x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Locuinţă unifamilială cu garaj integrat la parter

Locuinţă unifamilială cu garaj integrat la parter

de Georgiana Teodorescu    |    04 Iul 2009   •   00:00
Locuinţă unifamilială cu garaj integrat la parter

Proiectul de casă prezentat astăzi utilizează maximul suprafeţei lotului achiziţionat de beneficiari, creând un echilibru de 50% spaţiu construit şi 50% spaţiu verde.



Pentru că lotizările nu sunt întotdeauna standard, mai ales în centru vechi, unde acestea urmăresc o anumită tramă stradală sau o mai veche lotizare fragmentată, arhitecţii caută să utilizeze cât mai mult din aria suprafeţei terenului, cunoscută sub numele de POT (Procent de Ocupare a Terenului). Pe langă acest POT sunt stabilite şi retragerile faţă de vecinătăţi, în cazul acesta fiind cele minime, de trei metri, pe laterale.

AMPLASARE ŞI ARHITECTURĂ
Clădirea este orientată spre interiorul lotului, pe terenul liber din spate desfăşurându-se o terasă spaţiosă, o piscină şi un spaţiu verde amplu. Dacă faţada de la intrare este aproape un calcan, faţada din spate este în antiteză, fiind majoritar vitrată. Materialele utilizate (placări cu piatră, sticlă reflectorizantă, rulouri exterioare din lemn şi ţevi din oţel) conturează o locuinţă modernă, elementele specifice regăsindu-se atât la interior, cât şi la exterior.

Singurul element vertical care rupe orizontalitatea casei este coşul din inox al şemineului. Deşi locuinţa este dotată cu garaj interior pentru două maşini, la exterior a fost amenajat un loc de parcare cu scop temporar/ pentru vizitatori.
Structura de rezistenţă a construcţiei este una combinată, stâlpi şi pereţi portanţi.

DESCRIEREA INTERIORULUI
Intrarea principală este poziţionată într-un decroş care permite accesul către zona de zi cu biroul-bibiliotecă, grup sanitar şi în living dublu, deschis pe două etaje. Intrarea secundară se realizează din garaj cu acces direct spre bucătărie, arhitectul urmărind facilitarea transportului cumpărăturilor de la maşină la bucătărie. Spaţiul pentru preparat hrana şi dinningul sunt decalate cu două trepte faţă de nivelul livingului, fiind realizată astfel o etapizare a spaţiilor. Dinningul are un corespondent exterior pe terasă. Cele trei dormitoare de la etaj sunt spaţioase, se bucură de balcoane individuale, precum şi de dressinguri şi băi proprii.


Către arhitecţi
Jurnalul Naţio­nal, prin suplimentul Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi pre­zinte propu­nerile. Astfel, proiec­tele pot apă­rea în acest format în pagi­nile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă