x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tămplăriile din lemn pot fi renovate cu cheltuială minimă

Tămplăriile din lemn pot fi renovate cu cheltuială minimă

de Adela Parvu    |    24 Oct 2009   •   00:00
Tămplăriile din lemn pot fi renovate cu cheltuială minimă
Sursa foto: /portas

Casa ideală nu se rezumă doar la culori, texturi şi mobilă, ci este una care asigură confort, dar care consumă puţină energie pentru acesta.



Pentru a avea casa ideală există două alternative: o faci din prima aşa cum îţi place, dar pentru asta trebuie să ai şi toţi banii grămadă, sau o faci cu ce ai şi apoi o îmbunătăţeşti treptat, în funcţie de buget şi timp. Acest de-al doilea proces poate fi tradus şi prin renovare. Dar în ziua de azi, când eficienţa energetică a clădirilor contează enorm, renovările sunt lucrări care au ca scop în prim-plan raportul cost-calitate, adică cost imediat văzut ca şi investiţie pe termen lung. Mai mult, într-un proces minuţios de renovare se începe cu ceea ce este mai important în anveloparea unei locuinţe. Poate că pardoselile nu arată grozav sau pereţilor le-ar prinde bine un strat proaspăt de zugrăveală, dar, dacă ferestrele nu izolează corespunzător casa ori caloriferele curg, acestea din urmă primează. Ele trebuie schimbate, înlocuite urgent, pentru că se simt cel mai acut în buzunarul propietarilor.

Ferestrele sunt printre primele
S-a dovedit ştiinţific faptul că dintr-o clădire cele mai mari pierderi de căldură au loc prin ferestre. Există mai multe laboratoare care încearcă să elaboreze geamuri eficiente din punct de vedere energetic. Până la descoperirea unor noi materiale însă se observă că noile tâmplării devin mai groase, nu doar cu două rânduri de geamuri, ci cu trei rânduri. Astfel, pierderile de căldură sunt mult diminuate, iar rezultatele se văd direct în bugetul familiei, deoarece costurile pentru întreţinere, respectiv căldură scad semnificativ. De aceea, când se începe renovarea unei case este bine să aveţi în vedere cele mai importante elemente sau dotări ce trebuie înlocuite. Astfel veţi face investiţii pe termen lung.

În privinţa tâmplăriilor, care sunt expuse la ploaie, soare, dar şi ger şi zăpadă, contează aspectul estetic, mai ales că acesta are de suferit cu precădere în mediul urban şi din cauza prafului şi a poluării. Renovarea clasică a tâmplăriilor vechi din lemn este greoaie, costisitoare şi nerentabilă. Arată bine un timp, dar vor trebui cheltuiţi mereu şi mereu alţi bani pentru întreţinerea lor. Pe de altă parte, înlocuirea completă este costisitoare şi împovărătoare. Portas, una dintre cele mai mari firme din Europa specializată în renovări, vine cu soluţii pentru orice situaţie. În acest caz, specialiştii firmei propun ca ferestrele din lemn valoros să fie protejate prin placarea la exterior cu aluminiu. Astfel, situaţiile meteorologice nefavorabile nu-şi vor mai lăsa amprenta asupra ferestrelor. Aluminiu de exterior, iar la interior lemn - acesta este soluţia Portas, cea mai bună combinaţie de materiale care sunt disponibile în prezent pe piaţă. Se obţin rame protejate împotriva vântului şi a vremii, în timp ce la interior atmosfera rămâne confortabilă şi conform stilului interior vizat.

LUCRĂRI ABSOLUTE PERSONALIZATE
Pentru ca ideile de renovare să fie materializate în moduri practice şi estetice totodată sunt necesare materiale şi unelte ingenioase. Pe piaţă furnizorii de materiale şi unelte de bricolat vin mereu cu noi game de produse, dar pentru un amator e greu să le monitorizeze sau să afle totul despre utilitatea lor. Firmele de construcţii se vor vedea nevoite ca, în loc să se focalizeze pe lucrări noi, să se orienteze inteligent către renovări. Dar asta va implica o documentare serioasă asupra a ceea ce oferă acum piaţa. Profile de aluminiu dedicate pentru alt tip de lucrări vor trebui ajustate şi configurate pe măsura ferestrelor clientului, spre exemplu. Deci cine mai doreşte să reziste pe piaţa de construcţii ar face bine să investească în ateliere de meşterit şi adaptat materialele existente pentru lucrări personalizate.

Specialiştii de la Portas din Germania nu se tem de cereri precum aceasta "transformaţi o tâmplărie din lemn valoros într-una eficientă, dar fără să afectaţi modul în care arată clădirea". Profile de aluminiu au fost transformate, tăiate şi adaptate pentru ferestrele clientului, astfel încât partea cea mai expusă, respectiv cea de la exterior să fie perfect protejată împotriva intemperiilor. Într-o singură zi profilele sunt făcute, iar apoi maximum încă o zi este necesară pentru montarea lor, chiar şi în sezonul rece.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv