x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Românii, interesaţi de iluminatul eco

Românii, interesaţi de iluminatul eco

de Adela Parvu    |    26 Sep 2009   •   00:00
Românii, interesaţi de iluminatul eco
Sursa foto: /Megaman, Wofo

După un secol şi mai bine de dominaţie absolută pe piaţa iluminatului public şi casnic, becurile incandescente vor fi complet eliminate din circuit în numai trei ani. În Europa, dar nu numai. Politicile globale de prevenire a schimbărilor climaterice şi, mai cu seamă, ultimele decizii ale Uniunii Europene au condus către ceea ce mulţi consideră a fi cea mai importantă victorie a verzilor la scară planetară. Către această acţiune, cu adevărat revoluţionară, au condus doi vectori esenţiali, pe care îi vom analiza pe rând.



ECONOMII LA ENERGIE
Becurile clasice cu filament incandescent sunt mari consumatoare de energie electrică, studiile de specialitate dovedind că ponderea lor în consumurile generale ale societăţii şi ale familiei nu pot fi în nici un caz neglijate.

Mai mult decât atât, eficienţa lor este una scăzută: la un consum dat, raportul dintre cantitatea de lumină şi cea de căldură emise este net în defavoarea celei dintâi. Înlocuirea becurilor calde a fost bine primită şi de Asociaţia Cosumatorilor din Europa, care estimează economii importante la consumurile generale pentru iluminat.

Nici asiaticii nu vor să rămână în urmă, cel mai bun exemplu fiind decizia autorităţilor de la Beijing, care au decis introducerea, numai în cursul lunii septembrie, a peste zece milioane de becuri ecologice în toate spaţiile publice, educaţionale, culturale, sanitare şi sportive din China.

EMISIILE NOCIVE
Eliminarea becurilor incandescente aduce după sine şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon, deci protecţia stratului de ozon al planetei. Becurile cu lumină rece sunt nepoluante, consumă de cinci ori mai puţin decât "suratele" lor calde şi au o durată de viaţă de patru până la şase ori mai mare. Decizia UE de a diminua producţia şi a scoate complet din circulaţie becurile calde în numai trei ani (2009-2012) va aduce economii importante mai ales în domeniul public, în sistemul de iluminare a străzilor, autostrăzilor şi drumurilor publice, precum şi a parcurilor, grădinilor, spaţiilor verzi de pe întreg continentul. Producătorii şi distribuitorii becurilor ecologice atrag, totuşi, atenţia asupra modalităţilor şi costurilor de colectare a surselor arse ori defecte, acestea urmând fi supuse unui necesar ciclu de reciclare. Costurile aferente colectării şi reciclării se acoperă printr-un "timbru verde", o taxă inclusă în preţul de achiziţie. În România, această taxă este mai mică decât în restul ţărilor europene, unde ea poate ajunge la 0,21 euro pe fiecare bucată de bec verde.

CUM STAU ROMĂNII
Poate singurul inconvenient al becurilor ecologice este costul (încă) ridicat al acestora faţă de becurile incandescente. În ceea ce ne priveşte, analiza pieţei româneşti a relevat date încurajatoare. Becurile ecologice sunt cele mai bine vândute produse verzi din România, statisticile spunând că 70% dintre concetăţenii noştri au în casă cel puţin un bec rece. Această situaţie indică posibilitatea de a ne încadra fără eforturi în strategiile UE, mai ales în ceea ce priveşte consumul individual.

Autorităţile române vor trebui să acţioneze rapid şi pentru a asigura reciclarea becurilor reci arse ori defecte. Pentru colectarea becurilor ecologice inutilizabile de la consumatori se vor instala containere speciale în intersecţiile de mare trafic, dar şi în hipermarketuri.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv