x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Târgurile imobiliare confirmă continuarea crizei în acest domeniu

Târgurile imobiliare confirmă continuarea crizei în acest domeniu

de Alina Iancu    |    22 Mai 2010   •   00:00
Târgurile imobiliare confirmă continuarea crizei în acest domeniu
Sursa foto: imopedia/

Începutul lui 2010 a fost plin de speranţe pentru dezoltatorii imobiliari care prevedeau pentru acest an o redresare a pieţei. Contrar aşteptărilor însă, preţurile locuinţelor se menţin scăzute şi chiar se mai reduc, fapt dovedit la cele două târguri imobiliare care au avut loc recent în Capitală: Târgul Naţional Imobiliar (TNI) şi Project Expo.



Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari prezenţi la cele două târguri au avut oferte accesibile care au început de la 10 euro/mp, dar nu au lipsit nici ofertele piperate, cu valori de câteva de mii de euro pentru un metru pătrat. Tot în cadrul celor două târguri au fost lansate proiecte rezidenţiale nou-apărute, dar şi promoţii şi discounturi special create cu ocazia desfăşurării celor două evenimente.

AN DE CRIZĂ, PREŢURI PE MĂSURĂ
Proiectele imobiliare prezentate în cadrul celor două evenimente care au avut loc luna aceasta la Bucureşti vizează, în mare parte, categoria socială cu venituri medii. Raportate la calitatea materialelor de construcţie şi a finisajelor, preţurile imobilelor prezentate s-au dovedit a fi accesibile pentru vizitatori al căror grad de interes a fost vizibil mai mare decât la ediţiile anterioare ale târgurilor. Cel mai ieftin teren a putut fi găsit în cadrul Project Expo şi a fost de 10 euro/mp într-o zonă situată în apropierea Braşovului.

În ceea ce priveşte locuinţele din Bucureşti, cel mai mic preţ a fost de 499 de euro/mp pentru o casă situată în partea de sud a oraşului. Zonele centrale rămân de departe în topul celor mai scumpe. Preţul de achiziţie pentru un apartament aflat în Dorobanţi şi prezentat la unul dintre târguri a fost de 2.100 de euro/mp, aceasta fiind cea mai scumpă ofertă.

Mulţi dintre expozanţi au renunţat însă la preţurile mari şi şi-au adaptat ofertele la cerinţele pieţei, mai ales că vizitatorii devin din ce în ce mai exigenţi. "Din calupul de anunţuri colectate în cadrul celor două evenimente, observăm tendinţa echilibrării balanţei între ofertă şi cerere (60% au reprezentat cereri de cumpărare şi 40% oferte de vânzare faţă de ediţiile anterioare, când am regăsit peste 80% oferte).

În plus, am observat o creştere a interesului pentru siguranţă în rândul cumpărătorilor. Astfel, mai mult de 80% din vizitatori s-au arătat interesaţi să cumpere locuinţe în imobile construite după 1980", susţine Răzvan Muntean, general manager IMOPEDIA.RO

CE, UNDE ŞI CUM SE CUMPĂRĂ
Persoanele prezente la Project Expo şi TNI s-au arătat interesate de garsoniere şi apartamente cu două camere situate în sectoarele 3 şi 4 ale Capitalei. De asemenea, au fost preferate apartamentele care se vând la cheie, şi nu cele la gri sau la rosu.

Ca metode de finanţare preferate se pot enumera creditele imobiliare şi Programul "Prima casă 2", care încă mai dă speranţe multora dintre cei care doresc să achiziţioneze un imobil. Datorită numărului destul de mare al acestora, şi dezvoltatorii şi-au adaptat ofertele, astfel încât să se poată recurge la programul guvernamental. O parte dintre vizitatorii târgurilor au ales să beneficieze de discounturile şi promoţiile oferite la evenimente, mai ales că au existat oferte conform cărora la achiziţia unui apartament cumpărătorul primea şi un autoturism.

Cele două evenimente se numără printre cele mai importante târguri de profil care în anii trecuţi obişnuiau să atragă un număr ridicat de vizitatori, dar ediţiile din acest an au dovedit încă o dată situaţia delicată în care se află piaţa imobiliară. Cu toate că gradul de interes şi de determinare al celor prezenţi a fost crescut faţă de anii precedenţi, numărul persoanelor interesate de achiziţia unei locuinţe care au vizitat târgurile a fost mai mic decât de obicei.

Puţini au rămas cei care au trecut pragul târgului doar ca să afle care sunt ofertele şi preţurile. Interesate de acest lucru au mai rămas doar persoanele care au banii necesari achiziţionării unei locuinţe sau cele care îşi mai pot permite contractarea unui credit imobiliar.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine