x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Uşi din lemn pentru exterior

Uşi din lemn pentru exterior

de Adela Parvu    |    29 Oct 2008   •   00:00

Se spune că uşa de la intrarea într-o casă sau locuinţă de bloc exprimă ceva din personalitatea proprietarului. Iar când este din lemn e vorba despre originalitate.



Din păcate la capitolul uşi, fie ele de interior sau exterior, pe piaţa noastră se simt lipsurile. Costurile mari şi calitatea nu tocmai pe măsură împing de multe ori proprietarii să facă nedorite compromisuri. Dacă pentru locuinţele de bloc cele mai vândute sunt modele de uşi metalice, ca metodă preventivă împotriva eventualelor spargeri, la case ridicate recent, chiar şi în cartiere selecte, uşile din tâmplărie PVC par a se înmulţi. Care ar fi alternativa într-un bloc nou-construit sau pentru o casă actuală? Cu siguranţă uşile din lemn, mai ales atunci când există deja “bariere” protective, ca portarul sau împrejnuirea proprietăţii. E foarte adevărat că o uşă de exterior de calitate, şi ne referim la cea de intrare în casă, costă mult, preţurile începând de la 700 de euro în sus.

Dar dacă luăm în considerare faptul că un astfel de element arhitectural nu este schimbat la fel ca şi obiectele decorative, ci este luat pentru o viaţă şi adaptat imaginii de ansamblu a faţadei sau a holului clădirii, merită toţi banii. În plus, pe lângă toate aspectele ce ţin de securitate, nu trebuie neglijat nici criteriul de estetică. O uşă exprimă personalitatea proprietarului, este ca o cortină ce se deschide către interiorul amenajat conform gusturilor şi preferinţelor care vorbesc despre el şi familia sa.

Lemnul, un lux
Uşile din lemn sunt considerate un adevărat lux, nu numai datorită esenţelor lemnoase şi a materialului din ce în ce mai puţin disponibil, ci şi pentru că fiecare uşă respectă venatura fibrei, fiind practic un unicat. În plus, noile cereri prevăd forme cât mai elegante şi simple nu numai ale uşii, ci şi ale tocului. Iar liniile simple înseamnă în materie de lemn prelucrare perfectă, deci tehnologii avansate, mai ales când vine vorba despre uşi de exterior, supuse intemperiilor vremii atunci când sunt montate la case. O altă componentă care face ca preţul acestor uşi să crească este feroneria, care trebuie să fie la milimetru încastrată şi cât mai puţin vizibilă, pe lângă faptul că trebuie să reziste, să nu ruginească sau să se defecteze. După 25 de ani de experienţă, firma Bawo din Germania a realizat o colecţie de peste 40 de modele de uşi din lemn, luând în calcul toate aspectele legate de estetică exterioară şi interioară. Dacă nu se găsesc uşi de calitate pe piaţa noastră, orice proprietar e liber să comande ceva din străinătate, mai ales de la firme cu experienţă şi cu o ofertă variată pentru orice tip de personalitate şi gusturi estetice.

Seria de uşi MG (MassivGerade) de la Bawo, www.bawo-tueren.de, este creată din esenţe lemnoase rezistente şi cu tehnologii de ultimă oră, care respectă principiile ecologice. Uşile pot fi pline sau cu geamuri decorative, dar toate au feronerie şi tocuri impecabil realizate, în tipicul stil german.

×
Subiecte în articol: uşi cum e la alţii