CALENDAR GASTRONOMIC
In Postul Craciunului, crestinii se invrednicesc sa se abtina de la consumarea anumitor alimente precum carnea, ouale, branza sau laptele. Mancarurile pe baza de legume, in special fierturile, in diverse forme, reprezinta o alternativa atat sanatoasa, cat si indestulatoare.
Ciorba de legume, cu orez sau fidea, este si astazi, ca si in trecut, mancarea de baza a romanilor. Borsul, preparat in casa sub formula "a umple borsul", era rezultatul unui ritual incarcat de semnificatii. In general se facea din tarate sau faina de secara ori papusoi, udate mai intai cu apa rece. Apoi, de indata se turna apa clocotita si se lasa la acrit intr-un loc mai cald. Pentru a grabi procesul de dospire, i se adaugau in compozitie husti (depunerile de pe fundul putineiului) sau aluat de paine ce fusese lasat un pic la crescut.
DUPA SUFLETUL OMULUI
Credinta populara spune ca borsul este dupa sufletul omului. Se acreste repede, numai intr-o zi, daca e "umplut" de o femeie harnica. Una lenesa va avea bors acru de-abia in cateva zile. Dar chiar si asa exista o solutie de a acri borsul fara a da gres. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti in sat acel om despre care i s-a dus vestea ca este iute la manie. Pe acela trebuie sa-l tragi de urechi, rostind "Acru borsul!" si pe data se acreste, cu atat mai tare cu cat se supara gospodarul mai amarnic.
|
Bors cu fasole alba |