GASTROOMIE
TRECUT - "Locantele" de odinioara respectau stilul gastronomic frantuzesc
Acum 150 de ani, reprezentantii lumii culturale se intalneau in cafenele, unde incingeau cele mai aprinse discutii. Restaurantele de lux de altadata "musteau" de idei, cultura si desfatare gastronomica.
VERONICA GUZUN
DEZBATERI. In restaurante si cafenele se intalnea elita culturala a Bucurestiului
|
RESTAURANTE. "Locantele de altadata erau un loc de intalnire si de desfatare lumeasca" - ne-a spus Laura Nicolau (Calita), patroana la Locanta Jaristea. Atunci, ca si acum, existau restaurantele de lux din centrul Bucurestiului, care serveau mancare frantuzeasca si erau pentru societatea inalta. Restaurantele mai mici si mai putin pretentioase serveau mancarea mai repede, aveau orchestra. A treia categorie de localuri erau cele care serveau minuturi (gratare, mici, produse autohtone). Acestea se serveau si in magazinele alimentare.
DE LUX. Printre cafenelele de lux se numarau Capsa, Terasa Otetelesanu, Fialkovski. "Capsa era socotita o academie. Acolo se aduna elita culturala. Scriitorii erau saraci, nu comandau altceva decat cafea. Uneori, persoanele bogate se alaturau scriitorilor pentru a capata prestanta, si le plateau consumatia sau chiar le sponsorizau carti" - ne-a povestit dr. Mioara Ionita, Muzeul National de Istorie. Despre cafeneaua Capsa, Tudor Arghezi spunea: "Capsistul e un individ inteligent si primejdios, si critica reala se face la Capsa, nu in presa literara. Daca esti prost la Capsa, este imposibil - zice capsistul - sa fii inteligent altundeva, macar in scris... Capsa e incrucisarea tuturor drumurilor si toate drumurile duc la Capsa, o data pe zi..." Dupa ce patinau in Cismigiu, doamnele si domnii intrau la cafenea sa se incalzeasca si serveau ceai. Iar pe timp de vara, dupa lungi promende pe Soseaua Kiseleff, domnitele comandau o inghetata de la Capsa.
Citește pe Antena3.ro
|
|