x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Merita sa investiti intr-o centrala termica?

Merita sa investiti intr-o centrala termica?

de Adela Parvu    |    29 Sep 2005   •   00:00
Merita sa investiti intr-o centrala termica?
INVESTESTE INTELIGENT
Afla ce este mai avantajos pentru confortul tau daca locuiesti la bloc, centrala termica pentru apartament sau pe scara. Sistemul centralizat de utilitati care deserveste locuintele de bloc nu face fata cerintelor de confort ale populatiei. Incepand de la apa si pana la caldura, an de an, locatarii sunt din ce in ce mai nemultumiti de serviciile marilor regii si de costul piperat al utilitatilor. Iar apa calda si caldura sunt cele care umfla semnificativ costul intretinerii afisate la sfarsitul fiecarei luni. Cei cu dare de mana sau mai prevazatori au hotarat ca merita investitia intr-o centrala termica pentru apartamentul lor. Aceasta le asigura apa calda si caldura dupa bunul plac, care nu trebuiesc considerate apanaje ale luxului, ci, din contra, lucruri absolut firesti pentru un trai civilizat, conform secolului XXI. Contrar mentalitatilor, va fi un lux sa beneficiezi de utilitatile centralizate, decat cele din regie proprie. De ce? Conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de centrale termice (APICT), "una dintre cerintele UE este eliminarea subventiilor pentru energia termica, in aproximativ 2 ani (pana in 2007 - n.r.), iar pretul gigacaloriei se va dubla. Sistemul centralizat de incalzire actual va reprezenta o modalitate de incalzire mult mai costisitoare fata de centralele individuale sau de imobil".

SISTEM CENTRALIZAT DEFICITAR


Din cauza uzurii pronuntate a sistemului de termoficare, vechi de aproximativ 50 de ani, pierderile de caldura in retea si pierderile de caldura din locuinte, care nu sunt termoizolate, sunt mari. Toate aceste pierderi se reflecta in final in pretul platit pentru intretinere. Izolarea termica a locuintelor (prin folosirea tamplariilor cu geamuri termoizolante si a anveloparii termice a blocurilor) este costisitoare, dar ar duce la economisirea de caldura. Centralele termice permit controlul consumului de caldura si de aceea sunt agreate chiar si in conditiile in care cei care achizitioneaza aceste echipamente depind de sistemul centralizat de termoficare.

LUPTA CU BIROCRATIA


In cazul in care se doreste montarea unei centrale termice la bloc, primul pas care trebuie facut este debransarea de la sistemul centralizat de incalzire. Si aici locatarii intampina cea mai mare dificultate din partea regiilor, pentru ca nu li se aproba acest lucru. APICT, in urma interventiilor legale facute la Consiliul Concuretei, a reusit sa usureze acest prim pas. "Modalitatea de debransare se va modifica in favoarea clientului pentru sezonul urmator (2005-2006 - n.r.) datorita sesizarilor facute de APICT la Consiliul Concurentei cu privire la obstacolele financiare si birocratice impuse de furnizorii energiei termice in sistemul centralizat", declara Dana Sofia, executive manager al APICT.

Dar ar fi o iluzie sa credem ca APICT a reusit pe deplin sa starpeasca birocratia.

Si asta in conditiile in care autorizatiile necesare difera in Romania de la un oras la altul, deoarece acestea sunt decise la nivel local. Reprezentantii asociatiei mizeaza si pe persuasiune din partea celor care locuiesc la bloc. "Chiar daca in momentul de fata sunt piedici in calea debransarii, atat la nivel local, cat si national, utilizatorul final trebuie sa fie singurul care sa hotarasca si sa aleaga in functie de posibilitati si dorinte confortul caminului propriu", se arata intr-un comunicat al APICT. Dar cu regiile nu te poti certa, pentru ca si dupa debransare tot mai depinzi de ele, respectiv de calitatea serviciilor intregului sistem de termoficare, care este format din sursa termica (centrala sau punctul termic) si din reteaua de transport al agentului termic. Si atunci ce este de facut? Nu aveti incotro, trebuie sa va luptati cu mamutul birocratic si, atunci cand nu reusiti, cereti ajutorul APICT.

ETAPELE NECESARE MONTARII


Prima data trebuie sa faceti cerere pentru debransarea de la sistemul centralizat (pentru debransarea radiatoarelor si de la conducta de apa calda menajera). Apoi cel mai indicat si simplu, daca putem spune asta, este sa apelati concomitent la doua firme diferite. Prima trebuie sa fie o firma autorizata ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale), care poate obtine avizele si autorizatiile necesare.

