x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Variettăţi noi de plante la Chelsea Flower Show 2007

Variettăţi noi de plante la Chelsea Flower Show 2007

14 Iun 2007   •   00:00

An de an iubitorii de flori (oameni simpli, personalităţi politice şi ale show biz-ului britanic, capete incoronate etc.) se grăbesc să viziteze expoziţiile organizate de Royal Horticultural Society din Marea Britanie. Prima expoziţie are loc in Chelsea, a doua la Hampton Court Palace şi cea de-a treia in Tatton Park. Toate sunt expoziţii tradiţionale, dar nu şi tradiţionaliste, larg prezentate in presa britanică de specialitate şi nu numai.

An de an iubitorii de flori (oameni simpli, personalităţi politice şi ale show biz-ului britanic, capete incoronate etc.) se grăbesc să viziteze expoziţiile organizate de Royal Horticultural Society din Marea Britanie. Prima expoziţie are loc in Chelsea, a doua la Hampton Court Palace şi cea de-a treia in Tatton Park. Toate sunt expoziţii tradiţionale, dar nu şi tradiţionaliste, larg prezentate in presa britanică de specialitate şi nu numai. Cu siguranţă vom vorbi despre ele in ediţiile următoare. De această dată ne vom opri la Chelsea Flower Show, care tocmai şi-a inchis porţile şi care a lansat căteva varietăţi noi de plante, ce pot fi de interes şi pentru grădinarii din Romănia.

Clematite şi trandafiri

Pentru cei indrăgostiţi de clematite şi trandafiri avem o veste bună. S-au lansat două varietăţi noi de Clematită care sigur vă vor popula grădinile in anii ce vin: Bourbon şi Kingfisher. Prima este siclam cu bordură de un roşu mai inchis. A doua are o culoare mov-albăstrui. Ambele varietăţi par să crească repede, să aibă o perioadă lungă de inflorire, iar florile cu şapte petale au "ochi" crem-gălbui. Probabil că va dura ceva vreme pănă să pătrundă şi pe piaţa noastră, dar merită să le urmăriţi prin magazinele de specialitate incepănd din primăvara viitoare. Trandafirul care a luat ochii publicului se cheamă Wren şi este cu adevărat interesant: petalele exterioare sunt roz, iar cele interioare portocaliu pal.

La o privire in grabă, trandafirul pare de culoare somon, iar forma bogată va atrage cu siguranţă vănzări pe măsură. Merită să amintesc aici că şi specialiştii noştri (nu, ei n-au participat la expoziţie) au obţinut multe varietăţi parfumate, cu forme şi culori atrăgătoare (unele sub coordonarea cunoscutului Robert Wagner, a cărui activitate şi viaţă sunt străns legate de acest subiect). Alţi trandafiri prezentaţi la expoziţie sunt cei numiţi Harkness Roses: Belmonte (crem sidefat cu parfum de lămăi), Carris (roşu, parfumat), Parky (alb involt), Henrietta Barnett (galben cu aromă condimentată), Harquiz (galben), Harruby (roşu inchis), Harpaint (roz, galben, ochi alb) etc.

Flori de interior

Pentru aceia dintre dumneavoastră care cultivă flori pe pervaz sau in balcon iată ceva interesant: Streptocarpus "Seren", "Chloe" şi "Iona" prezentaţi de către Dibley (furnizor internaţional de plante). Dacă o să spuneţi că sigur găsiţi şi la noi aşa ceva, daţi-mi voie să vă contrazic: in acest moment pe piaţa romănească puteţi găsi doar căteva varietăţi cu colorit simplu şi floare cu diametru in jur de 4-5 cm. Merită să faceţi un efort pentru a le importa din Marea Britanie.

Iubitorii muşcatelor englezeşti vor fi sigur incăntaţi la vestea că sortimentul disponibil a crescut cu incă trei exemplare: Royal Prince - alb, roz pal şi grena intens; Southern Frills - lila cu purpuriu; Suffolk Salmon - alb cu somon. In fiecare an la aceste expoziţii furnizorii lansează noi plante, pentru că sunt de părere că sunt bune ocazii de a arăta oamenilor la ce anume au muncit in ultima vreme. Şi nu numai.

Alte oferte interesante

Au mai fost prezentate in expoziţie şi alte plante de grădină, dintre care amintim: varietăţi cu flori roz şi albastre de salvie, irişi spectaculoşi in culori pastelate cu inălţime standard şi foarte floriferi, Physocarpus cu frunziş roz-roşcat, Albizia cu frunziş mov-ciocolatiu - o adevărată bijuterie pentru grădini, Corn cu frunze variegate (galben ce se transformă in timp in crem albicios), crini orientali cu floare albă dublă şi, desigur, multe altele.

Ca şi in anii trecuţi, la Chelsea Flower Show a avut loc un concurs al designerilor de grădini (tip expoziţie, grădină şic, grădină pe acoperiş, grădină rurală, grădină urbană), lansări de plante noi, aranjamente florale, cursuri de grădinărit

pe diverse segmente de interes şi piaţa de flori de unde se puteau cumpăra diverse frumuseţi.

In fiecare an zeci de designeri se inscriu la concurs, sperănd să căştige una dintre medaliile puse in joc, poate sute de pepiniere şi sere işi promovează produsele la Chelsea Flower Show, specialişti in artă florală fac demonstraţii pentru vizitatori, iar cei din urmă vin in număr mare. Unii dintre ei au făcut o adevărată tradiţie din participarea la expoziţii

×
Subiecte în articol: plante mereu verde chelsea flower