x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plăci ceramice refolosibile

Plăci ceramice refolosibile

de Georgiana Teodorescu    |    17 Iul 2008   •   00:00

Roca Tiles prezintă pentru 2008 colecţia Pret-a-Porte- sistem inovativ de prindere a plăcilor ceramice fără adezivi, cu posibilitate de refolosire şi rearanjare a modelelor în timp.

Roca Tiles prezintă pentru 2008 colecţia Pret-a-Porte- sistem inovativ de prindere a plăcilor ceramice fără adezivi, cu posibilitate de refolosire şi rearanjare a modelelor în timp.


O dată cu lansarea în România a prestigiosului producător de obiecte sanitare şi plăci ceramice Roca, am ales să vă prezentăm din portofoliul lor inovaţia lansată anul acesta la tîrgul de ceramică de la Valencia, Cevisama


În 1962 au fost puse oficial bazele companiei irlandeze Roca, deşi cu 7 ani mai devreme Egidio Roca deschide primul butic sub acest nume, în Dublin, certificatul de înscriere iniţial fiind expus în showroom-ul acestora. În 1991, din cauza supracererii de pe piaţă a produselor, s-a decis mărirea producţiei şi deschiderea mai multor puncte de desfacere în întreaga lume, asta sub conducerea lui Carl Roca, nepotul lui Egidio Roca. Motto-ul firmei care defineşte pînă astăzi producţia Roca este: "Viziunea unică şi reputaţia cîştigate în timp ilustrează succesul firmei". Deşi nu au decît 50 de ani de activitate, Roca este considerată ca fiind una dintre cele mai de elită companii din domeniul placărilor ceramice şi producerii de obiecte sanitare. Mobilierul şi echipamentul sanitar propuse de ei au un design modern, organic, curat, în linii şi sînt extrem de funcţionale. Formele sînt inspirate din corpul păsărilor, forme vegetale şi corpuri geometrice simplificate. Materialele utilizate sînt de cea mai bună calitate, pornind de la piatră, marmură, sticlă, îmbinare de lemn-metal. Mobilierul de lemn pentru băi se limitează la măşti de chiuvetă, dulapuri.

 

Expoziţia de la Valencia

În 2008, la Tîrgul Internaţional de ceramică de la Valencia, divizia Roca Tiles a prezentat noua colecţie Pret-a-Porte. Pereţii sînt singurele elemente de amenajat fixe dintr-o locuinţă. Dacă culorile de lavabilă se pot schimba de cîte ori se vrea fără prea mari implicaţii, placările cu ceramică sînt costisitoare şi greu de înlocuit.

În 2008 Roca Tiles a scos pe piaţă plăci de ceramică mobile, aplicate atît pe suprafeţe verticale, cît şi pe suprafeţe orizontale, fără adezivi sau chit, fără nevoie de specialist care să realizeze manopera şi să monitorizeze în timp uscarea şi aplicarea corectă.

Colecţia Pret-a-Porte realizată de Roca Tiles este o revoluţie în lumea plăcilor de ceramică, deoarece pot fi mutate de pe un perete pe altul fără murdărie sau efort suplimentar. Sistemul de prindere este unul brevetat de ei, cu un suport de plastic ce le face să funcţioneze ca piesele de leggo. În locul rosturilor chituite s-au prevăzut profile din cauciuc care să impermeabilizeze suprafaţa.

 

Utilizare

Cu ajutorul lor pot fi realizate diverse combinaţii de culori şi texturi, singurele elemente necesare în acest caz fiind timpul şi ideile de decorare. Acest tip de placări poate fi folosit pe pereţi cu forme neconvenţionale, înclinate, verticale, suspendate sau pe tavan înclinat de tip mansardă. Dacă alte firme se limitează la producerea de plăci ceramice pentru încăperile "umede", baie, bucătărie, spălătorie, grup sanitar, aplicînd tratamente hidroizolatoare pe suprafeţele acestora, Roca îşi extinde colecţiile pe întreg domeniul casei. Ceramica se aplică pe suprafeţe mari, doar ca accente sau chiar pe tavan. Dimensiunea plăcilor depinde de suprafaţa placată, cît şi de modelul pe care îl conţin plăcile.

 

Design

Roca a pus accentul pe designul plăcilor atît de mult încât pentru comenzi mai mari realizează exclusiv desene, schiţe, cu un accent grafic original, pe dimensiunile date de către beneficiar, răspunzînd într-un mod foarte personal la cererile clienţilor.

Colecţiile redau forme geometrice simple, forme organice, diferite texturi de cărbune, granit, aur brut, iniţiale tribale, cele mai cerute pe piaţă fiind cele monocrome, fără desene, cu procent diferit de reflexie.

Mozaicul are parte de o tratare diferită, ca ultim trend fiind prezentat mixul plăcuţelor de diferite culori într-un model-puzzle care să corespundă ca paletă coloristică, dar care dau o impresie de vălurire, dinamism şi complexitate.

"Personajele principale" din colecţiile Roca sînt mozaicul, marmură, sticlă condensată şi piatră. Acestea sînt tratate diferit, li se dau texturi diferite, pentru pardoseli puterea de reflexie este mai intensă sau mai scăzută, în funcţie de spaţiu şi dimensiunea camerelor.

Producţia de ceramică în România

Portofoliul firmei este unul consistent, în ultimii ani proiecte de hotel, baruri, spaţii comerciale, reşedinţe au fost realizate cu produsele Roca. Pentru plăcile ceramice Roca, Delta Design este distribuitor oficial în România. Cataloage şi mostrare de texturi şi culori găsiţi în toate magazinele Delta din ţară. Showroom-ul Roca deschis de curînd în Bucureşti este profilat pe prezentarea colecţiilor de obiecte sanitare disponibile în portofoliul firmei. Aici beneficiaţi de asistenţă profesionistă în ceea ce priveşte calitatea, montajul şi garanţia produselor.


Finisarea unei locuinţe se poate dovedi costisitoare atît ca timp, cît şi financiar. Roca însă transformă aceste dezavantaje în avantaje – placare rapidă şi preţ accesibil. Pentru noua colecţie preţurile sînt la nivelul produsului abia trecut de stadiul de inovaţie. Dar rezistenţa şi refolosirea compensează în timp. Pentru celelalte colecţii de plăci ceramice costul pe metru pătrat pleacă de la 9 euro şi ajunge pînă la 30 de euro, în funcţie de model şi material

×
Subiecte în articol: sînt ceramice sfatul designerului roca