A gatit pentru marile personalitati ale vremii lui si a revolutionat gastronomia. De aceea, Antoine CarÃşme este si astazi un idol pentru bucatarii tineri.
Specialistii in gastronomie sunt in unanimitate de acord ca arta culinara s-a nascut la Paris. Iar intemeietorul noului curent este considerat a fi Marie-Antoine CarÃşme. Maestrul are o poveste de viata demna de romanele lui Dickens. A fost al saisprezecelea nascut intr-o familie cu 25 de copii si de aceea a fost nevoit sa paraseasca familia la 10 ani. A ajuns pe strazi, dar a avut norocul sau inspiratia de a bate la usa unui restaurant ieftin pentru a cere o slujba. A primit-o in schimbul unui acoperis deasupra capului. Cel care l-a descoperit a fost Sylvian Bailly, un celebru patiser in slujba caruia a ajuns. Acesta si-a dat seama de talentul si indemanarea lui CarÃşme si l-a incurajat sa continue aceasta meserie. TEHNICA. Faima si-a cucerit-o cu ajutorul "montajelor" pe care le-a facut si pe care Bailly le-a expus la fereastra patiseriei sale. A modelat temple, piramide, ruine antice din martipan, zahar si foitaje. La doar 21 de ani ajunsese deja chef in bucataria diplomatului Charles Maurice de Talleyrand-Perigord. Acesta a fost momentul cand s-a hotarat ca trebuie sa schimbe ceva in modul de a gati si de a manca. A inceput sa foloseasca mai multe ierburi si condimente si a simplificat foarte mult sosurile. Mai tarziu, la Congresul de la Viena, cand CarÃşme a fost cel care a stabilit meniul si a preparat mancarurile, diplomatul devenise deja celebru pentru modul in care se servea masa la el acasa. Mai tarziu a condus bucataria regelui George IV al Angliei, a imparatului Alexandru I al Rusiei si pe cea a baronului James de Rothschild. TEORIE. Viata si-a impartit-o intre bucatarie si birou, pentru ca a vrut sa lase generatiilor viitoare parte din cultura lui gastronomica. Toate aceste informatii au fost cuprinse in mai multe volume de retete, meniuri, o istorie a gastronomiei frantuzesti, instructiuni pentru organizarea unei bucatarii si pentru montarea preparatelor pe farfurie. Una dintre cele mai importante lucrari este "Arta bucatariei franceze", o enciclopedie de cinci volume in care sunt incluse toate informatiile de care are nevoie un bucatar pentru a fi cel mai bun. Mai mult decat atat, CarÃşme este creatorul imaginii bucatarului-sef pe care noi o cunoastem astazi. El a inventat boneta care astazi este un simbol pentru chefi. A murit la 48 de ani, dar a ramas in memoria urmasilor ca "chef al regilor si rege al chef-ilor".
RETETA
|
SOS DE UNT A LâITALIENNE |
Citește pe Antena3.ro