La Casa Artelor din Sibiu sunteţi invitaţi să vizitaţi o galerie de portrete ale membrilor "Academiei Artelor Tradiţionale din România"
Avem nevoie noi românii, poate că în această perioadă mai mult decât am făcut-o până acum, să ne regăsim şi să ne consolidăm identitatea culturală şi tradiţiile. Înţelegându-ne mai bine astfel, poate că vom reuşi să găsim în noi resurse nebănuite, la care să apelăm în lupta pe care o avem de dus cu timpurile actuale.
Vă propunem în acest sens expoziţia dedicată Academiei Artelor Tradiţionale din România, proiect al Muzeului Astra din Sibiu, care se desfăşoară zilele astea, până la 26 martie, la Casa Artelor din oraş (Piaţa Mică, nr 21). Aici aveţi ocazia de a-i cunoaşte măcar puţin, prin intermediul imaginilor, pe câţiva dintre cei care constituie personalităţi de marcă ale acestei instituţii culturale.
VALORI ALE SATULUI ROMĂNESC
Academia Artelor Tradiţionale din România reprezintă forumul naţional al celor mai valoroşi şi reputaţi creatori de artă populară din ţara noastră, aleşi de cei mai buni specialişti din domeniul etnologiei.
Este încercarea de a-i scoate din anonimat şi de a-i aşeza pe cei mai străluciţi reprezentanţi ai culturii şi artei noastre populare acolo unde le este locul, pe frontispiciul unei instituţii a spiritualităţii poporului nostru, o "academie a satului românesc".
PIESE ALE EXPOZIŢIEI
Dacă pătrundeţi în propriu-zisa sală de expoziţie, veţi avea ocazia de "a face cunoştinţă", prin intermediul imaginii, cu unii dintre cei care se înscriu ca şi membrii de onoare ai "Academiei Artelor Tradiţionale din România": Nicolae Suciu, iconar din Cincu, Maria Spiridon, ţesătoare din Avrig, Nicolae Purcărea, sculptor în lemn din Braşov, Adela Petre, ţesătoare din Buzău, Maria Hanzu, ţesătoare din Gura Râului, Vasile Apan, sculptor în lemn din Maramureş, Sorin Ioan Apan, Silvia Tecoanţă, ţesătoare din Alţâna... Sunt doar câteva personalităţile de marcă ale academiei ţăranului român.
FOTOGRAFII CU ARHITECTURĂ CHINEZĂ
Muzeul "Franz Binder" din Sibiu, în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", vă prezintă până la 10 aprilie 2009 expoziţia de fotografie "Architecture chinoise". În 53 de imagini aveţi ocazia să descoperiţi aspecte de arhitectură tradiţională din China, surprinse de reputatul etnolog elveţian Max Gschwend în perioada 1982 - 1998 în Extremul Orient. La acest moment imaginile fac parte, graţie donaţiei lui Max Gschwend, din patrimoniul muzeului Satului din Bucureşti, care a iniţiat în cinstea sa o colecţie care îi poartă numele. Expoziţia are loc la sediul din Sibiu al muzeului, Piaţa Mică, nr 11.