A doua trebuie sa fie o firma autorizata de ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), prin intermediul careia se realizeaza proiectul de montare si instalare a sistemului de incalzire, care cuprinde, pe langa centrala termica, tevi, racorduri, fitinguri, radiatoare etc. De asemenea, este necesar, in momentul punerii in functiune a centralei, obtinerea avizului de la regia de electricitate. In proiectul de instalare a sistemului de incalzire se recomanda si puterea centralei termice.

NU FUNCTIONEAZA SINGURA


Multi oameni cred ca achizitionarea centralei rezolva dintr-o data toata problema incalzirii si furnizarii de apa calda. Gresit! Montarea centralei termice presupune montarea unui intreg sistem. Trebuie schimbate tevile, fitingurile, racordurile, chiar si radiatoarele, instalatiile de apa, daca sunt vechi, bateriile etc. Si atunci cum se procedeaza? Celelalte elemente se cumpara tot din acelasi magazin de unde se achizitioneaza centrala termica? Insa cum stim daca celelalte elemente se potrivesc cu centrala pe care o dorim? Specialistii sustin ca nu e obligatoriu ca elementele sistemului sa fie achizitionate din acelasi loc, dar ar fi extraordinar daca clientii ar respecta indicatiile lor. La noi, unde pretul este, din pacate, cel mai important criteriu, exista o diversificare a ofertei si atunci elementele acestui sistem pot fi achizitionate din locuri diferite, in functie de pret, fara a tine cont de recomandarile celor care comercializeaza centrale. Insa tot ce va parea la inceput ca fiind o economie de bani se va dovedi in final o cheltuiala suplimentara. Toate componentele sistemului trebuie sa fie de calitate ca dumneavoastra sa va bucurati de un confort sporit fara a va lovi de probleme pe parcurs. Spre exmplu, daca alegeti tevi mai ieftine, dar o centrala buna si radiatoare de calitate, va puteti trezi in timp cu scurgeri de apa din cauza dilatatiilor sau a contractiilor suferite de tevi.

Sistemul de incalzire a unei case este o investitie importanta, asa ca ascultati intotdeauna de sfaturile celor de la care achizitionati centrala termica. Dana Sofia, reprezentant al APICT, spune: "Este recomandabil ca sistemul de incalzire - centrala, radiatoarele, tevile, robinetii etc. - sa fie achizitionat si montat cu aceeasi firma. In cazul acesta, clientul beneficiaza de un pret-pachet avantajos, iar firma ii ofera garantie la intregul sistem de incalzire. Chiar daca centrala termica se achizitioneaza de la o firma care nu asigura montajul, garantia si service-ul garantie si postgarantie, acestea sunt asigurate potrivit normelor legislative in vigoare. Fiecare componenta a sistemului de incalzire beneficiaza de garantie si service autorizat."

MONTAJ SI PUNERE IN FUNCTIUNE


Firma care monteaza o centrala termica trebuie sa fie acreditata de ISCIR. Aceasta acreditare se da pe o perioada de doi ani, dupa care se reinnoieste sau se anuleaza in functie de prestatiile, tehnologiile si instructia oamenilor respectivei firme. Dupa ce o firma acrediatata de ISCIR va monteaza centrala, o alta firma vine sa va puna in functie sistemul. Si aceasta firma, la randul ei, trebuie sa fie acreditata de ISCIR (aviz tot din doi in doi ani) si agreata de firma de la care ati cumparat centrala termica. Dana Sofia, reprezentant al APICT, declara "montarea, instalarea, punerea in functiune, autorizarea de functionare a centralei termice, implicit a sistemului de incalzire, se fac numai cu personal autorizat ISCIR".

