x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lumină gratis cu luminatoare tubulare

Lumină gratis cu luminatoare tubulare

03 Noi 2007   •   00:00

Luminatoarele sunt goluri de la nivelul acoperişurilor, care permit luminii naturale să pătrundă la interior. Desigur că aceste goluri (denumire din arhitectură) sunt in raport cu suprafeţele inchise, nu pur şi simplu găuri in acoperiş, ci zone inchise cu ferestre, care permit razelor solare să inunde interiorul.

Tehnologie inovativă şi ecologică pentru acasă


Luminatoarele sunt goluri de la nivelul acoperişurilor, care permit luminii naturale să pătrundă la interior. Desigur că aceste goluri (denumire din arhitectură) sunt in raport cu suprafeţele inchise, nu pur şi simplu găuri in acoperiş, ci zone inchise cu ferestre, care permit razelor solare să inunde interiorul. Se cunosc diferite tipuri de luminatoare la care se pot adăuga inclusiv ferestrele pentru mansardă. Dar pănă acum nu s-a găsit o soluţie de luminare naturală ingenioasă a spaţiilor care nu sunt in relaţie directă cu acoperişul, mai ales cănd acestea se află intr-o aripă a unei clădiri care nu este orientată către soare. In orice casă sau clădire sunt zone care nu beneficiază nici măcar de lumina ferestrelor, cum ar fi băile de serviciu, casa scărilor, spaţiile de depozitare, cămări, debarale etc. Pe timpul zilei, aceste tipuri de spaţii necesită lumină artificială, indiferent de anotimp, care costă.

Compania americană Solatube International Inc. a venit cu o soluţie ingenioasă: luminatorul tubular Solatube®Skylight. Despre ce e vorba? O tehnologie revoluţionară, care permite captarea razelor solare de la nivelul acoperişului şi transmiterea lor printr-un tub la interior, in spaţiile care nu sunt in relaţie directă cu acoperişul. Practic, acest luminator reuşeşte să inlocuiască pe timpul zilei orice sistem de iluminat artificial, fără costuri. Este un concept ecologic, care se bazează pe puterea componentelor sistemului tubular de a capta şi a transmite căt mai eficient lumina naturală de la exterior la interior.

Componentele sistemului

Luminatorul tubular este compus din trei părţi: zona de captare aflată la nivelul invelitorii acoperişului, zona de transfer - tubul şi zona de distribuţie aflată in spaţiul interior.

Zona de captare este foarte discretă, la nivelul acoperişului, sub forma unei jumătăţi de sferă realizată dintr-un acril foarte rezistent, fabricat cu tehnologie laser de ultimă generaţie. Graţie ingenioasei fabricări, zona de captare de pe acoperiş este practic transformată intr-o superlentilă de captare. Această cupolă in miniatură transparentă are prevăzută pe margine o bandă specială de amplificare, ce permite zonei de captare să intercepteze şi să colecteze razele solare de la răsărit şi pănă la apus, chiar dacă afară este innorat, direcţionănd spre interior maximum de cantitate de lumină solară. Cupola de captare este concepută a rezista la furtuni cu grindină, este tratată să filtreze razele UV şi rezistă fără probleme la orice condiţii meteo.

Zona de transfer este reprezentată de tubul propriu-zis, ce conduce razele solare spre interior. Acest tub din aluminiu are la interior o suprafaţă special realizată de a conduce cu cel mai mare randament razele de lumină la interior. Producătorii susţin că interiorul tubului are cea mai mare capacitate de reflectare a razelor, respectiv 99,7% din razele de la exterior captate sunt conduse şi distribuite la interior. Tubul la răndul său este conceput din mai multe componente ce se montează intre ele, astfel incăt să permită o legătură de pănă la 5 metri lungime intre cupola de captare de pe acoperiş şi dispozitivul de la interior.

Zona de distribuţie de la interior este practic un difuzor din sticlă dublă translucidă, care imprăştie uniform lumina. Se prezintă asemănător unei aplice incastrate sau poate fi comparat cu un spot inchis cu sticlă, dar inglobat la nivelul tavanului. Deci un design discret, dar eficient. Difuzorul poate avea două dimensiuni - de 25 cm sau 40 cm in diametru. Cercetările producătorilor au certificat faptul că difuzorul de 25 cm este intr-o cameră de 9 metri pătraţi (3m x 3m) echivalentul a două becuri de 100 W, iar cel de 40 cm, intr-un spaţiu de 25 de metri pătraţi (5m x 5m), este echivalentul a şase becuri de 100 W.

Problema căldurii solare

La orice tip de luminator, una dintre problemele majore este a transferului de căldură. Lumina solară este una caldă, iar, in lipsa unei ventilaţii corespunzătoare, spaţiul bine iluminat devine şi unul supraincălzit. Această problemă a fost prevăzută de producătorii americani şi a fost soluţionată la nivelul difuzorului de la interior. Acesta poate fi echipat cu accesorii suplimentare, prin care să poată fi dozată şi căldura solară, pe lăngă cantitatea de lumină transferată la interior. Deşi in mod normal difuzorul fabricat din două straturi de sticlă reţine căldura, producătorii au avut in vedere ca aceasta să fie distribuită la interior pe timp de toamnă-iarnă, in funcţie de zona climaterică. Astfel, vara difuzorul transferă maximum de lumină şi minimum de căldură, dar iarna, pe lăngă lumină, clientul poate beneficia şi de căldura razelor captate. Desigur că această căldură solară nu poate in nici un caz inlocui alte sisteme de incălzire cunoscute.

Acest luminator tubular a fost găndit pentru economisirea resurselor pe timpul zilei. De aici se inţelege că incăperile dotate cu iluminator nu pot fi lipsite de sistemul de iluminare artificială. Deci luminatorul tubular poate asigura necesarul de lumină pe timpul zilei, dar nu şi pe timpul nopţii.

In condiţiile in care clădirile noi au multe spaţii ce nu beneficiază de lumină naturală se incearcă a fi dotate cu elemente constructive ingenioase de genul luminatoarelor. Aceste luminatoare tubulare sunt de mai multe feluri, in funcţie de producător, dar compania americană a primit cele mai multe premii şi certificări internaţionale pentru produsele sale. Reprezentanţii companiei susţin chiar că luminatoarele lor oferă de patru ori mai multă cantitate de lumină solară decăt oricare alt produs similar.

Prezenţă discretă

Luminatorul tubular se prezintă sub o formă discretă in invelitoarea acoperişului. Avănd o suprafaţă mică, decupajele in invelitoare se pot face rapid, uşor şi eficient, in sensul că etanşeizarea zonei marginale poate fi perfect controlată pentru prevenirea scurgerilor apei de ploaie prin acoperiş. De multe ori, aceste cupole de captare nici nu se observă de la nivelul solului, neafectănd stilul arhitectural.

Lumina benefica

Numeroase studii au scos la iveală importanţa razelor solare pentru sănătatea fizică şi mentală. Spre exemplu, s-a constatat că lipsa luminii naturale poate provoca depresie, de aceea cazurile de depresie se inmulţesc iarna, cănd soarele lipseşte chiar şi zile intregi. De asemenea, s-a constatat că cei care beneficiază de lumină naturală au o mai mare productivitate şi capacitate de concentrare la locul de muncă, lucru valabil şi pentru elevi sau studenţi. De aceea, in USA şi in alte state occidentale ca Olanda sau Germania sunt prevăzuţi prin lege nu numai metri pătraţi necesari unui om la locul de muncă, ci şi suprafaţa ferestrei, deci a cantităţii de lumină, de care trebuie să beneficieze.

×