x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Trandafiri pentru gradina voastra

Trandafiri pentru gradina voastra

15 Apr 2005   •   00:00

Dragostea, inocenta, recunostinta, aprecierea sunt exprimate, cel mai adesea, in buchete de trandafiri de diverse culori.

Artele vizuale, industria parfumurilor, dar si simbolistica sociala au preluat imaginea perfecta a trandafirului pentru a exprima nobletea si incarcatura emotionala deosebita a acestei flori cu totul speciale. Am putea crede ca trandafirii sunt pretentiosi, ca necesita ingrijiri speciale pentru a ne transforma gradina intr-o adevarata splendoare. Sunt totusi trandafirii greu de cultivat? Ei bine, veti fi surprinsi de faptul ca aceste flori au nevoie doar de un pic de atentie in momentul plantarii si de ingrijire constanta pentru a ne oferi frumusetea lor.

Trebuie sa stiti, intr-o prima instanta, ca trandafirii sunt de diverse tipuri, variind de la soiuri micute, care cresc in gradina sau in ghivece, pana la tufe compacte sau chiar cataratoare, formand adevarate draperii de flori inmiresmate. Daca aveti deja trandafiri in gradina, aprilie este cea mai buna perioada pentru a-i decoperta si pentru a-i pregati pentru primavara. Dupa decopertare, principala etapa este pregatirea solului. Tasat din cauza zapezii si a vegetatiei uscate din anul precedent, solul are nevoie sa respire. De aceea, veti avea nevoie de un ventilator sau o freza pentru prelucrarea solului, cum sunt accesoriile specializate ale motorului multifunct ional de la Stihl. Urmatoarea etapa este fertilizarea pamantului. Trandafirii au nevoie periodic de ingrasaminte, fie ca sunt chimice, fie ca sunt composturi produse in propria gradina. Pentru a fabrica ingrasamant organic, puteti utiliza tocatoare de resturi speciale pe care le gasiti tot la Stihl. Resturile vegetale maruntite vor fi lasate la macerat cateva luni inainte de a fi raspandite direct pe solul din gradina.

Daca vreti sa cultivati trandafiri incepand cu acest an, inainte de a alege soiurile potrivite trebuie sa determinati tipul de sol pe care il aveti in gradina, precum si aciditatea acestuia, pentru ca trandafirii au nevoie de un indice de aciditate destul de mic, aproape de neutralitate. Apoi, tineti seama de lumina solara ce cade asupra gradinii. Sigur, trandafirii au nevoie de foarte multa lumina, dar puterea soarelui de dimineata difera, ca intensitate, de cea a soarelui de dupa-amiaza. In plus, planta trebuie ferita de expunerea la vant sau la curenti de aer prea puternici. Tinand seama de aceste considerente, alegeti, pentru cultivarea trandafirilor zonele adapostite, care sunt luminate direct de soare in prima parte a zilei. Un al treilea factor decisiv in dezvoltarea armonioasa a unei tufe de trandafiri este si udarea abundenta - se va face de doua ori pe saptamana, concentrand jetul de apa asupra radacinii si evitand sa stropiti frunzele.

Toaletarea tufelor de trandafiri este cea mai delicata operatiune asupra acestei plante, dar absolut necesara pentru curatare de uscaturi, inviorare si aerisire. Incepeti intotdeauna de la baza plantei si dinspre interior spre exterior, prin indepartarea ramurelelor uscate. Tineti seama de faptul ca taietura trebuie facuta intr-un unghi de 45°, imediat sub sau deasupra nodurilor orientate catre exteriorul plantei. Taiati si crengutele prea subtiri sau fragile, care nu au boboci si care incarca excesiv tufa. Timpul cel mai potrivit pentru toaletarea tufelor de trandafir este imediat ce a inflorit forsythia, tufa cu flori mici, galbene care anunta primavara. Daca nu aveti prin preajma nici o tufa de forsythia, urmariti cu atentie bobocii de frunze de pe ramurelele tufei: momentul in care acestia sunt gata sa plesneasca pentru a face loc frunzei este cel mai bun moment si pentru tundere. In plus, trandafirii cataratori trebuie toaletati si dupa primul rand de flori, pentru a fi siguri ca forma tufei ramane cea dorita si nu se extinde excesiv.

Tufele de trandafiri multicolore vor transforma gradina voastra intr-o incantare. Sunt usor de ingrijit, se gasesc intr-o multitudine de soiuri si de culori si pot imbraca intr-un mod cu totul special chiar si spaliere sau chioscuri pe care le aveti in jurul casei.

×
Subiecte în articol: grădina trandafiri trandafirii