PRETUL CENTRALEI


Daca face parte dintr-un sistem, e clar ca numai achizitionarea centralei nu este suficienta pentru a ne bucura de confortul apei calde si a caldurii la discretie. De aceea, clientii care se simt "nedreptatiti" ca nu au stiut de costurile reale ale intregii instalatii trebuie sa se informeze temeinic inainte. Catalin Ritivoiu, marketing manager Immergas Romania, avertizeaza clientii. "In general, vanzatorii din magazine nu sunt intotdeauna bine intentionati. Ei urmaresc sa vanda o anumita marca de centrale de la care iau comision sau un anumit tip pe care il au pe stoc si pentru asta sunt capabili sa minta sau sa dezinformeze cu nonsalanta. De aceea, trebuie consultate mai multe firme si, in cazul in care sunteti in dubiu, trebuie sunat la reprezentanta producatorului care poate furniza cele mai competente raspunsuri". Claudiu Tanase, marketing manager Buderus Romania, spune ca "daca luam spre exemplu o centrala termica de apartament de 24 kW, tiraj fortat cu ACM, pretul strict al cazanului poate ajunge la 40% din costurile totale. Daca cei care vor sa-si monteze centrale termice in apartamente s-ar interesa de costurile totale inainte de achizitionarea centralei, inainte de a se interesa de proiect, atunci ar putea sa-si faca o estimare reala a costurilor".

George Dumitrescu, de la Romstal, ne face precizarea: "In functie de tipul si de materialele din care este executata instalatia, centrala termica poate reprezenta 30%-50% din totalul costurilor materialelor si echipamentelor folosite in instalatie". Specialistii de la Baxi confirma: "Centrala termica reprezinta cam 50% din valoarea intregului sistem. Din moment ce se realizeaza debransarea de la sistemul centralizat de incalzire, este normal ca trebuie efectuate noi racorduri de gaz pentru alimentarea centralei cu combustibil, cat si reconstituirea sistemului de tevi, care sa asigure circuitul in calorifere". Reprezentantul firmei Hornoff Trade Consult spune ca "valoarea costului achizitionarii intregului sistem de incalzire depinde de marca echipamentelor utilizate. Lipsa de informare constituie principalul motiv pentru care clientii nu sunt constienti de cheltuielile aferente achizitionarii si montarii unui echipament de incalzire". Asa ca e bine sa va informati inainte de a va pune problema daca va permiteti sau nu o centrala termica de apartament.

PE SCARA SAU IN APARTAMENT?


Pana acum am pus in discutie problemele care se pot ivi atunci cand se doreste montarea si alegerea unei centrale termice de apartament. Dar pentru ca am ajuns la costuri, ne intrebam care solutie e mai avantajoasa la bloc: centrala termica pe scara sau in fiecarea locuinta? Se pare ca parerile sunt impartite. Din punct de vedere financiar, o centrala termica pe scara este mai putin costisitoare pentru fiecare familie in parte. Chiar exista cazuri de asociatii de proprietari care au decis sa investeasca pentru fiecare scara din acelasi bloc pentru achizitionarea unei centrale termice. Dar cum la noi problema comunicarii este una spinoasa, mai ales intre vecini, aceste situatii fericite sunt foarte rare. In aceste conditii, cele mai multe firme recomanda cumpararea de echipamente care sa deserveasca individual apartamentele. Astfel, fiecare familie isi poate gestiona singura consumul de caldura si apa calda in functie de buget.

Deci mai avantajos ca bani este o centrala pe scara, dar nu ofera aceeasi independenta, iar intretinerea platita la comun nu se respecta intotdeauna de catre toti. Centrala de apartament este mai costisitoare, dar ofera independenta totala. Asa ca optiunile de investitie va apartin.

GHIDUL CUMPARATORULUI
Dupa intocmirea avizului de instalare, veti cunoaste puterea termica a centralei recomandate pentru locuinta dumneavoastra, dar nu veti sti si marca acelei centrale. Cu cine va puteti sfatui? Cu firmele care comercializeaza sisteme de incalzire. Aceste firme va pot oferi la cerere 1-3 variante, in functie de buget si de preferinte. Cele mai importante criterii pe care trebuie sa le aveti in vedere, conform APICT, sunt urmatoarele:
  • 1. Randamentul centralei;
  • 2. Consumul de combustibil;
  • 3. Sistemul de informare si diagnoza - cu sau fara afisaj digital;
  • 4. Confortul de apa calda menajera, respectiv debitul apei calde menajere, temperatura constanta a apei calde menajere;
  • 5. Modalitatea de utilizare, sa fie cat mai facila;
  • 6. Modalitatea de instalare, sa nu necesite cerinte ce presupun modificari majore ale locuintei dumneavoastra;
  • 7. Protectie la inghet;
  • 8. Dimensiuni si design, mai ales daca doriti sa o montati intr-un spatiu vizibil, cum este de regula bucataria;
  • 9. Pret, service garantie si postgarantie;
  • 10. Automatizarea: termostat de camera, regulator electronic etc.


