x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi şi trucuri pentru îndepărtarea straturilor de vopsea

Sfaturi şi trucuri pentru îndepărtarea straturilor de vopsea

de Alina Iancu    |    17 Mar 2011   •   15:57

Renovarea unei locuinţe implică pe lângă altele şi înlocuirea straturilor de vopsea de pe tâmplărie sau pereţi. Dacă vorbim despre vopsea lavabilă lucrurile sunt cât se poate de simple, însă în cazul vopselurilor de ulei sau a lacurilor există mari şanse să ne împotmolim înainte de a începe lucrările. Din cauza căldurii, a condensului şi a altor factori acest tip de vopsea se poate umfla şi cu timpul ajunge să se cojească. În urmă rămân găuri care în funcţie de grosimea straturilor de vopsea, pot fi acoperite cu chit sau, cu ajutorul unei bucăţi de şmirghel, se pot netezi, dar numai în cazul în care stratul de vopsea este foarte subţire şi în urma finisării găurile devin insesizabile. Dacă vă confruntaţi cu vopsea cojită şi vreţi să refaceţi zona cu pricina, cel mai indicat este să îndepărtaţi toată vopseaua înainte de aplica noi straturi. În acest mod, şansele de a da peretelui sau o tâmplăriei un aspect proaspăt sunt garantate. Puteţi îndepărta vopseaua veche folosind trei metode indicate de specialiştii de la www.doityourself.com. Fiecare dintre ele vă poate ajuta să vă îndepliniţi sarcina cu mai puţin eforn decât v-aţi aştepta.

Compoziţii chimice

Cea mai uşoară şi rapidă modalitate de îndepărtare a vopselei este vopseaua chimică, deseori cunoscută sub numele de “decapant”. Odată intrat în contact cu vopseaua o înmoaie astfel încât să poată fi rasă în totalitate. Există mai multe tipuri de decapant: cel lichid este folosit pentru straturi subţiri şi curate. Această formulă se usucă foarte repede şi de aceea este ineficientă în cazul în care stratul este gros. De asemenea, este potrivit pentru suprafeţele neregulate sau pentru pete care nu pot fi scoase cu apă şi detergent obişnuit.

Decapantul pastă are o formulă vâscoasă făcută pentru a îndăpărta până la zece straturi. Permite aplicarea în cantitate mare astfel încât să rămână umed o perioadă lungă de timp. Poate fi folosit atât pe suprafeţele verticale, cât şi pe tavane. În unele cazuri, decapantul pastă poate conţine în formula sa o substanţă care permite amestecul cu apa, ceea ce indică faptul că odată înmuiată, vopseaua va putea fi îndepărtată cu ajutorul unui furtun cu presiune medie. Aveţi grijă când folosiţi acest tip de vopsea chimică pentru obiectele din lemn. Prea multă apă poate crea probleme iremediabile. Citiţi etichele decapanţilor şi urmaţi instrucţiunile producătorului. Pentru o utilizare uşoară a decapantului pastă, turnaţi-l într-o cutie de metal cu gura largă şi cu capac cu filet. Cu o pensulă deasă aplicaţi substanţa într-un strat gros şi uniform, într-o singură direcţie. Încercaţi să nu acoperiţi o suprafaţă de două ori.

Unele tipuri de decapant vin la pachet cu un spray sau cu o sticlă cu pulverizator realizat pentru o aplicare uşoară. Acest tip de dizolvant este îndeajuns de subţire pentru a putea fi pulverizat, dar destul de gros pentru a se prinde de suprafaţă. Cei mai mulţi decapanţi sub formă de spray pot fi îndepărtaţi cu tot cu vopsea, cu ajutorul apei. Este cel mai convenabil şi rapid mod de a aplica dizolvantul de vopsea. Atunci când este pulverizat, decapantul se transformă într-o spumă groasă care poate îndepărta mai multe straturi de vopsea. Daca este cazul, reaplicarea se face la fel de uşor. Folosirea decapantului spay este indicată pentru spaţiile mici sau pentru lucrări detaliate, unde nu este posibilă utilizarea celui de tip pastă.

Cele mai noi tipuri de decapant pentru lac şi vopsea conţin chimicale cu un grad de toxicitate scăzut, considerate a fi “prietenoase cu mediul”. Acestea acţionează mai încet decât restul dizolvanţilor de vopsea, dar permit utilizarea în spaţii închise, dacă sunt prevăzute cu ventilaţie adecvată, fără să mai fie nevoie să se deschidă uşile şi ferestrele. Pe de altă parte, preţul este mai piperat, dar pentru persoanele cu sensibilitate crescută pot fi alegerea ideală.

Există decapanţi speciali pentru îndepărtarea petelor de vopsea de pe anumite suprafeţe cum ar fi fibra de sticlă. După utilizarea lor este indicată folosirea unui solvent adecvat precum etanolul.

Pentru petele greu de îndepărtat puteţi folosi şmirghelul, dar aveţi grijă să nu zgâriaţi suprafaţa pe care doriţi să o curăţaţi. Apoi aplicaţi dizolvantul şi acoperiţi-l cu o folie de plastic pentru a-l menţine ud. Durata de acţionare va fi cea indicată pe ambalaj. Pentru a testa eficacitatea produsului încercaţi să scrijeliţi vopseaua cu lama unei raclete rezistente la substanţe chimice. Dacă puteţi ajunge la suprafaţa lemnului sau a peretelui înseamnă că v-aţi atins scopul şi puteţi îndepărta întreaga pată. În acest proces, purtaţi întotdeauna mănuşi rezistente la substanţe chimice şi aerisiţi bine încăperea.

