De cum se apropie Crăciunul, ne gândim mai des la cadouri, la atmosfera caldă de acasă, la bunătăţi şi, să recunoaştem, la ceva odihnă. Este prilej de evaluare a anului care a trecut şi de speranţe pentru cel care vine.
Sărbătorile ne îmbie mereu cu arome deosebite. Dar Crăciunul în mod deosebit poate să fie o încântare şi pentru privire: putem avea în casă nişte plante... asortate cu evenimentul. Iată câteva dintre ele: vanilie, cardamon şi cafea.
CARDAMON AROMAT
Cardamonul este o plantă cu frunze alungite şi cu o talie ce poate atinge 70 cm. Este bine cunoscut în bucătăria arabă, dar nu numai şi, se utilizează cu succes în medicina naturistă. Dacă veţi culege câteva frunze pe care le veţi strivi între degete veţi simţi o aromă deosebit de plăcută. Planta rezistă până la temperatura de 5°C, dar necesită o expunere luminoasă.
Vara va trebui ferită de razele fierbinţi are soarelui. Înmulţirea se face prin diviziune la momentul când planta atinge maturitatea. Cultivată în interior, Elettaria cardamomum înfloreşte destul de rar, deci se foloseşte mai ales ca plantă decorativă prin frunziş. Pentru o creştere frumoasă necesită îngrăşăminte. Acestea se administrează de primăvara şi până toamna. Pentru a păstra planta sănătoasă este necesar să supravegheaţi umiditatea. Cardamonul este înrudit cu ghimbirul.
ORHIDEE ... ÎN FARFURIE!
Deşi vă este bine cunoscută vanilia (Vanilla planifolia) cu atâtea utilizări în prepararea dulciurilor, puţini ştiu că ea este o orhidee care se cultivă ca plantă de interior de puţină vreme. Are port căţărător sau pendent, frunze alungite, cărnoase şi strălucitoare, iar florile sunt gălbui. Ele apar după trei ani de vegetaţie, timp în care planta arată mai degrabă ca o cortină de tulpini şi frunze. Îi place căldura, lumina şi umiditatea ridicată, dar mai ales în aer (apa la rădăcină nu trebuie să băltească). Din când în când va trebui să permiteţi solului să se usuce complet, pentru că în acest fel rădăcinile pot să respire .
ARBORELE DVS. DE CAFEA
Deşi sună un pic pretenţios, pentru că planta Coffea arabica nu are decât rar statura unui arbore, puteţi avea propria sursă de boabe de cafea. Desigur, nu vă aşteptaţi să nu mai cumpăraţi cafea de la magazin. Dar e amuzant şi interesant ca măcar o dată pe an, de Sărbători, să pregătiţi o cafea din boabele culese de pe planta din dotare. Acest gând este foarte atractiv pentru mulţi dintre noi, motiv de achiziţie în grabă a acestei plante.
Citește pe Antena3.ro