x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ora Pământului, mişcarea eco din fiecare casă

Ora Pământului, mişcarea eco din fiecare casă

de Alina Iancu    |    25 Mar 2011   •   13:26
Ora Pământului, mişcarea eco din fiecare casă

158238-earth-hour.pngOrganizaţiile mondiale pentru protecţia mediului duc neîncetat campanii de conştienţizare a problemelor de mediu cu care se confrunţă planeta noastră. În timp ce unii adoptă strategii agresive, alţii au ales să îi lase pe oameni să se alăture campaniei lor din proprie voinţă. Aşa a apărut Earth Hour, mai întâi ca mişcare eco locală şi a devenit în câţiva ani un trend mondial.

 

Ora Pământului a început în anul 2007 în Sydney, Australia. Atunci lumina s-a stins pentru prima dată, timp de o oră, în 2,2 milioane de locuinţe şi peste 2000 de sedii de firme cu scopul de a protesta împotriva schimbărilor climatice survenite în urma acţiunilor întreprinse de oameni. Un an mai târziu, mişcarea Ora Pământului era susţinută de 50 de milioane de oameni şi se manifesta în 35 de ţări pentru ca în 2009 să fie adoptată de peste 4000 de oraşe din 88 de ţări şi să aibă sprijinul a câteva sute de milioane de persoane, devenind astfel cea mai mare mişcare globală îndreptată împotriva problemelor de mediu.

 

Ziua de 27 martie 2010 a însemnat pentru campania Ora Pământului, cel mai mare succes înregistrat până atunci. Un număr record de 128 de ţări s-au implicat de data aceasta în acţiune şi peste 1,3 miliarde de persoane au ales să stingă lumina pentru binele Terrei. Construcţii cunoscute în întreaga lume, precum Sydney Harbour Bridge, CN Tower din Toronto, Golden Gate Bridge din San Francisco şi Colosseumul din Roma au stat în întuneric timp de oră ca simboluri ale speranţei.

 

Sâmbăta aceasta, oamenii din întreaga lume au din nou şansa să facă un gest pe cât de mic pe atât de important. În ultimii ani, România s-a implicat în mişcare şi a urmat exemplul celorlalte ţări. Semnalul campaniei a fost dat de fiecare dată de Opera Naţională Bucureşti şi Filarmonica "George Enescu". Alături de ele s-au mai implicat alte instituţii, în special cele din sfera administratiei publice si din domeniul protejarii mediului, dar şi mii de români care au ales să stingă lumina pentru o oră. Sâmbătă, 26 martie, între orele 20.30 şi 21.30, ora locală, românii sunt îndemnaţi să stingă din nou luminile exterioare şi interioare care nu sunt esenţiale şi să deconecteze echipamentele electronice aflate în stand by.

 

Organizatorii Orei Pământului doresc să mergă mai departe anul acesta şi cer tuturor celor preocupaţi de problemele de mediu ca după ce luminile se vor aprinde din nou, să se gândească la noi metode care ar putea să facă o diferenţă. Mai multe informaţii despre desfăşurarea campaniei în România găsiţi pe www.orapamantului.ro.

 


×
Subiecte în articol: ecologie ora pamantului