  • Ce ne sfatuiesc reprezentantii firmelor specializate la alegerea unei centrale termice


    IMMERGAS
    Model Zeus-Maior, pentru apartament, unul dintre cel mai bine vandute de la firma Immergas
    Catalin Ritivoiu, marketing manager la Immergas Romania, recomanda clientilor sa ia in calcul la cumpararea unei centrale termice eficienta energetica, clasificata conform Directivei Europene 92/42/CEE intre 1 si 4 stele. "Eficienta cea mai ridicata o au centralele cu condensare - 4 stele, iar cele cu combustie traditionala au de regula 2 stele. Exista si modele cu 3 stele, dar mai rar. Evident ca pretul creste proportional cu numarul de stele. A doua caracteristica e confortul la producerea de apa calda menajera (ACM). Atentie la unii producatori care declara in prospecte debitul de ACM la delta T mai mic de 30 grade, pentru a lasa impresia ca centralele lor fac mai multa apa calda! Nu trebuie sa va lasati pacaliti, deoarece la centrale cu putere si randament egale, debitul de ACM produs este acelasi. Este o relatie de termotehnica, nu conteaza marca."

    ROMSTAL
    Model Eura, marca Hermann, de la Romstal, pentru apartament
    George Dumitrescu, manager al Centrului de Instruire si Perfectionare Romstal, spune ca sunt trei tipuri de caracteristici dupa care se poate orienta clientul: tehnice, comerciale si de siguranta in functionare. "Dintre criteriile tehnice, tipul camerei de ardere si al tirajului sunt importante, pentru ca in apartamentele de bloc se pot monta numai centralele cu camera de ardere inchisa si tiraj fortat." Siguranta in exploatare este edificata, conform lui Geroge Dumitrescu, dupa datele referitoare la: evacuarea gazelor arse, lipsa de combustibil, lipsa de presiune a agentului termic, supratensiune, protectie antiinghet, protectie impotriva blocarii pompei de circulatie etc. Criteriile comerciale vizeaza facilitatile cu consecinte asupra economiei de combustibil, cresterea gradului de confort si a duratei de viata a echipamentului. Acestea sunt legate in mod direct de sistemele de automatizare a functionarii.

    BUDERUS
    Centrala de apartament recomandata de Buderus
    Claudiu Tanase, marketing manager Buderus Romania, considera ca in alegerea centralei termice e foarte important sa se cunoasca bugetul disponibil. "Firma care face proiectul poate recomanda una-doua marci, dar tot in functie de ce doreste clientul: calitate sau pretul cel mai mic. Conteaza totusi marca centralei, pentru ca un pret mic nu poate fi dat decat de componente ieftine, de o calitate indoielnica. Nu va lasati pacaliti de un design frumos, pentru ca acesta nu este echivalent cu o centrala de calitate, fiabila, economica in exploatare si cu un randament mare. Un pret initial mic de achizitie inseamna in timp costuri mai mari de exploatare si intretinere, precum si o durata mai mica de viata a centralei."

    BAXI
    Model Quasar din gama Westen, de la Baxi, pentru scara blocului
    Specialistii firmei Baxi Romania spun ca parametrii care trebuie luati in considerare la cumpararea unei centrale sunt: puterea nominala, randamentul maxim nominal, capacitatea de productie de apa calda menajera (debit), dispozitive sau functii de protectie a centralei sau a diverselor componente ale acesteia (functie antiinghet, functie antiblocare pompa, functie postcirculare pompa etc.), sisteme de autodiagnoza, dimensiunile centralei, gradul de protectie electrica. Un alt element important in opinia celor de la Baxi este perioada de garantie acordata. "Baxi Romania este singura companie din domeniu care asigura o perioada de garantei de opt ani pentru toate produsele marca Baxi, acest termen reprezentand practic durata medie de viata a centralelor termice."

    VAILLANT
    Irina Barac, de la departamentul de marketing al Hornoff Trade Consult, firma care aduce marca Vaillant in Romania, spune ca "o distinctie intre diferitele tipuri de centrale se poate face pe baza: economiei de combustibil, dimensiunilor si datelor tehnice ale aparatului, nivelului de confort la incalzire si apa calda menajera". De asemenea, Irina Barac mai precizeaza ca materialele din care este confectionata o centrala au o influenta directa asupra fiabilitatii, sigurantei in exploatare, caracteristicilor dimensionale si de design ale acestora.
    ×