x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Varza decorativa - Culoare in gradina de iarna

Varza decorativa - Culoare in gradina de iarna

de Cristina Zaharia    |    16 Noi 2006   •   00:00
Varza decorativa - Culoare in gradina de iarna

Cine a spus ca gradina de iarna e lipsita de culoare cu siguranta nu s-a gandit la vaza decorativa. In aceasta perioada, pe masura ce temperatura scade, varza isi coloreaza frunzele atat de intens incat e imposibil sa nu-ti atraga atentia: mov, roz, roscat, alb, verde deschis, oranj, galbui etc.

GRADINA TA, MEREU VERDE
Cine a spus ca gradina de iarna e lipsita de culoare cu siguranta nu s-a gandit la vaza decorativa. In aceasta perioada, pe masura ce temperatura scade, varza isi coloreaza frunzele atat de intens incat e imposibil sa nu-ti atraga atentia: mov, roz, roscat, alb, verde deschis, oranj, galbui etc. Ea este un element important pentru toate aranjamentele de toamna tarzie si iarna. Florile galbene ale verzei decorative sunt si ele atragatoare, dar apar atunci cand temperaturile cresc, fapt care poate reprezenta finalul sezonului. Florile au patru petale si sunt de mici dimensiuni, dar tulpina lor poate ajunge pana la 1.2 m inaltime.

Hibrizi interesanti

Sunt multe varietati si hibrizi de varza decorativa. Cei mai interesanti par sa fie hibrizii japonezi. Ei au frunze cu margini dantelate, de mici dimensiuni, culori intense si rezistenta mai mare la conditiile de mediu. In functie de locul unde doriti sa plantati verzele decorative si scopul achizitionarii lor va puteti alege plante cu frunzis de culoare asemanatoare sau contrastanta, asa cum vedeti in imaginile alaturate. Daca va doriti efecte de durata, e bine sa grupati verzele decorative atat in gradina cat si in vase. Verificati periodic baza frunzelor exterioare pentru ca ele sunt cele mai expuse la daunatori.

Aranjamente si borduri

Din octombrie si pana in decembrie, uneori pana in primavara (sunt varietati a caror crestere stagneaza iarna), varza decorativa insoteste tot felul de aranjamente. O puteti planta direct in gradina sub forma de bordura sau de pata de culoare, o puteti asocia cu conifere si alte plante rezistente la inghet (inclusiv cu fructe de toamna) pentru aranjamente pe care sa le asezati pe terasa, dar o puteti planta si in ghivece pe care sa le amplasati in casa, pe masa de sarbatoare sau in holuri bine luminate. Puteti sa folositi jardiniere, ghivece ceramice decorate sau cosuri drept masca... Orice da bine cu aranjamentul pe care vi-l doriti. Atentie insa ca, daca planta va fi crescuta la temperaturi prea ridicate, nu va avea un colorit intens al frunzelor. Acesta este motivul pentru care personal recomand ca planta sa fie tinuta afara si, eventual, adusa in casa in momente speciale pentru a va bucura de un decor neobisnuit.

Sfaturi de ingrijire

Planta creste intr-o gama variata de soluri, dar necesita expuneri insorite si drenaj eficient pentru o buna dezvoltare. Chiar daca are nevoie de udare periodica, varza rezista destul de bine la uscaciune si nu exista daunatori care sa afecteze planta in mod deosebit. E drept ca omizile strica efectul decorativ, dar nu ataca si sanatatea plantei. Suparatori pot fi viermii, care se intalnesc mai ales pe varietatile cu frunza creata si care sunt greu de identificat in timp util, dar si afidele, cu care aveti de luptat pana la eliminare completa.

Inmultirea

Daca va doriti o planta sanatoasa puteti s-o cumparati din sere, dar o puteti obtine si dumneavoastra din seminte. Este nevoie de numai 120 de zile de la insamantare pana la maturizarea plantei, asa ca nu va fi nevoie s-o supravegheati atent si pe timp indelungat. Daca o sa va cumparati mai multe varietati in acelasi timp o sa observati ca semintele nu seamana deloc intre ele. Acest lucru vorbeste despre uimitoarea diversitate a verzelor decorative. Daca aveti experienta cu inmultirea verzei comune pentru gradina puteti sa procedati la fel si in cazul verzei decorative. Plantati semintele la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei in asa fel incat verzele sa atinga maturitatea la momentul cel mai potrivit. Daca veti obtine plantele mai devreme vor fi afectate de caldura prea ridicata pentru ele. Chiar daca este inrudita cu varza obisnuita, varietatea decorativa nu se consuma.
ATENTIE !

Varza comestibila pe care o cultivati si dumneavoastra contine substante care lupta impotriva cancerului si care ajuta organismul in procesul periodic de detoxifiere. Societatea Americana de Lupta Impotriva Cancerului sustine ca varza protejeaza si ochii de riscul unor afectiuni degenerative. Asa-i ca de acum inainte veti pune mai mult pret pe banala varza? Invatati-va copiii s-o consume pentru sanatatea lor.
Varza comuna se utilizeaza atat in gastronomie, dar si in medicina traditionala in caz de anemie, afectiuni respiratorii si gastro-intestinale ca tonifiant general si tratament impotriva parazitilor intestinali. Daca avetti talpile crapate sau degerate, daca v-ati ars accidental in timpul treburilor casnice, daca va supara acneea sau nevralgiile, varza va poate fi de folos. Puteti sa aplicati frunze crude pe zonele cu probleme, sa obtineti suc proaspat sau decoct. Varza se poate utiliza impotriva durerilor musculare si reumatice, diminueaza migrenele si durerile cefaleice.

Varza... in laborator!
In multe scoli americane sunt folosite diverse varietati de varza pentru a se observa intregul lor ciclu vegetativ in laboratoarele de biologie sau stiinte naturale. Un argument pentru aceasta alegere a fost probabil dezvoltarea rapida a verzei de la stadiul de samanta pana la cel de planta matura. Aceasta perioada este de aproximativ 120 de zile - timp suficient pentru ca elevii si studentii sa observe toate transformarile care au loc si sa retina lucrurile importante.
La cumparaturi
De curand, verzele decorative au ajuns in magazinele din Bucuresti si probabil ca si in mai toate orasele mari din tara. Insa, daca veti dori o planta mare si cu frunze frumos colorate, probabil ca veti fi dezamagiti. Nu sunt la vanzare decat plante mici, cu diametru de aproximativ 15 cm, la preturi in jur de 5 RON. Daca vreti ca la anul in aceasta perioada sa aveti verze frumoase va sfatuiesc sa va cumparati seminte in primavara si sa va obtineti singuri plantutele de care aveti nevoie.

×
Subiecte în articol: grădina puteţi varza planta