligenta provoaca designul

Locuinta inteligenta provoaca designul

11 Aug 2005   •   00:00
Locuinta inteligenta provoaca designul
CONTROL ABSOLUT
Toate echipamentele unei locuinte sunt controlate pe un ecran digital

Chiar din momentul in care comandati arhitectului casa pe care o doriti sau cel mai tarziu inainte de instalarea cablurilor electrice, ganditi-va ca, daca tot dati o gramada de bani, merita sa adaugati un cost relativ mic pentru automatizarea tuturor echipamentelor din dotare. Pe piata romaneasca exista deja sisteme ingenioase de telecomanda integrata care erau altadata de domeniul science-fiction.

Confortul devine desavarsit daca, printr-o simpla atingere a unui ecran inteligent sau a tastaturii calculatorului, puteti comanda toate echipamentele din casa, incepand cu cele audio-video si cu cele de utilitati (climatizare, microcentrale pentru caldura si apa calda), continuand cu cele de siguranta si acces (antiefractie, alarmare de incendiu) si incheind cu iluminarea (care poate include draperi sau jaluzele automate).

VARIANTELE CONFORTULUI

Doua companii si-au afirmat, pana acum, variantele pentru conceptul integrarii si concentrarii comenzilor pentru echipamentele locuintei. Flamingo International propune "Casa digitala", prin care se "integreaza cele mai recente tehnologii din domeniile audio, foto si video avand in centru calculatorul", potrivit vicepresedintelui companiei, Dan Topala. O locuinta respectabila poate avea o retea de calculatoare.

In varianta Asesoft Smart, conceptul denumit "Smart home" (casa inteligenta), comenzile echipamentelor se concentreaza la nivelul unui ecran… sensibil (touch screen) sau al mai multora, din anumite camere ale casei sau din bucatarie.

La bucatarie poti fi nemultumit de temperatura apei calde si poti comanda centrala murala de la demisol. Sau poti regla climatizarea din dormitor inainte de a ajunge acolo, daca nu te-ai limitat doar la echipamentele audio-video. Sebastian Voican, director de vanzari al Asesoft Smart, este realist: "Ar fi un succes pentru piata integratorilor din Romania ca, in urmatorii 5 ani, proportia locuintelor inteligente sa ajunga la 5% din totalul caselor si vilelor nou-construite".

PRETUL DESAVARSIRII

Costurile integrarii controlului asupra echipamentelor unei case "destepte" depind de numarul si de tipul lor. "Este rezonabil ca proprietarii sa decida integrarea de la inceput a cat mai multor echipamente si sa nu se rezume doar la cele audio-video, pentru ca astfel se reduc costurile si disconfortul unor lucrari ulterioare", spune Sebastian Voican, care considera ca principali clienti ai companiilor de integrare trebuie sa fie firmele care dezvolta proiecte imobiliare.

Fara cheltuielile de montaj, costul minim al unui sistem, care, in afara de segmentul audio-video, concentreaza si controlul dispozitivului de climatizare si unul din celelalte (iluminarea si accesul in locuinta, de pilda), este de 6.000 de euro si este cu atat mai mare, cu cat posturile de control sunt mai numeroase. Una este sa doresti "controlul absolut" numai din living, si alta este sa adaugi si un dormitor sau bucataria.

Pentru fiecare din locatii ai putea avea nevoie de cate un touch screen, daca nu vrei sa te plimbi cu ecranul prin casa. Acesta da comenzile prin radio sau in infrarosu la consola principala. Uneori, pentru fiecare tip de echipament este nevoie de cate o consola sau "receiver" care proceseaza semnalele pe circuitul dintre echipamente si ecran. Asa cum se vede in schema de pe pagina alaturata, la un singur receiver se pot agrega semnalele de climatizare si iluminat.

FIECARUIA, DUPA PRETENTII

In functie de echipamente si de arhitectura casei, montajul adauga la costuri cel putin 10% din valoarea lor, motiv pentru care este eficient sa se integreze, inca de la constructia locuintei sau a renovarii ei, cat mai multe elemente.

Piata nefiind bine configurata, costurile totale (inclusiv echipamentele) pot pleca de la 2.700 de euro doar pentru sistemele audio-video si pot depasi 50.000 de euro pentru mai multe tipuri de echipamente, ceea ce nu este de speriat, pentru ca, atunci cand cumparati o casa noua, platiti si centrala murala, si sistemul impotriva incendiilor, ca si jaluzelele mobile, camerele de luat vederi sau utilitatile din curte, daca pretentiile sunt maxime.
×