Iată cele mai uzuale soiuri de dovlecei:
1. Zucchini
Bossa Nova, Easy Pick Green, Cocozelle, Gold Rush
Zucchini se pot prepara pe gr[tar, cu sare și ulei de m[sline, pot fi sotați ori puși pe paste, în supe, omlete, pe pâine ori în prăjituri.
Pot fi puși la congelator, după ce sunt tăiați cubulețe ori dați prin răzătoare.
2. Zucchini Rotund
Eight Ball, Papaya Pear
Se pot folosi la la fel ca cei clasici. Când sunt mici pse pot coace pe grătar ri umpluți cu carne, orez sau legum, copți sau fierți.
3. Dovlecei cu gât lung
Yellow Crookneck, Gold Star
Trebuie culeși atunci când au între 10 și 14 centimetri. Atunci când cresc mai mult au multe semințe. Se pot folosi pentru același tip de mâncăruri ca și dovleceii de vară, doar că vor aduce un plus de culoare și umiditate.
4. Patty Pan
Benning’s Green Tint, Sunburst
Pot fi puși pe grătar atunci când dimensiunea lor nu depășește 5-7 cm. Dacă sunt mai mari pot fi sotați alături de alte legume sau în paste.
5. Dovlecei cousa
Lebanese White Bush Marrow, Magda
Sunt tipici bucătăriei din Orientul Mijlociu. Sunt mai aromați decât dovleceii de vară autohtoni. Se pot găti sotați, umpluți, trași la tigaie.
6. Dovlecei tatume
Sunt rezistenți la temperaturi înalte și cresc destul de repede. Vrejul poate ajunge la trei metri înălțime. Au o pulpă fermă și mai dulce decât cea a dovleceilor de vară. Se pot găti în aceleași moduri ca restul soiurilor.
7. Dovlecei tromboncino
Sunt răspândiți în Italia. Vrejul lor poate ajunge la 4,5 m. Trebuie culeși atunci când ajung la 0,3 m, au mai puține semințe, iar pulpa lor este mai fragedă, potrivit hellotaste.ro.