NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Aflati cum se poate obtine o diploma de mester calificat si care sunt avantajele absolvirii unei scoli de meserii
Se apropie cu pasi repezi perioada pentru examene (licee, scoli profesionale, scoli de ucenici). La cererea cititorilor vom publica un serial in care prezentam scolile unde se pot pregati meseriasii de care este nevoie in domeniul constructiilor. In acest episod vom vorbi despre admiterea in scolile de meserii si despre avantajele pe care le au cei care urmeaza aceste cursuri.
AVANTAJE
Atunci cand aud de scolile de meserii, parintii au o usoara retinere, se gandesc ca nu este o pregatire care ofera prea multe perspective copiilor lor. Lucrurile insa nu stau chiar asa. In ultimul timp, tot mai putini elevi au ales sa urmeze aceste scoli, iar pe piata fortelor de munca se inregistreaza o lipsa de personal calificat. De asemenea, datorita evolutiei tehnologiei in constructii, au aparut noi materiale si noi solutii care necesita personal cu pregatire in domeniu. Scolile de meserii pot fi o solutie buna pentru elevii care nu au promovat examenul de capacitate sau pentru cei care nu au gasit locuri libere la licee si la scoli profesionale. De asemenea, conform noilor reglementari din invatamant, cei care sunt la o astfel de scoala au posibilitatea sa treaca la forma de invatamant liceal incepand din clasa a X-a, chiar daca nu au promovat examenul de capacitate, singura conditie fiind aceea de a urma un liceu de acelasi profil. Aceste institutii pun la dispozitie o gama larga de specializari: zugrav, dulgher, confectionier tamplarie PVC, instalator in constructii, electrician in constructii, montator pereti-tavane gips-carton si tapiter. Pentru a afla mai multe am vorbit cu doamna Anca Vasilescu, director al Grupului Scolar "Anghel Saligny", din Bucuresti.
ADMITERE
SCOLI PARTICULARE
Grupul Scolar "Spiru Haret" este una dintre putinele scoli de meserii particulare care este autorizata de Ministerul Educatiei. Pentru a afla informatii despre invatamantul particular, am vorbit cu directorul acestei institutii, domnul Gabriel Zorzini. El spune ca procedura de admitere si durata cursurilor sunt identice cu cele din invatamantul de stat. In cazul in care cursurile dureaza doi ani, elevul va obtine un certificat de muncitor calificat, in domeniul in care a urmat cursul, iar daca durata cursului este de trei ani, cursantul va obtine un certificat de tehnician in respectivul domeniu. Suma pe care trebuie sa o plateasca elevii care doresc sa urmeze aceste cursuri este de 12 milioane anual. Aceasta suma se poate plati si in rate, in functie de posibilitatile elevului. Avantajul pe care il prezinta aceste cursuri este ca absolventii, in proportie de 90%, obtin un loc de munca prin intermediul institutiei, care mentine legatura cu firmele de profil.
Citește pe Antena3.ro
CURSURI GRATUITE
CURSURI DE CALIFICARE
Grupul scolar "Spiru Haret" pune la dispozitia celor interesati si cursuri de calificare cu urmatoarele specializari: fierar-betonist, montator pereti-tavane gips-carton, instalator. Sunt admise persoanele care au mai mult de 18 ani si care au terminat invatamantul obligatoriu (opt clase). Durata acestor cursuri este de trei pana la noua luni, in functie de complexitatea meseriei. Suma perceputa pentru aceste cursuri este de 5-12 milioane, in functie de durata cursului si de complexitatea meseriei.