Când intră în contact cu mucoasa ochilor, vaporii de sulfuri din ceapă irită nervii senzitivi și determină ochii să producă lacrimi pentru a încerca să dilueze și să elimine substanțele iritante. Acești vaporii pot irita și membranele mucoase ale nasului, ceea ce poate duce la senzația de nas înfundat sau strănut.
Există însă câteva metode care te ajută să scapi de această problemă:
1. Prosop de bucătărie umed
Un mod simplu de a nu mai lăcrima cânt tai ceapa este cu ajutorul unui prosop de bucătărie umed. Acesta va absorbi toate substanțe iritante degajate de ceapă înainte să ajungă la ochii tăi. Rupe 3-4 foi din rola de prosop de bucătărie și îndoaie-le după udare și taie deasupra lui.
2. Congelarea sau răcirea cepei
Înainte de tăiere poți răci sau congela ceapa, ceea ce va încetini scurgerea enzimei care te face să lăcrimezi.
3. Cuțit ascuțit
Un cuțit ascuțit și puțină dexteritate de ajută să toci ceapa foarte repede.
4. Apă rece
Dacă tai ceapa sub un jet de apă rece, gazul iritant se va evapora în alte direcții. Dacă îți este greu să adopți această procedură, lasă ceapa într-un bol cu apă rece înainte de preparare.
5. Lumânare
Poți aprinde o lumânare în apropiere de locul în care tai ceapa.
6. Ventilare
Dacă bucătăria este bine ventilată, circulația aerului poate ajuta la dispersarea vaporilor iritanți.
7. Gumă de mestecat
Mestecarea unei bucăți de gumă în timp ce tai ceapa poate ajuta la reducerea senzației de usturime. Acest lucru poate determina o respirație mai constantă și mai lentă prin gură.
8. Ochelari
Te poate ajuta să porți ochelari de protecție care te vor ajuta să nu lăcrimezi.
Dacă ți-ai iritat ochii de la tăierea cepei, ieși puțin la aer. Aplică o compresă rece sau cuburi de gheață pe ochi după ce ai tăiat ceapa. Acest lucru poate calma și reduce inflamația sau senzația de usturime, potrivit hellotaste.ro.