x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar A se pastra

A se pastra

16 Sep 2004   •   00:00

Prince Matei este un vin cu o istorie aparte. Cel care purta anul de recolta 1998, pe langa faptul ca s-a dovedit un varf greu de egalat, aparuse intr-o perioada in care performanta in vinuri rosii super-premium se atingea rar.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

In acest context, vinul nu cuprindea in pret doar "materia prima si manopera", ci si un supliment menit sa-l pozitioneze in zona exceptionalului. Practic, Prince Matei ’98 a fost primul vin care a sarit in mod clar bariera de pret uzuala pentru vinurile relativ tinere, stabilind un record pentru acea data (aproximativ 180.000 de lei in retail). Scopul fusese atins si, in plus, atentia fusese captata. Vinarte reusea sa se strecoare in topul preferintelor cunoscatorilor. Astazi nu mai gasim acest vin din 1998 la vanzare. Pe atunci, recomandarea "de pastrat" nu ajungea atat de usor la dumneavoastra. In 2004, circula Prince Matei 2001. Merlot din Dealu Mare. Culegerea strugurilor in octombrie a permis acumularea de zahar suficient pentru un nivel crescut al alcoolului (peste 13% vol.). Baricat in vase franceze dupa o metoda pretentioasa, timp de un an. Procesul de crestere este continuat si la sticla inca 12 luni.

Date fiind aceste informatii, am putea atasa pentru Prince Matei 2001 urmatoarele simboluri

Un alt vin exceptional, Castel Bolovanu Soare 1999 (Cabernet Sauvignon) poate fi "citit" cam asa Intorcandu-ne din acest exercitiu semiotic la cuvinte potrivite, trebuie sa remarcam "terroir-ul" absolut special al Samburestiului. Terasele care coboara spre raul Olt, expunerea sud-vest (blanda), precum si solul bogat in elemente minerale, specific aluvionare, trimit cu gandul catre Bordeaux. Rarefierea plantatiei si, in mod voluntar, a productiei de struguri, asigura calitatea vinului inca din vinificarea primara. Ulterior, in barrique s-a urmarit structurarea taninica, castigarea culorii rubinii si a buchetului complex. Dupa aceasta faza, Soare a beneficiat de rabdare, nefiind lansat in comert decat dupa satisfacerea stagiului de 12 luni la sticla.

LEGENDA

×
Subiecte în articol: gastronomie