x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Stil urban in grădina Fleming Design pentru un nou spectacol verde

Stil urban in grădina Fleming Design pentru un nou spectacol verde

31 Mai 2007   •   00:00

Concepută de designerul Dean Herald pentru Fleming’s Nurseries & Trailfinders şi realizată efectiv de Rolling Stone Landscapes, grădina despre care am să vă povestesc de această dată este cu adevărat uimitoare. La o primă privire nu-ţi dai seama dacă este o grădină cu un spaţiu acoperit sau o casă ce se prelungeşte firesc in grădină.

Concepută de designerul Dean Herald pentru Fleming’s Nurseries & Trailfinders şi realizată efectiv de Rolling Stone Landscapes, grădina despre care am să vă povestesc de această dată este cu adevărat uimitoare. La o primă privire nu-ţi dai seama dacă este o grădină cu un spaţiu acoperit sau o casă ce se prelungeşte firesc in grădină. Oricum aţi cataloga această realizare peisagistică, merită să ştiţi că a căştigat medalia de aur la Chelsea Flower Show - o expoziţie dedicată peisagisticii şi noutăţilor horticole organizată de Royal Horticultural Society din Marea Britanie. Această expoziţie-spectacol oferă tinerilor designeri ocazia să lanseze noi trend-uri in materie de peisaj. Grădina Fleming aduce o notă urbană şic tipic australiană.

Secretul designerului

"Proiectele mele de amenajare gravitează in jurul ideii de funcţionalitate", mărturiseşte Dean Herald. "Australienii iubesc stilul contemporan atăt in realizarea interioarelor, căt şi a exterioarelor, aşa că liniile simple fac parte din grădina concepută de mine. Bucătăria este in aer liber, la fel locul de luat masa şi cel de odihnă. Veţi găsi foc şi apă in egală măsură - ca şi cum intreaga casă s-ar fi mutat in grădină. Aleile sunt drepte şi te indeamnă să-ţi găseşti ceva de făcut. Mai mult decăt atăt, grădina aceasta este şi un loc potrivit pentru copii. Toate elementele de structură pe care le-am folosit vin să creeze o imagine modernă şi simplă, iar plantele doar completează unele spaţii fără să fie abundente. Aproximativ 80% din plantele utilizate sunt originare din Australia, dar emblematice sunt cele cinci Xanthorrhoea - «Copacii cu iarbă» care nu cresc decăt 2 cm pe an", completează Dean.

De ce ne place?

Chiar dacă nouă, romănilor, peisajul australian ne este un pic străin, trebuie să recunoaştem că ne place grădina. Nu degeaba a căştigat cel mai răvnit premiu al prestigioasei competiţii. La o primă privire nu ştii exact ce anume iţi place mai mult: structurile interesante ce imită piatra, izvorul şi şemineul? Aleile funcţionale? Bucătăria acoperită, dar atăt de accesibilă? Locul de odihnă cu mobilier din rattan şi perne confortabile? Oglinda din peretele pietruit sau formele rotunjite ale intregului ansamblu? E greu să ne decidem.

Florile din grădină

Din punct de vedere horticol, ceea ce atrage atenţia este Xanthorrhoea. Sunt cinci exemplare in Grădina Fleming, toate avănd aspectul unor palmieri ciudaţi, care in loc de frunzele binecunoscute au mănunchiuri de iarbă inaltă. Din acest motiv ei se numesc "Copacii cu iarbă" sau "Palmierii cu iarbă". Gardurile vii sunt realizate din Ligustrum şi sunt menite să protejeze de priviri indiscrete. Alte plante interesante din grădină sunt Phormium, Pennisetum (iarbă ornamentală de talii diferite, interesant colorată), Dietes, Equisetum, Acanthus, Heuchera (frunziş roşiatic), Cotinus, Festuca, Gaura, Ophiopogon ("iarba cu flori de crin"), Sambucus etc.

Mobilierul

In bucătăria in aer liber se află in mod firesc o maşină de gătit, un frigider şi o chiuvetă. Masa pentru cină este o adevărată operă de artă - este realizată din sticlă şi incorporează un sistem de apă care simulează prezenţa unui izvor. Izvorul care "răsare" din interiorul mesei se varsă sub formă de cascadă intr-un mic lac din apropiere. Intre două straturi de sticlă şi pe suprafaţa apei dintre ele plutesc plante florifere - ca o propunere de conversaţie inainte de cină. Locul de odihnă este şi el realizat cu atenţie şi concurează cu succes cu orice living luxos, dar este in acelaşi timp o invitaţie pentru a petrece mai mult timp in aer liber.

Scopul grădinii este să fie un mediu plăcut din punct de vedere estetic, dar care să necesite un efort minim de intreţinere. Din punct de vedere al plantelor, designerul s-a asigurat că toate speciile alese sunt rezistente la secetă şi că se vor adapta la diverse condiţii de mediu

Dean Herald a văzut in participarea sa la Chelsea Flower Show o oportunitate pentru a găsi noi surse de inspiraţie şi de a intra in competiţie cu alţi specialişti şi viziunea lor despre amenajarea exterioarelor.

Grădina Fleming este de fapt o adaptare a unui proiect mai vechi cu care Dean a participat in 2005 la un alt concurs de specialitate organizat in Melbourne. Şi acolo a căştigat medalia de aur Â

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde