x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Se pot monta gresie si faianta iarna?

Se pot monta gresie si faianta iarna?

de Catiusa Ivanov    |    12 Ian 2006   •   00:00
Se pot monta gresie si faianta iarna?
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Suntem in sezonul rece, iar ideea de a renova locuinta multora li se poate parea absurda. In general, imbunatatirile si renovarea locuintei se realizeaza in perioada verii, dar ce se intampla daca se vrea ca aceste lucrari sa se finalizeze iarna? Sunt restrictii tehnice pe perioada sezonului rece sau este vorba doar de preferintele multora dintre noi?

Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, am vorbit cu dr. ing. Constantin Budan, conferentiar universitar la Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, si cu domnul Mihalache Paun, director de produs la firma Baumit. Specialistii mentionati spun ca in domeniul constructiilor exista o regula ce interzice uzitarea materialelor de constructii care folosesc procedee de umectare la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius. Renovarea in interiorul locuintelor, chiar si a celor neincalzite, poate fi facuta fara probleme, deoarece temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius. Daca insa dorim sa renovam exteriorul locuintelor, trebuie sa luam masuri speciale. Chiar daca in unele zile din iarna temperaturile depasesc 5 grade Celsius, nu este bine sa executam lucrari in exterior, deoarece temperaturile nu sunt constante, scazand foarte repede (ziua pot fi 10 grade, iar noaptea - 5 grade).

INTERIORUL LOCUINTEI

Una dintre cele mai laborioase operatiuni din procesul de renovare a locuintei este montarea gresiei si a faiantei. Daca montam gresia si faianta in interior, nu sunt probleme, deoarece temperaturile nu coboara sub limita de 5 grade Celsius, nici macar in situatiile in care locuinta este neincalzita. Singurul dezavantaj al montarii placajelor ceramice in interior iarna este ca adezivul se va usca mai greu (doua-trei zile), din cauza temperaturilor scazute, iar lucrarile necesare renovarii vor dura mai mult. Pentru a remedia aceasta problema, domnul Mihalache Paun ne sfatuieste sa folosim un adeziv de tip R (rapid), deoarece acesta se intareste mai repede decat adezivii folositi in mod curent in sezonul mai cald.

EXTERIORUL LOCUINTEI

Daca dorim sa placam exteriorul locuintei in perioada sezonului rece, intampinam numeroase probleme din cauza faptului ca nu se respecta conditiile de temperatura si umiditate necesare desfasurarii acestui gen de lucrari. Temperatura aerului scade frecvent sub 5 grade Celsius, iar umiditatea este ridicata din pricina precipitatiilor. De asemenea, deoarece temperaturile sunt foarte scazute, oamenii efectueaza lucrarea mult mai greu, fiind nevoiti sa lucreze cu intermitente.

Domnul Constantin Budan recomanda ca placarea la exterior sa nu se faca pe timpul iernii decat in situatii de urgenta. In cazul in care aceasta operatiune se executa, necesita masuri speciale. Trebuie sa verificam suportul (sapa) pe care vom monta placajul sa nu fie inghetat, deoarece o ulterioara dezghetare ar afecta adezivul si implicit lucrarea finala (placile se vor desprinde de pe suport). De asemenea, este indicat sa folosim un adeziv corespunzator conditiilor de lucru (frig, umezeala), deoarece, daca folosim un adeziv normal, acesta va ingheta si se va sfaramita dupa dezghetare sau se va usca foarte greu. Este indicat sa folosim adezivi chimici sau sa montam placile printr-un sistem de prindere mecanic. Chitul pe care il folosim trebuie sa fie destinat folosirii in exterior, sa fie impermeabil si sa reziste ciclului inghet-dezghet. Odata luate aceste masuri, putem executa lucrarile de placare in siguranta, cu mentiunea ca aceste conditii speciale necesita costuri mai ridicate (doua-trei ori) decat lucrarile ce se desfasoara in conditii climaterice obisnuite.

APELATI LA SPECIALISTI!

Atunci cand hotaram sa punem gresie si faianta in locuinta este indicat sa apelam la un specialist in constructii (tehnolog), deoarece acesta ne poate indica in mod corect tipul de materiale pe care trebuie sa il folosim si specialisti care vor executa in mod corespunzator lucrarile de montare a placajelor ceramice. Domnul Constantin Budan afirma ca este obligatoriu ca alegerea placilor ceramice si a adezivului sa o faca inginerul in constructii, nu beneficiarul. Dansul spune ca beneficiarii aleg de cele mai multe ori materialele in functie de criteriul estetic sau de cel financiar, uitand ca materialele folosite (gresia, faianta, adezivul) trebuie sa se supuna, in primul rand, rigorilor tehnice (gresia trebuie sa aiba o anumita grosime in functie de locul unde este montata, adezivul trebuie sa prezinte anumite proprietati in functie de temperatura si umiditatea la care se foloseste).

Adezivul se alege in functie de tipul de placaj ceramic folosit si de suprafata pe care acesta va fi montat. Daca folosim un adeziv necorespunzator, exista riscul ca placile sa se desprinda dupa un anumit timp" - Mihalache Paun, director produs, Baumit Romania

Este obligatoriu ca alegerea placilor ceramice si a adezivului sa fie facuta de inginerul in constructii, nu de beneficiar sau de arhitect. Alegerea acestora trebuie facuta dupa rigori tehnice, nu dupa criteriul estetic" - Constantin Budan, doctor inginer in constructii
×
Subiecte în articol: grade deoarece folosim