Aplicaţi decapantul în straturi groase şi pe zone mici care să vă permită să îl îndepărtaţi înainte să se usuce. Încercaţi să îl lăsaţi să acţioneze atâta timp cât este indicat pe ambalaj, fără să îl atingeţi sau să verificaţi în ce stadiu se află. Pentru a menţine zona de lucru curată utilizaţi o cutie mare de carton cu un strat considerabil de ziare pentru a prinde vopseaua pe care o veţi decoji. Când decapantul şi-a făcut treaba şi vopseaua este înmuiată, folosiţi o racletă pentru a îndeparta totul. Este bine să curaţăţi atât diluantul cât şi vopseaua în acelaşi timp. Ulterior utilizaţi un burete de sârmă de duritate medie şi unul abraziv pentru curăţare.

Pentru punctele greu de îndepărtat s-ar putea să fie nevoie să aplicaţi dizolvant a doua oară. În anumite cazuri puteţi încerca să udaţi buretele de sârmă cu decapant şi să încercaţi să curăţaţi zona respectivă. După ce aţi îndepărtat toată vopseaua, clătiţi suprafaţa cu apă curată şi lăsaţi să se usuce. În final, verificaţi dacă vopseaua a fost îndepărtată în întregime, iar pentru urmele rămase folosiţi smirghel.

Straturile groase de vopsea, aplicate în număr mare necesită mai mult efort şi o cantitate mai mare de decapant care va trebui aplicat de două sau de trei ori până să obţineţi rezultatul dorit.

Şlefuirea

Vopseaua şi lacul pot fi îndepărtate prin şlefuire. Pentru suprafeţe mari va trebui să folosiţi o maşină specială care să facă acest lucru, însă pentru zonele mici se poate face manual.

Deşi curăţarea vopselii prin şlefuire se face rapid şi uşor, are un dezavantaj major: veţi sfârşi prin a îndepărta şi o parte din lemn sau din perete. Dacă lucraţi la o piesă de mobilier deosebită, şlefuirea nu este o opţiune.

Indiferent de natura lucrării folosiţi întotdeauna smirghel aspru pentru că în astfel de situaţii cel fin se subţiază foarte repede şi este ineficient. Ca o regulă, şlefuirea este recomandată numai în cazul suprafeţelor extrem de dure, în toate celelalte cazuri fiind recomandat decapantul.

Căldura

O modalitate rapidă şi sigură de a scăpa de orice urmă de vopsea sau lac este căldura care distruge stratul de vopsea. Cele mai eficiente sunt arzătoarele sau pistoalele cu aer cald. Folosiţi-vă de o racletă cu lamă mare pentru a îndepărta vopseaua încălzită imediat ce aţi trecut peste ea cu arzătorul.

Ţineţi minte să nu menţineţi pistolul cu aer cald sau arzătorul mai mult timp în acelaşi loc pentru că riscaţi să ardeţi suprafaţa. Pentru a evita formarea petelor maronii sau chiar negre, mişcaţi dispozitivul de căldură în permanenţă.

Suprafeţe neregulate

Din păcate, nu toate suprafeţele vopsite sunt netede şi uniforme. Pentru zonele curbate şi greu accesibile folosiţi diluanţi chimici. Deosebit de greu de îndepărtat este vopseaua din jurul fisurilor. Puneţi un strat gros de diluant în gaură şi aveţi grijă să acoperiţi marginile. Lăsaţi să acţioneze aproximativ 20 de minute, apoi curăţaţi cât de mult puteţi şi repetaţi procesul până când reuşiţi să scăpaţi de orice urmă de vopsea. Procedaţi în mod similar şi cu suprafeţele curbate.

Pe picioarele scaunelor şi ale meselor aplicaţi decapant cu o pensulă normală. Aşezaţi fiecare picior în câte o cutie de metal îndeajuns de mare încât să permită colectarea surplusului de material folosit. Aplicaţi de jos în sus pentru a putea refolosi ceea ce se scurge. Pentru a îndepărta vopseaua înmuiată puteţi folosi o bucată de pânză de sac groasă, pe care o răsuciţi bine înainte de a o folosi.

Un burete mic poate fi excelent pentru îndepărtarea vopselurilor, mai ales dacă este din sârmă sau din plastic. După folosirea lor, clătiţi întotdeauna suprafaţa. Când bureţii sunt prea mari pentru a intra în spaţiul care trebuie curăţat, încercaţi cu o perie de sârmă de dimensiuni mici, dar aveţi grijă când o folosiţi pe suprafeţe din lemn. Tratate cu diluant acestea devin mai moi şi pot fi deteriorate dacă aplicaţi o presiune prea mare. Dacă nici peria nu vă rezolva problema nu vă rămâne decât să apelaţi la un beţişor din lemn confecţionat chiar de voi astfel încât să se potrivească lăcaşului cu pricina.

×
Subiecte în articol: vopsea decapant