x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Placile ceramice pentru exterior

Placile ceramice pentru exterior

18 Mai 2005   •   00:00

Multi dintre noi isi doresc o terasa, un loc de relaxare si odihna la limita dintre casa si gradina. In cele ce urmeaza va oferim cateva sfaturi pentru alegerea si montarea placilor ceramice de exterior

Dintre materialele de constructie recomandate pentru finisaje exterioare, mai ales in cazul teraselor, placile ceramice sunt cu siguranta favorite. Si asta atat din considerente estetice (mare varietate de modele, texturi, nuante), cat si datorita raportului pret-calitate.

Dincolo de informatiile tehnice detaliate, trebuie avut in vedere faptul ca liantul (adezivul) intre placi si suprafata pe care urmeaza a fi montate joaca un rol determinant pentru obtinerea unui aspect impecabil de durata. Va recomandam sa nu faceti nici o economie atunci cand achizitionati, la sfatul specialistilor, adezivi de calitate. De asemenea, informati-va intotdeauna asupra perioadei de garantie oferite atat pentru materialele folosite pentru finisajul teraselor sau al soclurilor, cat si pentru manopera. Daca nu sunteti in tema cu astfel de lucrari, este bine sa mergeti pe mana specialistilor, dar pe baza semnarii unui contract. In ceea ce priveste nuantele si modelele, apelati la un designer sau la arhitectul semnatar al proiectului casei dumneavoastra, pentru o armonizare a exteriorului casei cu terasele acesteia.

Beneficiarii nu au, in general, timpul si specializarea profesionala necesara pentru a supraveghea corectitudinea realizarii unei lucrari de amenajare a unei terase. De aceea materialul de fata puncteaza, prin intermediul unui articol gen chestionar, principalele probleme ce apar la montarea placilor ceramice. Iata raspunsurile acordate de cateva dintre cele mai cunoscute firme din domeniu.

Cum se comporta placile ceramice de exterior in timp, expuse intemperiilor?

Daca sunt montate corespunzator, folosind adezivul si chitul de exterior, elastic, suprafetele respective nu vor prezenta nici un fel de probleme in timp.

Exista niste caracteristici anume pe care acestea trebuie sa le aiba pentru a rezista conditiilor climaterice ale Romaniei?

In Romania, diferentele de temperatura din decursul a 24 ore pot fi absolut dramatice. De aceea, este necesar sa se foloseasca adezivi flexibili, pe suprafetele mari sa se aplice rosturi de dilatare la fiecare 30-40 mp, iar alegerea placilor folosite sa fie facuta cu grija.

Acestea trebuie sa aiba o absorbtie cuprinsa intre 3 si 6%, in cazul unor factori atmosferici extrem de duri (de exemplu, la Miercurea Ciuc) chiar sub 3%. Ele trebuie sa fie, de asemenea, rezistente la soc termic si la inghet-dezghet.

Este importanta grosimea unei asemenea placi? De ce?

Daca se folosesc adezivi flexibili, grosimea nu este neaparat importanta. Greutatea mai mica a placii poate fi un avantaj, dar este important ca, prin adeziv, placa sa aiba contact pe toata suprafata cu suportul. O grosime mai mare inseamna o rezistenta mecanica mai mare, dar si o greutate mai mare. Daca factorii atmosferici locali presupun socuri mecanice frecvente (furtuna, grindina etc.), se vor alege placi ceramice mai groase.

Cum se poate asigura protectia si intretinerea placilor in timp?

Placile ceramice nu necesita o intretinere deosebita, deoarece sunt dotate din fabricatie cu un strat de protectie care asigura rezistenta la intemperii, agenti chimici, abraziune etc. Este suficienta din cand in cand o curatare cu solutie de detergenti cu PH neutru sau chiar cu apa.

Exista niste caracteristici speciale care sa deosebeasca placile destinate soclului de celelalte?

Nu. Toate placile ceramice de exterior pot fi montate la fel de bine pe pardoseala sau pe soclu, singura diferenta fiind ca, in cazul soclului si treptelor, se va asigura protectia muchiilor cu ajutorul unor profile speciale, metalice sau din PVC.

In principiu, selectia lor se bazeaza pe criterii pur estetice.

Cat de important este adezivul folosit pentru rezistenta ansamblului si de ce?

Adezivul este extrem de important. Oricat de buna ar fi ceramica, daca este lipita cu un adeziv slab, se poate dezlipi si sparge. Iata de ce el trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
  • Sa asigure impermeabilitatea fatadei;
  • Sa preia toate tensiunile din cladire fara sa le transmita in exterior, el fiind elementul de legatura dintre constructie si placa;
  • Sa fie elastic, pentru a rezista dilatarilor si contractarilor succesive ale placilor. Pe langa acestea, mai trebuie respectate si anumite reguli de utilizare a sa:
  • Respectarea tehnologiei de montaj, a marimii si adancimii rosturilor, a rosturilor de dilatare, a modului de pregatire a suprafetei-suport;
  • Respectarea normativelor de montaj aprobate de MLPAT, in cazul fatadelor mari (de blocuri, cladiri administrative sau spatii comerciale).

    Exista accesorii speciale pentru colturi sau unghiuri dificile de montaj?

    Ca accesorii pentru unghiuri, colturi si trepte, se pot folosi profile si coltari din ceramica, PVC sau aluminiu, dar pentru un efect estetic deosebit se recomanda utilizarea numai a celor de ceramica asortate placilor. Nu este tocmai de bun gust sa combini placi ceramice deosebite cu accesoriile din alt material!

    Cum se poate calcula numarul aproximativ de placi necesare pentru acoperirea unei anumite suprafete?

    Calculul este destul de simplu: la aria suprafetei (lungimea x latimea) se adauga pierderile tehnologice cam de 5-7% din suprafata totala, oricum nu mai mult de 10%. Se obtine astfel aria efectiva, care se imparte la suprafata unei placi pentru a obtine numarul de placi necesare.

    Inca un sfat: cumparati toata cantitatea de placi necesara o data, pentru a evita surpriza de a nu mai gasi, dupa o vreme, placi din aceeasi gama sau cu exact aceeasi nuanta de culoare. Ar insemna sa irositi si bani, si timp!

    Gabriela Popescu

    ATENTIE!
    In momentul alegerii placilor ceramice pentru un anumit spatiu este importanta diferentierea cele doua tipuri: placi glazurate (de regula pentru interioare sau terase inchise si incalzite) si placi portelanate (se potrivesc atat pentru exterior, cat si pentru interior). Dupa cum o arata si numele, placile glazurate sunt acoperite cu un strat de glazura vizibil in grosimea placii, pe cand cele portelanate sunt compacte.
  • ×
    Subiecte în articol: exterior placi ceramice placile