x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Romantism prin mix de stiluri

Romantism prin mix de stiluri

de Georgiana Teodorescu    |    09 Ian 2010   •   00:00
Romantism prin mix de stiluri

Ne plac tuturor imaginile ambientelor prezentate în paginile revistelor din care ne inspirăm pentru propriile case. Oricât le-am studia, parcă nu reuşim totuşi să surprindem întreaga atmosferă, astfel încât să o imprimăm compoziţiilor noastre. Să analizăm deci pe îndelete toate detaliile unui astfel de interior.



Caracteristicile stilurilor de amenajări le discutăm mereu şi sunt în mare cunoscute de cei mai mulţi dintre noi. Dar ne-am gândit acum să facem studiu de caz pe un spaţiu anume, să identificăm etapele şi să analizăm elementele care vor compune în final atmosfera dorită, după ce ştim exact care este direcţia stilistică preferată.

Din fericire, epoca în care trăim este guvernată de mare flexibilitate de mişcare şi de informare şi, de aceea, oricare dintre noi poate deveni un profesionist în amenajarea propriului spaţiu.

Dincolo de etapele de şantier care trebuie depăşite, stabilirea bugetului şi conturarea unui proiect clar de mobilare ne uşurează munca şi ne trimit exact la ţintă. Ştim câţi bani avem, putem stabili priorităţile de investiţie.

ÎN DETALIU
În cazul ambientului prezentat astăzi, s-a reuşit obţinerea unui echilibru de costuri între elemente componente, deşi totul pare extrem de sofisticat. Farmecul aici vine din alegerea atentă a unor piese care să se combine unitar. Astfel, patul, noptierele şi dulapul sunt dintr-o gamă de serie disponibilă pe piaţă la un preţ mediu. Elementele de mic mobilier care vin în completarea acestor piese principale sunt patinate şi pictate manual, ceea ce face ca preţul lor să crească în raport cu cele de serie. Ambele game însă au personalitatea lor prin rafinamentul motivelor pictate sau aplicate (ca în cazul decoraţiunilor din fier aplicate la pat). Însă acest mobilier alb are mereu nevoie pentru a fi pus în valoare de câteva contraste. Aici, tapetul constituie elementul forte, atât din punct de vedere al percepţiei vizuale, cât şi din punct de vedere al costului. El a fost ales dintr-unul dintre cataloagele exclusiviste ale unei firme londoneze de specialitate şi a costat în jur de 30 euro mp. Alegerea acestui element este o chestiune strict personală. Modelele sunt atât de variate, încât nu se poate spune care este cel mai corect ales pentru un spaţiu anume. Florile sau carourile ar fi stat la fel de bine pe fundalul acestor piese de mobilier. Dar odată alese elemente principale, direcţia este clară, şi tot ce se adaugă lor vine de acum ca şi completare a ansamblului. Textilele au şi ele un rol important. Draperiile, aşternuturile de pat şi pernele decorative trebuiesc coordonate tapetului, şi acţionează ca o unealtă de echilibrare cromatică a interiorului. Corpurile de iluminat sunt de tip candelabru, dar extrem de simple ca realizare, din fier vopsit alb ivoire, cu abajururi de in brodat. Obiectele cu rol strict decorativ au influenţe vintage: paravanul cu print sepia, ceasul englezesc şi ramele pentru fotografii fac ca interiorul să fie compact.

COMPLEMENTAR
Şi pentru ca povestea să fie completă, dormitorul astfel aranjat este deservit de o baie atipică. Stilul light al dormitorului este rupt aici de contraste puternice. Pentru placarea pereţilor în zonele umede s-a ales o ardezie multicoloră căreia i s-a aplicat ulterior un tratament de impermeabilizare. Pereţii rămaşi neplacaţi au fost zugrăviţi într-o culoare puternică de bordo, cu finisaj special pentru zona de baie. Accesoriile, luminile şi oglinda sunt toate de factură clasică, dar reinterpretate, pentru a da un aer uşor glamour.

Trebuie ştiut că de la baza neutră pe care o formează pardoseala de parchet stejar albit cu mobila şi corpurile de iluminat albe, imaginea dormitorului se poate foarte simplu modifica prin alegerea unei alte game de decoraţiuni, în altă paletă coloristică şi fără prea mare deranj.

Farmecul încăperilor vine din echilibrul creeat între elementele componenet şi din alegerea atentă a unor piese care să se combine unitar. Elementele vin să se completeze unul pe altul şi se evidenţează prin personalitatea şi rafinamentul motivelor picatate sau aplicate.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta