x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Protejaţi-vă locuinţa suficient de bine

Protejaţi-vă locuinţa suficient de bine

10 Iul 2010   •   00:00

Securitatea unei locuinţe ar trebui să ia în calcul prelungirea timpului de acţionare asupra sistemelor de închidere, astfel încât posibilitatea ca infractorul să fie prins să fie cât mai mare. Spargerile ţintesc locuri unde raportul dintre profit şi timpul necesar pentru a pătrunde în locuinţă rezultă într-un risc scăzut. Nu este acelaşi lucru dacă durata necesară e de 3 minute sau de 30 de minute, timp în care cineva poate interveni. De asemenea, e o mare diferenţă între a putea pătrunde în locuinţă cu un echipament foarte simplu, sau a avea nevoie de o aparatură specializată, costisitoare. Tot ceea ce ar putea întârzia accesul prin efracţie în casa dumneavoastră, cum ar fi: sisteme de închidere, broaşte încastrate, aplicate, zăvoare, lacăte, grilaje, sau sisteme de alarmă, sunt foarte folositoare.


SECURITATEA
Informaţii generale
Cu toţii dorim să ne asigurăm domiciliul, familia şi bunurile împotriva pericolelor sau pierderilor, fără a ne închide într-o fortăreaţă. Din fericire, dispunem de echipamente şi dispozitive foarte accesibile şi usor de instalat care pot să ne transforme casa într-un loc sigur şi confortabil. Numai trebuie decât să completăm aceste măsuri prin grijă şi precauţie. Ne vom referi în continuare la securitatea casei şi a locatarilor, având în vedere efracţiile, incendiile, inundaţiile şi seismele.

Securitatea împotriva pătrunderii infractorilor

Proprietarii de case sunt, în general, mai interesaţi de securitatea locuinţei lor, decât proprietarii de apartamente. În schimb, s-a constatat că riscul de efracţie este mult mai mare la apartamente decât la case. Multe blocuri de locuinţe au un portar sau un interfon, ceea ce conferă un sentiment fals de siguranţă. Spre deosebire de case, însă, fluxul de persoane care au acces în clădire rămâne în continuare foarte greu de controlat. Atât la case cât şi la apartamente există câteva puncte vulnerabile care, odată securizate, reduc la un minimum riscul de efracţie. În desenul de mai jos puteţi identifica aceste puncte.

Securitatea persoanelor
Concepută iniţial pentru îmbunătăţirea securităţii în locurile publice, noţiunea de securitate a persoanelor se extinde în prezent şi la spaţiile în care locuim şi se referă în principal la următoarele aspecte:
-    detecţia scăpărilor de gaz
-    detecţia, alarmarea şi stingerea focului
-    detecţia şi alarmarea în caz de inundaţie
-    detecţia şi protecţia în caz de cutremur

Puncte vulnerabile ale locuinţei
1. uşa de la intrare
2.    pridvor (slab luminat)
3.    uşi de acces în spaţiul grădinii
4. ferestrele (pivniţa, parter, etaj, mansardă)
5. accesul la mansardă
6. uşa de serviciu
7.    garajul sau atelierul


SFATURI ŞI TRUCURI
Nu lăsa plecarea ta să fie evidentă. E considerată de infractori mai riscantă intrarea prin efracţie într-o casă care pare locuită. Lasă în sarcina unei rude, unui prieten sau vecin ridicarea ziarului şi a corespondenţei, sau sună la oficiul poştal şi eventual la ziarul unde eşti abonat, pentru a opri temporar livrările. Dacă deţii o maşină, şi de obicei o parchezi în acelaşi loc, poţi ruga un vecin să parcheze în locul tău cât timp eşti plecat. În cazul în care nu eşti dispus să laşi o lumină aprinsă, poţi cumpăra o priză programabilă sau un timer de lumină pentru întrerupătoarele tale, în aşa fel încât acestea să se aprindă şi să se închidă ocazional. Dacă nu pleci pentru mult timp, poţi lăsa televizorul sau muzica deschise, în aşa fel încât la apropierea de uşă, acestea să se audă. Depozitează obiectele de valoare într-un seif, sau în grija unui prieten. Dacă aveţi obiecte valoroase pe care decideţi să le lăsaţi totuşi în casă, faceţi fotografii cu acestea. În cazul unui furt, vor fi mai uşor de recunoscut şi recuperat.

MIT : "Nu am obiecte de valoare în casă, aşa că nu are importanţă cum o protejez împotriva efracţiei. Pe de altă parte, pot să-mi asigur locuinţa împotriva efracţiei, aşa că nu am nimic de pierdut." Într-adevăr, asigurarea locuinţei este necesară şi o recomandăm cu tărie. Este foarte important să vă protejaţi nu doar obiectele pentru care aţi muncit din greu, ci şi pe cei dragi.

articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

×
Subiecte în articol: afla ce e nou