Lista alimentelor "neesentiale", adica bogate in calorii, dar cu valoare nutritionala foarte mica a fost revizuita de nutritionistii din Noua Zeelanda, care publica anual o lista de alimente "de evitat" destinata persoanelor cu probleme de greutate.
Desi lista cuprinde alimente despre care toata lumea stie ca nu ajuta la diete, actualizarea de acum include si elemente care nu numai ca nu erau considerate nocive, dar erau chiar folosite in diete.
Astfel, lista cuprinde pe langa alcool, biscuiti, unt, ciocolata sau prajituri din faina si musli - amestecul de fructe si nuci care a fost creat tocmai pentru curele de slabit.
"Musli este exemplul clasic de inducere in eroare a persoanelor supraponderale. Este un aliment bogat in calorii, care contine grasime si zahar dar care are o valoare nutritionala foarte mica. Simplu spus, este doar un fel de biscuit", a declarat doctorul nutritionist Jane Elmslie, care a ajutat la intocmirea listei.
Pe lista si-a gasit locul si mierea, aliment considerat chiar medicament in multe parti ale lumii. Potrivit nutritionistilor, insa, desi mierea contine mult zahar in forma naturala, valoarea nutritionala a acesteia este foarte scazuta.
Pe lista a intrat si iaurtul, insa este vorba de iaurtul indulcit (cu fructe). Nutritionistii recomanda celor care au probleme de greutate sa evite iaurturile care contin mai mult de 10 miligrame de zahar la suta de miligrame.
Iata mai jos lista celor 49 de alimente pe care cei cu probleme de greutate ar trebui sa le evite:
1. Bauturile alcoolice
2. Biscuitii
3. Untul, untura, margarina sau alte forme de grasime folosite in locul untului
4. Prajiturile facute din faina
5. Ciocolata
6. Crema din nuca de cocos
7. Laptele praf
8. Siropul concentrat
9. Fulgii de porumb
10. Frisca
11. Chipsurile
12. Budinca
13. Gogosile
14. Ciocolata calda (bautura)
15. Bauturile energizante
16. Milkshake
17. Fructele confiate
18. Prajelile
19. Iaurtul cu fructe
20. Sucul de fructe (in afara sucului de rosii si a sucurilor naturale neindulcite)
21. Glucoza
22. Biscuitii sarati
23. Mierea
24. Cartofii prajiti
25. Inghetata
26. Gemul
27. Marmelada
28. Maioneza
29. Batoanele musli
30. Briosele
31. Alunele prajite
32. Produsele de patiserie
33. Placintele
34. Floricelele de porumb
35. Quiche
36. Frisca vegetala
37. Carnatii
38. Bauturile concentrate (praf la care se adauga lichid)
39. Salamul
40. Cremwursti
41. Bauturile carbogazoase
42. Fructe uscate
43. Smantana
44. Zaharul (adaugat ca atare in diverse mancaruri)
45. Acadele, dropsuri etc
46. Siropuri
47. Cereale care contin mai mult de 15 grame de zahar la suta de grame
48. Lapte gras
49. Iaurt indulcit