x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar An bun pentru vita din Banat

An bun pentru vita din Banat

de Francisca M. Catana    |    08 Noi 2006   •   00:00

REPORTER IN VIE
Anul 2006 reprezinta un an de referinta pentru productia de vinuri din Banat. A fost echilibrat, nici ploios, dar nici foarte secetos, numai bun pentru ca vita sa produca struguri de o calitate exceptionala. A devansat cu mult anul 2003, considerat a fi unul dintre cei mai buni din ultima perioada pentru viticultura din aceasta parte a tarii.
REPORTER IN VIE
Anul 2006 reprezinta un an de referinta pentru productia de vinuri din Banat. A fost echilibrat, nici ploios, dar nici foarte secetos, numai bun pentru ca vita sa produca struguri de o calitate exceptionala. A devansat cu mult anul 2003, considerat a fi unul dintre cei mai buni din ultima perioada pentru viticultura din aceasta parte a tarii. Un localnic din Recas, mare iubitor al vinurilor de calitate, a marturisit ca nu a prins toamna ca aceasta de douazeci de ani, desi se stie ca doi din zece ani sunt foarte buni pentru vie. Se spune ca fiecare vin are personalitatea lui. Nici unul nu este la fel cu celalalt. Un vin din 2005 poate fi diferit de unul din 2006, chiar daca ambele se numesc Feteasca Regala. Unul dintre factorii care contribuie la aceste schimbari este clima, diferita de la an la an.

Noua tehonologie adauga un plus de calitate productiei de vinuri

SORTIMENTE

Si pentru ca tot am amintit de Feteasca Regala, acestui vin i se acorda o mare atentie in podgoria intinsa a Recasului, de langa Timisoara. Podgoria cuprinde 720 de hectare, dintre care 600 de hectare cu vii pe rod si 120 de hectare cu vii tinere. Vinurile rosii sunt specifice acestei zone. Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, dar si Feteasca Neagra - toate fac din Banat o zona vitivinicola foarte importanta in Romania. Totusi, in ultima vreme, o atentie deosebita li s-a acordat si vinurilor albe, precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Pinot Grigio. Cel mai varstnic soi al acestei podgorii este un Riesling Italian din 1959. In ceea ce priveste Feteasca Regala, anul acesta, vinul autohton a crescut in calitate si este din ce in ce mai mult cerut pe piata externa. La Recas se vor opera defrisari de pana la zece hectare pe an, cu schimbarea soiurilor. Se intentioneaza suplimentarea terenurilor cu Pinot Noir si desfiintarea soiurilor de Cadarca. Langa orasul banatean exista un complex de vinificatie dotat cu utilaje moderne si un spatiu de depozitare de sapte milioane de litri. Exista, de asemenea, o vinoteca, o crama gandita pentru o productie de doi ani si o sala de degustare aflata la noua metri sub pamant.

Vinurile barrique sunt invechite in butoaie de stejar american

EXPERIENTA

Am plecat de la Bucuresti prin sudul tarii, trecand pe langa Portile de Fier ale Dunarii si am ajuns in sfarsit la Recas, unde, inca de la intrarea in oras, te izbea un puternic iz de must si tescovina. Am vizitat viile Recasului care sunt foarte bine echipate din punct de vedere tehnologic, mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva daunatorilor. Am degustat mai multe vinuri, mai noi sau mai invechite, albe, rosii si rose si dintre toate acestea, gustul sec de Feteasca Regala de anul acesta m-a insotit tot drumul inapoi spre Bucuresti.

"In Romania, viticultura si vinificatia se afla intr-un stadiu incipient, dar important este ca Romania are, in acest domeniu, un mare potential"
  • Philip Cox
    manager societate de vinificatie romano-britanica
  • ×