x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Se pot construi casele din lemn iarna?

Se pot construi casele din lemn iarna?

de Catiusa Ivanov    |    05 Ian 2006   •   00:00
Se pot construi casele din lemn iarna?
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
In zonele cu tradiTia caselor din lemn se construieste frecvent iarna

In ultimii ani, numarul persoanelor care doresc sa-si ridice case din lemn a crescut considerabil, sustin producatorii si firmele de constructii din domeniu. Unii vor spune, probabil, ca am imitat, ca de obicei, moda occidentala. Este adevarat, numai ca de aceasta data am adoptat un lucru bun.

LEMNUL SI GERUL


In sezonul rece, santierele sunt inchise. De aceea, sansa de a construi o casa in aceasta perioada pare imposibila. Pentru multi este intiparita ideea ca nu se poate construi o casa iarna. Este valabila aceasta regula si pentru casele din lemn? Managerii firmelor de constructii pe structura din lemn ne raspund la aceasta chestiune. Toti au declarat ca executia acestor tipuri de case nu este influentata de conditiile meteo, ele putand fi construite in orice anotimp. Restrictiile sunt la nivelul fundatiei (din beton), care nu poate fi executata iarna, si in realizarea finisajelor exterioare, respectiv la tencuirea fatadelor caselor din lemn de tip canadian.

Principiul pe care se bazeaza aceste afirmatii este simplu. Cu materialele de constructii care se prelucreaza cu ajutorul apei (beton, ciment) nu se poate lucra la o temperatura mai mica de 5 grade Celsius (in sezonul rece atingandu-se frecvent temperaturi plasate sub aceasta limita). Si asta pentru ca materialele de constructie nu se pot usca in mod corespunzator, deci nu fac priza. In situatia in care nu aveti fundatia turnata inca din toamna (pana la scaderea temperaturilor sub 5 grade Celsius), nu puteti construi o casa de lemn iarna. Si asta deoarece structura casei nu poate fi inaltata fara o baza solida. In cazul in care aveti fundatia casei gata, pe perioada sezonului rece puteti ridica constructia fara nici o problema. Materialele folosite la executarea caselor din lemn (panouri din lemn cu izolatie din vata minerala, polistiren etc.) nu reactioneaza la conditiile severe de temperatura. Aceste materiale vin ambalate in cutii dupa care se asambleaza pe fundatia deja existenta.

Pentru casele din lemn alcatuite din prefabricate (structura de tip sandwich), termoizolatia este deja montata, iar dupa ridicarea casei se poate trece direct la finisajele interioare. Tencuiala la interior, daca este dorita de proprietar, se poate face fara probleme dupa ce constructia este incalzita, deci dupa montarea instalatiilor termice.

Pentru casele din lemn care se tencuiesc la exterior sunt probleme, deoarece tencuiala se executa cu materiale la care se folosesc procese tehnologice umede (deci nu sunt indicate a fi folosite iarna).

SECRETE TRADITIONALE


Domnul Catalin Lupse, manager al unei firme de constructii de case din lemn din Maramures, sustine, conform traditiei, ca este cel mai bine ridicarea unei case de lemn iarna, pentru ca umiditatea atmosferica este scazuta, iar lemnul nu are de unde sa absoarba apa.

Alt secret pe care ni l-a dezvaluit domnul Lupse este legat de materialul lemnos din care urmeaza a se construi casa. In Maramures, zona de traditie in constructiile de lemn, bustenii din care se ridica casele se taie toamna, deoarece in acest anotimp copacii isi elibereaza seva in pamant, iar lemnul este mai uscat decat in restul anului. Mai mult, aceasta operatiune se face numai in noptile cu luna plina, cand ciclurile de hranire a copacilor sunt incetinite, deci trunchiurile copacilor sunt mai putin bogate in seva. Cu cat lemnul este mai uscat, cu atat este mai bine pentru ca acest material nu se va crapa brusc, imediat ce casa va fi locuita, cand incalzirea artificiala grabeste procesul de uscare a structurii sau finisajelor din lemn.

PLEDOARIE


Lemnul este cel mai vechi material de constructii folosit de om. In ultimele decenii, din cauza reorientarii tehnologice, acest material de constructie a fost discreditat din motive care nu au nici o legatura cu el. Multi oameni cred ca lemnul nu rezista in timp, nu prezinta siguranta ori arde foarte usor. La noi, ca de altfel peste tot in lume, sunt numeroase monumente si locuinte obisnuite construite din lemn, care au durat sute de ani. Tehnologiile de azi imbunatatesc proprietatile lemnului, facandu-l un material de constructie competitiv, care ofera beneficiarului confortul si sentimentul de siguranta de care acesta are nevoie. Cand ne referim le confort si siguranta avem in vedere faptul ca aceste constructii beneficiaza de termoizolari foarte bune, au un coeficient de transfer termic redus si se comporta bine la actiuni dinamice (vant, seism).

×
Subiecte în articol: iarna lemn