x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Anticii beau bere si vin din belsug

Anticii beau bere si vin din belsug

de Cristina Andreea Catana    |    27 Ian 2006   •   00:00
Anticii beau bere si vin din belsug

Dupa parerea unor arheologi, unele populatii de pe glob au descoperit berea inaintea painii. Dovezile arata ca toate civilizatiile dezvoltate ale antichitatii se bucurau de productii insemnate de spirtoase.

Dupa parerea unor arheologi, unele populatii de pe glob au descoperit berea inaintea painii. Dovezile arata ca toate civilizatiile dezvoltate ale antichitatii se bucurau de productii insemnate de spirtoase.

Bauturile alcoolice au facut parte din viata oamenilor inca din timpurile preistorice. Multi dintre arheologi sunt de parere ca din struguri se facea vin inca de acum 10.000 de ani si berea exista chiar dinaintea vinului. De-a lungul istoriei, alcoolul a fost folosit pentru a calma spiritele, pentru a le da luptatorilor curaj in batalii, pentru incheierea de tratate, a seduce amantii si a celebra momente deosebite. Istoricii merg mai departe si afirma ca in triburile nomade se facea bere din apa si orz inainte chiar de a se invata sa se faca paine. Celtii, grecii, nordicii, egiptenii si babilonienii erau recunoscuti pentru cantitatile mari de alcool produse si consumate. Egiptenii puneau bauturi alcoolice printre proviziile pe care si le faceau pentru viata de apoi.

BEREA. O data cu dezvoltarea agriculturii, s-a inmultit si numarul de materii prime necesare producerii de alcool. Sumerienii, in jurul anilor 4000 i.Ch, aveau cea mai avansata agricultura. Arheologii au descoperit dovezi privitoare la faptul ca aici se produceau bauturi alcoolice: simboluri cuneiforme infatisand oameni in stare de ebrietate, dar si descrieri ale modului in care se facea bere in acele timpuri.

TEHNOLOGIE. Berea era pastrata in butoaie si in antichitate

Pe masura ce infloreau civilizatiile, se dezvolta si productia de alcool. In textele lasate de egipteni, apar referiri la problemele sociale cauzate de bauturile alcoolice, iar din anul 1600 i. Ch. au ramas notate cele 10 boli pentru care alcoolul este medicament. De la babilonieni ne-au ramas placute de lut pe care sunt notate retete pentru prepararea berii. De fapt, acestia stiau 20 de moduri diferite pentru realizarea acestui proces. Pentru ca se consuma bere in cantitati foarte mari, babilonienii au elaborat primul regulament care legifera consumul de bauturi alcoolice si functionarea localurilor de profil.Alcoolul distilat isi are originea in Asia, chinezii si indienii fiind cei care au descoperit procedeul in jurul anilor 800 i. Ch. In Europa, aceasta modalitate de a produce alcool a ajuns abia in secolul al XI-lea.

VINUL. Romanii si grecii erau bautori de vin, pe care de cele mai multe ori il aromau cu diverse ierburi: menta, papadie etc. Aveau si zei carora li se inchinau pentru ca productia de struguri sa fie buna, iar vinul sa fie de calitate. Bachus, la greci si Dionisos, la romani aveau parte de adevarate procesiuni de venenare, care sfarseau inevitabil cu intoxicarea tuturor "credinciosilor".
×
Subiecte în articol: gastronomie